Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Wyciek w układzie chłodzenia

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Zajec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Wyciek w układzie chłodzenia

Post autor: Zajec » 12 lis 2012, 23:22

Któregoś dnia FIS poinformował mnie o braku płynu chłodniczego. Na szybko kupiłem i dolałem 0,5l wody demineralizowanej (w domu mam koncentrat) i wróciłem z pracy (10km). Okazuje się, że po rozgrzaniu, kiedy w układzie pojawia się już ciśnienie, płyn wycieka. Zaglądając pod auto widać wyraźnie jak sobie kapie.

Niestety nie mogę znaleźć źródła wycieku. Od góry nic nie widać, sprawdziłem wszystko sam i poprosiłem jeszcze dla pewności mechanika również o przyjrzenie się. ÂŻadnego podejrzanego miejsca.

Wjechałem na kanał, ale również nie można nic dostrzec. Płyn ścieka i kapie z tego elementu oznaczonego na czerwono, za osłoną silnika (podejrzewam że to po prostu miska olejowa):
Obrazek
Lokalizacja: lekko z lewej strony (kierowcy!), jakieś 10cm od środka samochodu. W drugiej osi jest to z kolei na wysokości półki z akumulatorem.

Z lokalizacji kapania płynu podejrzewam, że może to być jakaś nieszczelnośc na tych przewodach, które z półki akumulatora idą w dół:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Niestety między ścianą, a silnikiem jest zdecydowanie mało miejsca, co uniemożliwia mi sensowne zbadanie przewodów i znalezienie nieszczelności. Macie jakiś pomysł jak sensownie się tam dostać?

[ Dodano: 2012-11-13, 19:18 ]
Dzisiaj udało mi się wjechać na podnośnik, ale dużo więcej nie zobaczyłem. Cały czas kapie z tego samego miejsca:
Obrazek

Jakiś ślad dojrzałem przez lewe nadkole, wygląda jakby tamtędy sobie coś delikanie ściekało:
Obrazek

Po odkręceniu dolotu powietrza i jego odsunięciu na bok, mokro było na takim łączeniu rurka<->wężyk pod dolotem powietrza. Dojście tragiczne i nie widać dokładnie czy cieknie z tej metalowej rurki czy z węża:
Obrazek

Zostawiłem w końcu u mechanika do dobrania się tam, w czwartek ma się za to zabrać.

Czy ktoś dałby radę wygrzebać schemat układu chłodzenia dla mojego silnika? Ciekaw jestem czy w razie czego kupię w ASO samą tę metalową rurkę w jakiejś przystępnej cenie :(

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 13 lis 2012, 20:19

Zajec, nr części znajdziesz w etka online http://ifinterface.com/page/page3.php

Obrazek

Zajec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Zajec » 13 lis 2012, 22:25

daniel1997: nie miałem pojęcia o wersji online, dzięki! Myślałem zawsze że trzeba ściągać jakąs kobylastą aplikację :)

Dzwoniłem do ASO, niestety cena tej rury 078121071BS astronomiczna: 540zł. Mam nadzieję że to tylko gumowy wężyk poszedł. Zamienników nie widzę, tylko getem.pl coś ma za 433,91zł.

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 13 lis 2012, 22:29

Zajec pisze:daniel1997: nie miałem pojęcia o wersji online, dzięki! Myślałem zawsze że trzeba ściągać jakąs kobylastą aplikację :)

Dzwoniłem do ASO, niestety cena tej rury 078121071BS astronomiczna: 540zł. Mam nadzieję że to tylko gumowy wężyk poszedł. Zamienników nie widzę, tylko getem.pl coś ma za 433,91zł.
oby to był gumowy wężyk <okok> powodzenia kolego daj znać jak ogarniesz problem ;)

Zajec
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Zajec » 19 maja 2013, 17:08

Problem w sumie dawno rozwiązałem (na szczęście, ale bez oddania do warsztatu się nie udało), ale zapomniałem dać znać o szczegółach.

Ostatecznym Âźródłem problemu okazał się gumowy wąż 4B0 819 373K. Właściwie do dostania tylko w ASO, a co gorsza, mimo tego samego oznaczenia dostałem nieco inny kształt od oryginału. Nie wiem czy ten wąż czegoś dotykał, czy coś innego było przyczyną, ale ma na sobie taki odciśnięty/przetarty kształ jakby jakiegoś karbowanego elementu (zaznaczone na czerwono poniżej).

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja