Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

temperatura z nawiewu klimy - rozwiązany

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
slawinio

temperatura z nawiewu klimy - rozwiązany

Post autor: slawinio » 15 kwie 2013, 21:51

Panowie jaka powinna byc temperatura powietrza wydobywającego sie z klimy. U mnie jak ustawie na LO to jak zmierzyłem to temperatura wynosi przy poruszającym sie aucie ok 17.8-17.6. jak auto stoi to 18,2. a jak jest u Was.

pzdr
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2013, 20:45 przez slawinio, łącznie zmieniany 1 raz.

macieka6c5

Post autor: macieka6c5 » 15 kwie 2013, 21:59

Kolego u mnie na postoju jest na LO ok 5,7-6 stopni. Mierzone termometrem elektronicznym przy samej kratce nawiewu. Jeżeli masz 17 stopni to obawiam się ze Twoja klima nie chłodzi. <uoee>
Napisz jeszcze przy jakiej temp zewnętrznej dokonywałeś pomiaru?

slawinio

Post autor: slawinio » 15 kwie 2013, 22:32

mierzyłem w sobote, było ok 13 stopni

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 15 kwie 2013, 23:25

slawinio pisze:mierzyłem w sobote, było ok 13 stopni
Jeżeli przy 13st miałeś 17 to wydaje mi się, że Twoja klima nie działa prawidłowo. W ubiegłym tygodniu zapytałem znajomego prowadzącego firmę klimatyzacyjną (projektowanie, montaż i serwis) jak sprawdzić czy klima w samochodzie działa prawidłowo. Uzyskałem odpowiedź: ustaw na LO, i zmierz temperaturę powierza z nawiewu wewnątrz pojazdu. Jeżeli będzie ok 10st niższa niż ta na zewnątrz to wszystko jest z nią w porządku ;-) Oczywiście polecił sprawdzić ciśnienie w obwodzie i jeżeli będzie OK to mam swoją instalację zostawić w spokoju ;-)

Jeżeli Twoja instalacja nie działa prawidłowo, to podstawą będzie sprawdzenie czy w ogóle uruchamia się kompresor. Jeżeli tak to sugeruję sprawdzenie ciśnienia. Jeżeli wszystko będzie w tak jak trzeba, cóż mogę tylko strzelać - możliwe że kompresor się uszkodził, możliwe temperatura zewnętrzna nie jest prawidłowo interpretowana przez moduł klimatyzacji, możliwe że jest jakiś zator w układzie czynnika itp.

piotrek24dm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.7T 230KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: piotrek24dm » 16 kwie 2013, 16:08

Prawidłowo z nawiewu powinna wydobywać się temperatur około 5 oC przy max LO. Temperatura zewnętrzna (zakładamy że jest dodatnia) nie ma aż tak dużego znaczenia, co czujnik pomiaru wewnątrz kabiny. ECON nie świeci po załączeniu klimy ?, kompresor się uruchamia ?, wentylator klimy pracuje przy ponad +5 oc ? To są podstawowe pytanie na początek. Po objawach można stwierdzić co się dzieje. Może zbyt mała ilosć czynnika....
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html

slawinio

Post autor: slawinio » 16 kwie 2013, 16:54

Econ nie świeći, wentylator sie nie włączał ale były szczotki zawieszone. puknąłem i teraz sie włącza i wyłącza prawidłowo. a czy działa kompresor to nie wiem. jak to sprawdzić???

pzdr

Awatar użytkownika
zarzyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T APU 150KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: zarzyk » 17 kwie 2013, 01:33

znajomy ma warsztat klimy i mowi, ze jezeli jest na wylocie z kratki (miezone pirometrem) ponizej 10st C to klima smiga dobrze u mnie jest 0.5st C bo nabita na nowo i olej uzupelniony. sprawdz czy masz dobry czynnik czy jest olej i czy reduktor dobrze dziala
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a

slawinio

Post autor: slawinio » 22 kwie 2013, 20:24

temat rozwiazany. w układzie mało czynnika. po nabiciu mrozi jak na sybirze <szok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl