Panowie jaka powinna byc temperatura powietrza wydobywającego sie z klimy. U mnie jak ustawie na LO to jak zmierzyłem to temperatura wynosi przy poruszającym sie aucie ok 17.8-17.6. jak auto stoi to 18,2. a jak jest u Was.
pzdr
temperatura z nawiewu klimy - rozwiązany
temperatura z nawiewu klimy - rozwiązany
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2013, 20:45 przez slawinio, łącznie zmieniany 1 raz.
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Jeżeli przy 13st miałeś 17 to wydaje mi się, że Twoja klima nie działa prawidłowo. W ubiegłym tygodniu zapytałem znajomego prowadzącego firmę klimatyzacyjną (projektowanie, montaż i serwis) jak sprawdzić czy klima w samochodzie działa prawidłowo. Uzyskałem odpowiedź: ustaw na LO, i zmierz temperaturę powierza z nawiewu wewnątrz pojazdu. Jeżeli będzie ok 10st niższa niż ta na zewnątrz to wszystko jest z nią w porządkuslawinio pisze:mierzyłem w sobote, było ok 13 stopni

Jeżeli Twoja instalacja nie działa prawidłowo, to podstawą będzie sprawdzenie czy w ogóle uruchamia się kompresor. Jeżeli tak to sugeruję sprawdzenie ciśnienia. Jeżeli wszystko będzie w tak jak trzeba, cóż mogę tylko strzelać - możliwe że kompresor się uszkodził, możliwe temperatura zewnętrzna nie jest prawidłowo interpretowana przez moduł klimatyzacji, możliwe że jest jakiś zator w układzie czynnika itp.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.7T 230KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Prawidłowo z nawiewu powinna wydobywać się temperatur około 5 oC przy max LO. Temperatura zewnętrzna (zakładamy że jest dodatnia) nie ma aż tak dużego znaczenia, co czujnik pomiaru wewnątrz kabiny. ECON nie świeci po załączeniu klimy ?, kompresor się uruchamia ?, wentylator klimy pracuje przy ponad +5 oc ? To są podstawowe pytanie na początek. Po objawach można stwierdzić co się dzieje. Może zbyt mała ilosć czynnika....
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
- zarzyk
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
znajomy ma warsztat klimy i mowi, ze jezeli jest na wylocie z kratki (miezone pirometrem) ponizej 10st C to klima smiga dobrze u mnie jest 0.5st C bo nabita na nowo i olej uzupelniony. sprawdz czy masz dobry czynnik czy jest olej i czy reduktor dobrze dziala
Nie bój się eksperymentów. Amatorzy zbudowali Arkę Noego a fachowcy Tytanic-a