Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wyjący wentylator klimatyzacji

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
mrporpoise
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mrporpoise » 27 kwie 2016, 20:17

A to ja jeszcze podpowiem, że czasem wyje sprzęgło elektromagnetyczne od sprężarki :)

Doc - Admin

Post autor: Doc - Admin » 19 maja 2016, 18:07

ratownikmed pisze:to jest to błedny opis przerabialem ten temat trzy miesiace bo po zgaszeniu auta wył mi na drugim biegu przez pól godz i nikt nie wiedział dlaczego ,ale doszedłem do tego sam :> :> :> Moje pytanie jak wł. klime to powinien ci sie załączyc ten od srodka wentylator a jak on nie bedzie chodził to ten na zewnątrz bedzie nadrabiał za niego i beda cyrki sie działy
Przyjrzałem się dzisiaj dokładniej: przy pierwszym uruchomieniu wewnętrzny wentylator się włączył i była cisza. Po ponownym uruchomieniu klimatyzacji wewnętrzny wentylator nie ruszył i zaczęło się wycie...

I teraz nie wiem: wymieniać wewnętrzny wentylator, czy usterka leży gdzie indziej?

EDIT: jednak zewnętrzny wentylator potrafi pracować cicho, nawet przy wyłączonym wewnętrznym. W każdym razie: ten wewnętrzny chyba powinien pracować zawsze po włączeniu klimatyzacji?

ratownikmed
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ratownikmed » 20 maja 2016, 12:16

dokładnie zawsze powinien chodzic wewnetrzny wentylator jak właczysz klime kolego podejrzewam ze szczotki do wymiany masz

[ Dodano: 2016-05-20, 12:16 ]
Kolego jeszcze jedno zewnetrzy wentylator bedzie pracował na pierwszym biegu nawet po wyłaczeniu silnika przez kilka minut Jak bedziesz miał pytania to podaj numer na pw i zadzwonie troche mam ogarniety temat z wentylatorami w tym silniku Pozdrawiam
alvaro

Awatar użytkownika
miXon
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: miXon » 04 lip 2016, 11:36

U mnie podobna sytuacja, z tym, że w S6 C5.

Wisko działa dobrze, jak włączę klime to odpala się wiatrak ten od przodu auta przed chłodnicami, za to ciągle stoi w miejscu wiatrak mały wewnętrzny - ten po stronie kierowcy. Wczoraj go wyjąłem, na krótko nie ruszył, ale ręką obraca się bardzo swobodnie. Czy ktoś naprawiał ten wiatrak, czy trzeba kupować komplet/ew. sam silnik?

Numer mojego to 4B3 959 455 C produkcji GATE
Fiat Brava 1.9JTD --> Ford Mondeo mk2 1.8i --> BMW e65 745i --> Audi A6C6 3.0TDI --> Audi S6 C5

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 04 lip 2016, 22:13

Ja kupiłam nowy łącznie z przekaźnikiem. Bez zniżek w IC 3 lata temu kosztował bodajże 180zł.

Doc - Admin

Post autor: Doc - Admin » 19 lip 2016, 18:25

Problem z wewnętrznym wentylatorem rozwiązany. Przyczyną była... zbyt mała ilość czynnika w układzie klimatyzacji :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja