Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Błędy po zalaniu elektryki pianką do klimy

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
NastyMosquito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Nie pamiętam
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Błędy po zalaniu elektryki pianką do klimy

Post autor: NastyMosquito » 02 gru 2015, 14:26

Witam.
Proszę o pomoc w wytłumaczeniu, co tak naprawdę stało się po czyszczeniu klimy pianką.
Więc tak:
Na drugi dzień po "czyszczeniu' klimy przestała ona działać.Byłem akurat w trasie 350 km i miałem przyjemność podróżować w +35(koniec sierpnia)Pod sam koniec jazdy klima załapała i ostatnie 10 km przejechałem w chłodku.Następnego dnia po włączeniu klimy z bocznych przednich kanałów zaczęło lecieć gorące powietrze.Na dzień dzisiejszy, ciepłe powietrze leci i z boków i z góry w podszybiu.
Wiem, zalałem elektrykę.
Co mam dalej zrobić, jak to naprawić/wymienić...?
Chcę pozbyć się błędów by być pewnym, że to nie one powodują brak chłodu z kratek.Jeśli ich się już pozbędę i nadal będzie leciało ciepłe powietrze zajmę się cylinderkami(bo to byłby jakiś dziwny zbieg okoliczności, że się one zacięły) .Ale najpierw błędy, których nie mogę skasować:

02763-potencjometr (G330) silnika ustaw.pośredniej klapy wentylacji
007-zwarcie z masą-sporadyczny
Ramka zamrożona:
Stan błędu 00100111
Priorytet błędu 3
Częstość błędu 2

00797 - czujnik promieniowania słonecznego (G107)
009-przerwa/zwarcie z masą
Ramka zamrożona :
Stan błędu 01101001
Priorytet błędu 3
Częstość błędu 1

oraz
00041-Silnik pośredniej klapy nawiewu (V213)
003 Usterka mechaniczna
Stan błędu 011000111
Priorytet 3
Częstość błędu 7

Niedługo czeka mnie dosyć długa trasa i chciałbym mieć grzanie pod kontrolą :)

Z góry dziękuję !

Pozdro
Ostatnio zmieniony 04 gru 2015, 07:03 przez NastyMosquito, łącznie zmieniany 1 raz.

sztukens
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sztukens » 02 gru 2015, 17:51

Sądzę iż owa pianka dostała się do układu ele. lub silnika pośredniej klapy, wszelkie kable z ukladu klimatyzacji przechodzą wokół kanałów wentylacyjnych nawiewu. Czasami się lekko rozszczelnią, rozłonczą.. Wszystko na to wskazuje. Albo problem zniknie bo dokładnym osuszeniu samochodu, albo będzie trzeba rozebrać tunel środkowy i zobaczyć co go "Boli". Zacznij od silnika pośrednej klapy. Podjedź do jakiegoś elektyka, wytlumacz i zapytaj co o tym sądzi. Daj znać co i jak. :)

NastyMosquito
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Nie pamiętam
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: NastyMosquito » 02 gru 2015, 18:41

Dzięki kolego :)
Wiem, że po tym jak zalałem elektrykę głupią pianką ciężko będzie mi uwierzyć , ale jestem "złotą rączką". Lubię grzebać i uczyć się nowych rzeczy.Sam więc mogę sobie zerknąć jak się sprawy mają...
Może podpowiesz mi jak tam się dostać, tzn. od której strony zacząć by niepotrzebnych rzeczy nie rozkręcać?Jakieś uwagi, by nie połamać jakichś plastików, zaczepów, itp?Jak już się dostanę do pacjenta to mam potraktować suszarką?Nawał pytań ale wolę je zadać i wiedzieć na co się nastawić :)

[Dodano 19.10.2017.]
Wracam do mojego tematu z rozwiązaniem .
Otóż pianka okazała się zabójcą .
Z zimną krwią zamordowała mi klimatronik, świnia jedna.
Okazało się, iż część tej super pianki K2 spłynęła na przewody i jedną z płyt układu scalonego w panelu sterowania.
Przestrzegam wszystkich przed czyszczeniem klimy takimi specyfikami.Mnie zwiódł film na YT , w którym gość reklamował super pianę wtłaczając ją w sporych ilościach w Skodzie Superb. Do dzisiaj mam koszmary <stres> <stres>
Tak to wyglądało po rozkręceniu jednostki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chciałbym bardzo podziękować koledze mat1324, bez niego i bez kolegi Marcina-cudotwórcy , którego mam na miejscu, nigdy nie doszedłbym do ładu z klimą.Dożywotni browar i szaszłyk na mnie !! <lol>
<lol>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja