[ A6 C5] webasto ,pomoc w obsłudze
[ A6 C5] webasto ,pomoc w obsłudze
Witam,to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałosc,mam problem z audi a bardziej z moją niezaradnoscią,mam ogrzewanie postojowe-webasto,odpala,chuczy,grzeje płyn,problem tkwi w tym iz nie wiem jak uruchomic je zeby grzało mi w srodku,moj samochod jest 1999roku i ma sterowanie webastem w drzwiach,są przyciski P,wiatraczek,płomien,i strzałki w lewo i prawo,np.gdy rano przyjde do auta uruchomie webasto tym płomykiem włacza sie panel klimatronika ale nic nie dmucha,moge zwiekszac nawiew i przełaczac na nogi,szybe itp i nic sie nie dzieje,dopiero jak przekrece kluczyk na zapłon nawiew działa i wieje ciepłym,tak powinno byc?moim zdaniem powinno grzac bez kluczyka w stacyjce atym bardziej bez przekreconego zapłonu.i moze ma ktos intrukcje obsługi tego panelu webasta albo dokładnie moze mi wytłumaczyc co i jak?dodam ze auto posiada rowniez solar dach ktory tez wydaje mi sie ze nie działa bo auto stojac w słoncu nie uruchamia nawiewu moze wszystko jest powiazane? 

Witaj
musisz niestety przeszukać forum , tematów troszkę jest :
webasto-vt17127.htm
-a6-c5-problem-z-autoalarmem-vt39214.htm?view=next
a6-c5-swiece-zarowe-podgrzewajace-plyn- ... t17014.htm
ja osobiście korzystam z porady jednego z forumowiczów który opisał szybką instrukcję ustawiania webasto i nie powiem u mnie działa i się sprawdza , wkleje :
''A wiec na poczatku trzeba ustawic godzine jaka jest na swiecie teraz heheh,po otwarciu klapki wyswietla sie godzina jakas,wiec nie wciskajac zadnego innego przycisku tylko te dwie stralki ustawiamy obecna godz.(w gornym lewym rogu powinien byc znaczek zegarka a nie cyferki 1,2,3,jezeli sa cyfeki to trzeba wcickac "P" az pokaze sie zegar) i zamykamy potem klapke
Nastepnie otwieramy ponownie i wciskajac przycisk "P" ustawiamy numer programu(1,2,3),np:1.....i wtedy wciskajac te strzalki ustawiamy godz o ktorej ma sie wlaczyc grzanko(ew. wcisnac ten przycisk z 3 falami zeby sie swiecil) i juz nic wiecej nie wciskajac zamykamy klapke.
Jezeli wszystko jest w porzadku to po zamknieciu klapki powinna migac dioda na zewnatrz klapki z potwierdzeniem dzialania i zaprogramowania webasto.
Co do pilota sie nie wypowiem bo nie posiadam
wiec.....sorry 
Aha :!: :!: :!: WAZNE :!: :!: :!: przed programowaniem trzeba ustawic zadana teperature na klimatyzacji i pozostawic ja wlaczona na AUTO wtedy webasto bedzie chodzic z taka wlasnie temperatura i wylaczyc zaplon.
Mozna zaprogramowac 3 programy i potem tylko wlaczyc klime z zadana temperatura,otworzyc klapke wcisnac "P" wybrac zaprogramowany program wlaczenia i zamknac klape i wylaczyc silnik.
U mnie wszystko dziala wlasnie tak(w sumie nigdy nie uzywalem tego przycisku z wiatraczkiem wiec sie nie wypowiem :mrgreen: :-P
)
Pozdrawiam i zycze milego WEBASTO :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ''
''cytat''
a co do Twojego problemu z solarem to szukaj w w/w tematach i troszkę na własna rękę na forum .
