Witam, mam taki temat, auto mam od niedawna były wymieniane chłodnice po stłuczce, nabiłem wczoraj czynnik do klimatyzacji, według nalepki ma być 550g tyle czynnika poszło do układu, wg maszyny chyba wszystko było dobrze, gdyż po włączeniu klimy ciśnienie wskoczyło na 15 bar, włączył się wiatrak czyli wszystko powinno być ok.
Ale zacząłem póÂźniej sprawdzać czy chłodzi no i cos nie tak , wiatrak włącza się od razu po włączeniu klimy, czyli tak jakby było za duże ciśnienie w układzie , sprawdziłem VCP , nie ma żadnych błędów, tylko ciśnienie w układzie klimatyzacji pokazuje mi 32,8 Bar na wyłączonej klimie, a norma to chyba max 29 Bar.
Wygląda mi to cbyba na czujnik ciśnienia ten co jest na chłodnicy.
Proszę o zweryfikowanie.
[A6 C6] Ciśnienie w układzie klimatyzacji
Ogarnąłem temat, jakby ktoś miał coś podobnego, ciśnienie nie było w normie, gdyż w normie to jest od 3bar do 8bar zależnie od temperatury zewnętrznej, a 32bar to było przez to że czujnik był uszkodzony i zawsze pokazywał taką samą wartość a to jest raczej wartość krytyczna, podczas pracy sprężarki ciśnienie waha się w granicach 13 do 16 bar. Wiatrak włącza sie prawidłowo jak sprężarka zacznie chodzić a nie przed sprężarką , wlączał sie dlatego że układ widział wysokie ciśnienie, a wszystko to wina czujnika, a przy okazji czujnik okazał się nieszczelny i uciekł cały czynnik. Teraz po wymianie czujnika i napełnieniu nowego czynnika wszystko w normie i działa prawidłowo.