Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5 2.8 ] - wentylator chlodzenia - co z czujnikiem ?

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Emanuel
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5 2.8 ] - wentylator chlodzenia - co z czujnikiem ?

Post autor: Emanuel » 22 lis 2010, 13:22

Witajcie, od pewnego czasu wentylator od chlodzenia zaczal mi piszczec, prawdopodobnie dlatego ze chodzil caly czas ;/

Mam w planie go wymienic bo smarowania nie pomogly jednak teraz mam pytanie , czy czujnik ktory odcina wentylator przy odpowiedniej temperaturze mogl sie uszkodzic ? - i gdzie go moge zlokalizowac .

Obecnie jak mam nawiew wlaczony temperatura nie podniesie sie ponad 60C , wylacze nawiew przejade kawalek i juz 90C , jednak to 90C tez czasami spadnie no ale nie na 60c kiedy jedzie sie 160 po autostradzie przez np 30 min ;/

Czy moze byc to rowniez spowodowane czujnikiem od temperatury cieczy ? na komputerze go nawet nie wykrylo wiec sam nie wiem ;/

Obecnie mysle nad wymiana : wentylator ten co piszczy od chlodzenia (lewa strona ) + czujnik temperatury

czy jest cos jeszcze co mozecie poradzic co warto sprawdzic zanim wogole wydam kase na co kolwiek :)

Pozdrawiam

MARCINcichocki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MARCINcichocki » 22 lis 2010, 17:27

Sprawdz po pierwsze termostat.Wygląda na to że dosyć szybko się otwiera i jest duży obieg płynu chłodniczego.Nie będzie Ci również dogrzewać silnika.Ten termostat jest schowany za flaszą do której jest podpięty dolny wąż.Wchodzi on za pasek rozrządu i trzeba również lekko zsunąć pasek z koła wałka rozrządu.Przykręcona jest na dwie śruby m6.W raz z wymianą termostatu powinno też się wymienić płyn chłodzący.Ten wentylator to powinien się załączać jak jest włączona klimatyzacja[tak myślę].
CICHY

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja