[A6 C5] Webasto świeca żarowa
-
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5] Webasto świeca żarowa
Nie działa mi webasto tz. załącza się na chwilę po czym milknie. Podłączyłem się vagiem i wyskoczył błąd świecy a dokładnie zwarcie do masy. Co może być powodem usterki, czy wystarczy wymienić świecę? A może po prostu przewód jest trafiony? Byłbym wdzięczny za info, gdzie tej świecy mam szukać, gdzie jest webasto to wiem. Chodzi mi o lokalizację świecy w urządzeniu.
-
- Forum Audi A6 / A7
ÂŚwieca znajduje się w palniku, foto poniżej. Najlepiej jak poprostu tam zajrzysz.
![Obrazek]()
Tutaj również widać:
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 2&t=121590
Tutaj również widać:
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 2&t=121590
<b>WEBASTO</b> Feel the drive
-
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki już też się tego doszukałem. Trochę podłubałem, pomierzyłem i wychodzi na to, że na sztyft żarowy nie idzie napięcie ze sterownika. Sztyft ma poprawną rezystancje ok 0,5ohm i na żadnym z przewodów nie ma zwarcia do masy. Mało tego, gdy żarnik jest odłączony również pokazuje na vag zwarcie go do masy. Coś mi się wydaje, że to wina sterownika. Tylko dlaczego wszystkie na allegro mają inaczej rozmieszczone elementy na płytce
Nie wiem, czy będą do mnie pasowały. Mam samochód z 2004 roku i sterowanie webasto z FIS. Szkoda, że nie znam nikogo w pobliżu co ma ten sam sterownik, żeby na chwilę przełożyć i sprawdzić bo operacja jest dziecinnie prosta i trwa kilka minut.

-
- Forum Audi A6 / A7
Fajnie byłoby podpasować podobny sterownik. A czy jest możliwość, ze u Ciebie ta płytka gdzieś dotyka obudowy piecyka? Np. jakimś lutem/łączeniem.
Jeśli piszesz, że pomimo odłączenia zupełnie świecy błąd nadal wystepuje to moim zdaniem nie ma innej możliwości jak uwalony sterownik.
Może warto zagadać z jakimś specem od sterowników?
Jeśli piszesz, że pomimo odłączenia zupełnie świecy błąd nadal wystepuje to moim zdaniem nie ma innej możliwości jak uwalony sterownik.
Może warto zagadać z jakimś specem od sterowników?
A nie prosciej byloby sprawdzic na sprawnej swieczce? Ja tez mam identyczny błąd i jak pytalem w firmie ktora zajmuje sie montazem i serwisem Webast to od razu powiedzieli ze trzeba wymienic swiece. Byc moze sterownik jest tak zaprogramowany ze w przepadku swiecy daje wylacznie taki komunikat. Awaria, brak swiecy moze bedzie miec jednakowe objawy - brak poboru pradu na podstawie ktorego sterownik sprawdza poprawnosc dzialania. Jesli sie myle to niech koledzy mnie poprawia ale dla mnie takie wytlumaczenie jest logiczne i najpierw od swieczki zaczne naprawe urzadzenia.
- karolkrecik
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam
Mam identyczny problem przejscie na swiecy mam a vag pokazuje identyczny blad wie ktos moze jaki jest orientacyjny koszt takiej swiecy??
Lukasz mam do Ciebie proźbe moglbys mi zrobic foto ukladu wydechowego i ssacego do webasto?? bo ja rure mam urwana tzn takiego go juz kupilem a waz ssacy mam jak by obcięty.. nie powinno tam byc jakiegoś filtra powietrza??
Mam identyczny problem przejscie na swiecy mam a vag pokazuje identyczny blad wie ktos moze jaki jest orientacyjny koszt takiej swiecy??
Lukasz mam do Ciebie proźbe moglbys mi zrobic foto ukladu wydechowego i ssacego do webasto?? bo ja rure mam urwana tzn takiego go juz kupilem a waz ssacy mam jak by obcięty.. nie powinno tam byc jakiegoś filtra powietrza??
- karolkrecik
- Forum Audi A6 / A7
Kolego u mnie także nie ma filtra waż idzie z dołu do góry i u góry jest zagięty ku dołowi myślę ze tak jest oryginalnie. a Koszt Sztyftu (świecy) to 300zł na allegro chyba ze do Diesla jest inna świeca ale warto do tego kolesia zadzwonić widać ze się tylko tym zajmuje http://allegro.pl/sztyft-webasto-thermo ... 22954.html ja będę jutro dzwonił w sprawie mojej świecychapakostabakos pisze:Witam
Lukasz mam do Ciebie proźbe moglbys mi zrobic foto ukladu wydechowego i ssacego do webasto?? bo ja rure mam urwana tzn takiego go już kupiłem a waz ssący mam jak by obcięty.. nie powinno tam byc jakiegoś filtra powietrza??

Posiadam niemal wszystkie części do Webasto Thermo Top.
Sztyft żarowy jest niesprawny gdy jest przerwa w obwodzie lub gdy jego rezystancja jest powyżej 0,7 Ohm. (Pomiar rezystancji wykonywany przy ~20C).
Jak potrzeba części -> pisać na PW
Zrobię dobre ceny, towar pewny/sprawny.
Sztyft żarowy jest niesprawny gdy jest przerwa w obwodzie lub gdy jego rezystancja jest powyżej 0,7 Ohm. (Pomiar rezystancji wykonywany przy ~20C).
Jak potrzeba części -> pisać na PW
Zrobię dobre ceny, towar pewny/sprawny.
- karolkrecik
- Forum Audi A6 / A7
Calikiem łatwo można sprawdzić polskim vagiem 4.9 podłączyć sztyft i zrobić test wyjść i wtedy widzimy czy się sztyft rozgrzewa do czerwoności tak samo można sprawdzić pompkę paliwa odznaczając wężyk i zobaczymy czy leci paliwo można sprawdzić nadmuch w webasto oraz pompkę obiegową Płynu. No ja niestety za późno wpadłem na ten pomysł żeby tak sprawdzić i już miałem zakupione sztyft założyłem skręciłem i się załączyło a po 10 min wyłączyło. mam zepsuty sterownik narzazie dam sobie z tym spokój ale jakoś w kwietniu wykręcę sterownik i sprawdzę sobie sterownik być może jakiś zimny lut jest. jak ktoś by chciał to mam na sprzedaż Sztyft pracował około 100 godzin 100% sprawny za połowę ceny oddam zainteresowani pisać na PW.