Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Czujnik temperatury w panelu klimatyzacji

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
pablomed
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Czujnik temperatury w panelu klimatyzacji

Post autor: pablomed » 29 sty 2016, 18:47

Witam, to moje pierwsze pytanie do Kolegów z Forum. Nie znalazłem tematu w którym mogę się przywitać więc czynie to niniejszym i przechodzę do rzeczy.
Mechanik stwierdził błąd czujnika temperatury w panelu klimatronika. Pytanie brzmi czy można go bezproblemowo wymienić ze sprawnego panelu, bo z tego co wyczytałem wymiana całego panelu oznacza konieczność ściągania CP. Ewentualnie czy jest szansa na jakieś skuteczne zreanimowanie czujnika - ponoć ma wentylatorek - może on jest zatarty.

Awatar użytkownika
Peres1992
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Peres1992 » 03 lut 2016, 17:05

Jakie masz objawy? Temperatura się zmienia samoistnie? Jeżeli tak to po wyjęciu panelu od klimy trzeba popatrzeć na luty i polutować te tzw" zimne"

waldi-c
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: waldi-c » 15 lut 2016, 08:08

Miałem podobny problem, pomoże wymiana wentylatorka może być używany z grupy VW

pablomed
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pablomed » 21 lut 2016, 00:32

Dziękuję za odpowiedzi.
Problemu nie dostrzegałem sam, dostałem info od mechanika że jest błąd tego czujnika. Dopiero wtedy zwróciłem uwagę że coś jest nie tak z regulacją ogrzewania. Temperatura wnętrza była jakby niższa niż ustawiona na panelu, musiałem ustawiać na maks. żeby zaczęło lepiej grzać, potem z kolei robiło się za ciepło więc ustawiałem niższą temperaturę i potem już jakby dobrze działało.
Płytkę obejrzałem, nic nie zauważyłem, sam umiałem tylko tyle sprawdzić że wentylatorek się nie kręci, ale z powodu braku napięcia.
Zakupiłem używany panel, dałem do ściągnięcia CP i teraz dopiero czuję że ogrzewanie jest sprawne. Koszt 450 zeta łączenie.
Ponieważ nowy panel jest z ogrzewaniem siedzeń a w starym tego nie miałem, więc teraz czytam forum jak dołożyć ogrzewanie foteli. Zorientowałem się już że z zakupem foteli i podłączeniem nie będzie problemu, ale nie wiem czy mój elektronik da radę zrobić coś z wsadem pamięci do panelu żeby to działało. Musze go podpytać jeśli da radę to szukam foteli lub mat grzewczych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl