Wentylator wisko oraz elektryczny
Wentylator wisko oraz elektryczny
Wutam,pytanie mam takie stojąc na wprost samochodu pod maską są 2 wentylatory jeden ten co działa od razu po odpaleniu silnika i drugi który się nie kręci moje pytania są takie czy ten tzw. wisko prawidłowo daje objaw że mogę go ręką zatrzymać?czy wraz ze wzrostem temperatury płynu jego obroty się zwiększają?i druga sprawa to taka że mam w chłodnicy na dole czujnik 4 pinowy i jak zwieram tam przewody wiatrak ten z lewej strony nie uruchamia się,kostka która usytuowana jest obok zbiorniczka od płynu wspomagania są tam 2 grube przewody po podaniu na nie napięcia wiatrak też się nie uruchamia oraz na stronie zasilającej w tej kostce też jest brak zasilania.Dodam że klime mam nie sprawną ponieważ ktoś u mnie wymieniał silnik poprzedni właściciel i nie podłączyli przewodów do kompresora a w kompresorze zatkane są otwory tak by syf się tam nie dostał.Proszę o pomoc bo zaraz wyższe tempertury i nie wiem czy tylko ten wiatrak na wiskozie odpowiada za chłodzenie płynu czy również ten elektryczny.Bezpieczniki sprawdzone łącznie z tymi nad pedałami hamulca,chyba ze jakiś przekaźnik jeszcze odpowiada za to jak tak to jaki nr.?.Wg VCDS temperature sprawdzałem tak na zewnątrz plus 7 i na postoju około 20 min samochód po dłuższej jeżdzie pozostawiony pokazuje 97 stopni i ani drgnie w góręnatomiast podczas jazdy spada.Pozdrawiam