Pozdrawiam
musisz niestety przeszukać forum , tematów troszkę jest :
webasto-vt17127.htm
-a6-c5-problem-z-autoalarmem-vt39214.htm?view=next
a6-c5-swiece-zarowe-podgrzewajace-plyn- ... t17014.htm
ja osobiście korzystam z porady jednego z forumowiczów który opisał szybką instrukcję ustawiania webasto i nie powiem u mnie działa i się sprawdza , wkleje :
''A wiec na poczatku trzeba ustawic godzine jaka jest na swiecie teraz heheh,po otwarciu klapki wyswietla sie godzina jakas,wiec nie wciskajac zadnego innego przycisku tylko te dwie stralki ustawiamy obecna godz.(w gornym lewym rogu powinien byc znaczek zegarka a nie cyferki 1,2,3,jezeli sa cyfeki to trzeba wcickac "P" az pokaze sie zegar) i zamykamy potem klapke
Nastepnie otwieramy ponownie i wciskajac przycisk "P" ustawiamy numer programu(1,2,3),np:1.....i wtedy wciskajac te strzalki ustawiamy godz o ktorej ma sie wlaczyc grzanko(ew. wcisnac ten przycisk z 3 falami zeby sie swiecil) i juz nic wiecej nie wciskajac zamykamy klapke.
Jezeli wszystko jest w porzadku to po zamknieciu klapki powinna migac dioda na zewnatrz klapki z potwierdzeniem dzialania i zaprogramowania webasto.
Co do pilota sie nie wypowiem bo nie posiadam

Aha :!: :!: :!: WAZNE :!: :!: :!: przed programowaniem trzeba ustawic zadana teperature na klimatyzacji i pozostawic ja wlaczona na AUTO wtedy webasto bedzie chodzic z taka wlasnie temperatura i wylaczyc zaplon.
Mozna zaprogramowac 3 programy i potem tylko wlaczyc klime z zadana temperatura,otworzyc klapke wcisnac "P" wybrac zaprogramowany program wlaczenia i zamknac klape i wylaczyc silnik.
U mnie wszystko dziala wlasnie tak(w sumie nigdy nie uzywalem tego przycisku z wiatraczkiem wiec sie nie wypowiem :mrgreen: :-P

Pozdrawiam i zycze milego WEBASTO :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ''
''cytat''
a co do Twojego problemu z solarem to szukaj w w/w tematach i troszkę na własna rękę na forum .
Pozdrawiam
----------------------------------------------------------
Najbardziej są zawsze bici : mali, trzeźwi, pracowici.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Odkopię troszkę temat. Mam webasto w swojej a6 c5 1.9 AFN. Zdjęcia poniżej webasta...
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
![Obrazek]()
mam problem z obsługą a mianowicie, włączam przycisk grzania na pilocie i jest ustawione na 30min, włącza się piec razem z klimatronikiem który jest od razu ustawiony na 20 stopni na obu strefach. Bezpieczniki są chyba te koło ABS które widać na zdjęciu. Gdy zwiększę temperaturę to bezpiecznik 7,5 (ten bez zatyczki) pali się i nawiew nie działa w kabinie. Co może być powodem tego bo średnio się znam i pierwszy raz mam styczność z tym urządzeniem. W pilocie są też opcje programowania 3 czasów tylko nie wiem na jakiej zasadzie to działa, w tym pilocie jest jakiś zegarek żeby pod niego ustawiał włączenie się webasta czy pobiera informacje z zegarka w liczniku?? Jest możliwość zaprogramowania bezprzewodowego pilota np t60 lub podobnych?? byłbym wdzięczny za pomoc. pozdrawiam
mam problem z obsługą a mianowicie, włączam przycisk grzania na pilocie i jest ustawione na 30min, włącza się piec razem z klimatronikiem który jest od razu ustawiony na 20 stopni na obu strefach. Bezpieczniki są chyba te koło ABS które widać na zdjęciu. Gdy zwiększę temperaturę to bezpiecznik 7,5 (ten bez zatyczki) pali się i nawiew nie działa w kabinie. Co może być powodem tego bo średnio się znam i pierwszy raz mam styczność z tym urządzeniem. W pilocie są też opcje programowania 3 czasów tylko nie wiem na jakiej zasadzie to działa, w tym pilocie jest jakiś zegarek żeby pod niego ustawiał włączenie się webasta czy pobiera informacje z zegarka w liczniku?? Jest możliwość zaprogramowania bezprzewodowego pilota np t60 lub podobnych?? byłbym wdzięczny za pomoc. pozdrawiam
Powodem tego może być niewłaściwy bezpiecznik. Wg mojej wiedzy powinien znajdować się tam bezpiecznik 25A.
Nie widzę żadnego pilota na foto. Piszesz coś o pilocie i jak ktoś ma Ci pomóc jak nie podałeś jego modelu...
Haos..
Na foto jest jedynie programator czasowy - model 1533.
Napisz na PW swój e-mail to podeślę Ci instrukcje PL do zegara.
Tak, jest możliwość doinstalowania bezprzewodowego pilota np t90 lub podobnych.
Nie widzę żadnego pilota na foto. Piszesz coś o pilocie i jak ktoś ma Ci pomóc jak nie podałeś jego modelu...
Haos..
Napisz na PW swój e-mail to podeślę Ci instrukcje PL do zegara.
Tak, jest możliwość doinstalowania bezprzewodowego pilota np t90 lub podobnych.
<b>WEBASTO</b> Feel the drive
dzięki, spróbuje z bezpiecznikiem 25A, chociaż próbowałem 10A i też nie wytrzymywał.Michaelo pisze:Powodem tego może być niewłaściwy bezpiecznik. Wg mojej wiedzy powinien znajdować się tam bezpiecznik 25A.
Haos..
A co do pilota to mój błąd, nazywając programator pilotem. Chodzi mi o dokupienie bezprzewodowego pilota, wystarczy kupno samego pilota czy jeszcze do tego potrzebny będzie jakiś odbiornik bo niewiem czy jest takowy u mnie. pozdrawiam
Aby załączyć ogrzewanie bezprzewodowo (radiowo) musisz mieć zainstalowany moduł z anteną, który jest kompatybilny z danym pilotem. Na allegro znajdują się takie zestawy z demontażu.
Sprawdź właśnie czy Ty nie masz takiego modułu u siebie.
Bo może wystarczy dokupić sam pilot.
Najprawdopodobniej byłby to model T60.
pozdro
Sprawdź właśnie czy Ty nie masz takiego modułu u siebie.
Bo może wystarczy dokupić sam pilot.
Najprawdopodobniej byłby to model T60.
pozdro
<b>WEBASTO</b> Feel the drive
a mógłbyś powiedzieć wgl gdzie szukać tego modułu bo nie mam pojęcia??
ostatnio chciałem sprawdzić webasto z włożonym bezpiecznikiem 25a w miejsce 7,5a którego cały czas paliło przy ustawieniu mocniejszego nawiewu i po około 5 minutach pracy zaczęły straszne białe dymy walić z pod auta i troszkę z pod maski, szybko wyłączyłem webasto oczywiście. coś jest zwalone czy co bo sam niewiem??
ostatnio chciałem sprawdzić webasto z włożonym bezpiecznikiem 25a w miejsce 7,5a którego cały czas paliło przy ustawieniu mocniejszego nawiewu i po około 5 minutach pracy zaczęły straszne białe dymy walić z pod auta i troszkę z pod maski, szybko wyłączyłem webasto oczywiście. coś jest zwalone czy co bo sam niewiem??
-
- Forum Audi A6 / A7
Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. Mam w swoim AUDI webasto sterowane z drzwi kierowcy, wiem jak się je używa, działało wszystko fajnie. Nawet w lato odpalało na zawołanie, a teraz od kilku dni chciałem zacząć używać i zero reakcji. Wszystko się niby ustawia normalnie, lampeczka mryga ale nic się nie dzieje. Nawet jak rano na zimnym silniku próbuję na "krótko" je włączyć nic się nie dzieje, zamykam klapkę lampka świeci ale zero reakcji. Czym to może być spowodowane? Wcześniej jak na "krótko" włączałem to najpierw oczywiście pompka podawała paliwo, potem się grzało, a teraz nic się nie dzieje mimo tego, że programator ustawia i pokazuje wszystko w porządku. Czy to może być wina jakiegoś błędu w komputerze? Z góry dziękuję za odpowiedzi