Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C6] 2.7 tdi komunikat coolant temperatura plynu chlo

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
spuky
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6] 2.7 tdi komunikat coolant temperatura plynu chlo

Post autor: spuky » 06 kwie 2012, 21:38

witam wszystkich serdecznie

dzis spotkalo mnie cos nieprzyjemnego w moim c6 co postawilo mnie do pionu i zdziwilo wielce wiec przejde do tematu

nagle wracajac sobie do domku wyskoczyl mi na panelu komputera pokladowego wielki czerwony znaczek oraz okropne 3 sygnaly dzwiekowe ktore chyba kazdy z nas zna juz na pamiec tym razem apropo temperatury plynu chlodzacego z przerarzeniem zerknolem na wskaznik temperatury ulga jest 90 stopni zjechalem na petle autobusowa podnosze maske patrze plyn chlodniczy idealnie maksimum ulga to nie uszczelka glowicy ufff no dobra ale co jest czujnik sie zawiesil? gasze maszyne czekam minutke zapalam nic nic 15 dlugich sekund mija i znow slysze te 3 straszne piski szybko lapie za ksiazke serwisowa pisza ze stan plynu lub wentylator no kurcze wentylator dziala i jeden i drugi no i chyba czeka mnie bezsenna noc bo szukam podobnych przypadkow i nie wiem nic nie znalazlem nie mam pojecia co to moze byc mysle ze czujnik trafil szlak ale nie wiem a wy koledzy co myslicie co to moze byc? termostat no raczej nie temperatury wskaznik nigdy mi nie szalal ladnie sie nagrzewal w zimie mu to troche zajmowalo ale to w naszych autkach normalne nie wiem naprawde spotkalo takie cos juz kogos podzielcie sie przezyciami dzieki z gory

kumangt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Kamil
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: kumangt » 06 kwie 2012, 22:10

u mnie w c5 jak rano odpalam pokazuje sie od wody kontrolka 3 razy pika pochodzi troche i juz jest ok tylko rano jak zimny i mam tak 2 lata i tez nie wiem co jest czujnik nowy termostat tez bo rozrzad robilem wszystko ok jakies czary :) wszystko dziala jak nalezy bledow nie ma
100 tyś km bezawaryjnie. Teraz niestety często nie odpala silnik 2.5TDI A6 C5.

spuky
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: spuky » 06 kwie 2012, 22:38

no to powiem ci kolego pocieszyles mnie wielce.... w c6 jest to o tyle klopotliwe ze ta pieprzona ikona bedzie mrugac puki sie nie uporasz z tym problemem i zapala mi sie to jakies 15 sekund po starcie silnika i nie gasnie wcale a ja jeszcze jestem tak uczulony na to jak mi sie cos pali ze nie wytrzymam nawet tygodnia a co dopiero dwa lata ;d;d podziwiam cie i jeszcze 2 tys km mnie czeka nia w przyszlym tygodniu juz i musze sobie z tym poradzic jakos

[ Dodano: 2012-04-07, 09:21 ]
uf uporalem sie z tym powracajacym upierdliwym sygnalem i komunikatem o temperatuze wody problem lezal w zerwanym kabelku do dwupinowej wtyczki czujnika w zbiorniczku wyruwnawczym wystarczylo odkrecic jedna srobke i wszystko stalo sie jasne odlaczylem akumulator wypiolem wtyczke pieknie zlutowalem kabelek naciaglem koszulke termokurczliwa zaizolowalem wszystko pieknie tasma spiolem zakrecilem zbiorniczek kleme na akumulator odpalam czekam w napieciu i sukces wielki kamien spadl z serca wszystko dziala nic sie nie pali i dalej igielka chyba wszyscy wiemy koledzy jaka to ulga gdy wszystko w naszym autku gra :) a co do kolegi to jesli wymieniales juz termostat sprawdzales czujniki to moze problem lezy wlasnie w przewodzie lub jakims zalanym przekazniku moze warto podjechac do jakiegos dobrego elektryka i sie dopytac najpierw czy mozliwa jest taka opcja ze to jakis przetarty przewod czy zawilgnieta skrzynka z przewodnikami zwykle na podszybiu sie znajduje chyba w sumie jak by to nie byly swieta bylbym pewnie w serwisie i zaplacil ladna kase za diagnoze i naprawe a tu wystarczylo pol godzinki i stara lutownica:) i w swieta juz jeden problem z serca mniej smacznego jajka zycze mokrego dyngusa i wszystkiego co najlepsze wszystkim klubowicza audi szerokiej drogi :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl