Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Webasto, a sprawność akumulatora

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Tomek77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Webasto, a sprawność akumulatora

Post autor: Tomek77 » 25 sty 2012, 07:43

Witam
Mam pytanie do was czy na sprawne działanie webasto ma wpływ sprawność akumulatora?
W czy rzecz, zauważyłem że od czasu do czasu webasto uruchamia się prawidłowo, odpala, dymi, grzeje po 2 minutach włączają się wentylatory w kabinie i po następnych 3 minutach, wszystko się wyłącza i kontrolka webasta na fisie (trzy strzałki) migają, a webasto już sie nie uruchamia. Kilka razy się zdarzyło że grzało dłużej np. 10 czy 15 minut (mimo że ustawione było 30 minut). Po dłuższej trasie przez kilka dni działało poprawnie tyle czasu ile było ustawione. Raz podładowałem aku prostownikiem i też działało przez kilka dni prawidłowo.
Sprawdziłem aku w firmie się tym zajmującej i koleś stwierdził że aku jeszcze w miare dobre bo ma 60% sprawności. Tu moje pytanie czy jest jakieś zabezpieczenie w aucie że gdy akumulator jest już trochę rozładowany to wyłącza webasto, żeby np wystarczyło prądu do odpalenia?
Dopiero gdzieś za 10 dni będę miał możliwość podpięcia pod komputer dla sprawdzenia błędów. Dzięki za odpowiedź.

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 25 sty 2012, 07:56

Tomek77, jak najbardziej... webasto monitoruje napięcie akumulatora i jeśli spada poniżej zadanej wartości (11,5V) to się wyłącza, aby nie rozładować aku i umożliwić rozruch silnika...

Tomek77
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tomek77 » 28 sty 2012, 18:55

Akumulator wymieniony na nowy i webasto działa jak powinno. Czyli aku jednak musi być w miarę sprawne żeby webasto chodziło poprawnie. Dodam że do mojej A6 1.9 akumulator dedykowany 92Ah, gdzie normalnie do 1.9TDI 77Ah. (Webasto potrzebuje prądu!!!)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja