[ A6 C5] Wymiana wentylatora klimatyzacji - proszę o pomoc
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Przemek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0.TDI 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[ A6 C5] Wymiana wentylatora klimatyzacji - proszę o pomoc
Więc tak, zacznę od początku. Przeczytałem temat dotyczący wymiary wentylatora i postanowiłem sam się za to zabrać, nie było to aż takie proste jak opisywali użytkownicy , nie było tylko dwóch opasek a chyba z 5 i w dwie w takich miejscach że ciężko było w ogóle uciąc a i metalowe mocowania kabli były tak zardzewiałe że połamały się u musiałem kombinować. Dojdźmy jednak do sedna. Udało mi się wymienić wentylator a zabrałem się za jego wymianę ponieważ jak powiedział mi mechanik mój stary byl spalony. Od kiedy kupiłem auto klima nie działała (kupowałem zimą ) , brak było paska na klimatyzacji, został założony jednak i wentylator był do wymiany jak powiedział mechanik. I tak wymieniłem na nowy zamiennik z allegro jednakże ten również "nieżywy". Nie zastanowiłem się wcześniej przed wymianą, mogłem po prostu włożyć ten pierw do kostki i zobaczyć czy działa, a nie zabrać się od razu za montowanie. Drodzy klubowicze co teraz robić. Nie ma miernika by sprawdzić prąd , brać żaróweczkę i sprawdzić czy jest prąd na wtyczce ? czy może rozcinać kabel od nowego wentylatora i ciągnąć by sprawdzić na krótko , nie chciałbym jednak ich rozcinać. czytałem że może to być bezpiecznik 40A gdzieś pod kierownicą i to również trochę rozbierania. Co mi radzicie
- dio
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jarek
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Po co masz rozcinać kabel od wentylatora, żeby sprawdzić go na krótko? Bierzesz jakieś dwa kable podłączasz do wypiętej kostki od wentylatora a z drugiej strony do akumulatora i patrzysz czy działa. A co do rozkręcania osłony pod kierownicą to jest raptem 5 śrub, więc nie wiem czy to aż tak dużo rozbierania, a bez tego nie sprawdzisz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
racjadio pisze:Po co masz rozcinać kabel od wentylatora, żeby sprawdzić go na krótko? Bierzesz jakieś dwa kable podłączasz do wypiętej kostki od wentylatora a z drugiej strony do akumulatora i patrzysz czy działa. A co do rozkręcania osłony pod kierownicą to jest raptem 5 śrub, więc nie wiem czy to aż tak dużo rozbierania, a bez tego nie sprawdzisz.
albo zarowka w gniezdzie (wtyczce) od strony climatronica
ps zainwestuj 10 pln w najtanszy miernik - oplaca sie
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1