a może mi ktoś odpowiedzieć czy przy wymianie termostatu, koniecznie jest ściąganie paska rozrządu żeby uchronić go przed stycznością z płynem chłodniczym ? płyn może mu zaszkodzić ?
wiem że można wymienić termostat bez ściągania paska i zbędnego rozbierania przodu, ale wiadomo że płyn wyleje się na pasek....
[RS6 C5]skacze temperatura cieczy
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
W ub.tyg. jak były te mrozy w przedziale -11 do -20 to zauwazyłem u mnie, że temp.cieczy wzrastała, później jak zblizyła się do 90 to znowu na jakiś krótki czas opadła... i znowu wróciła na 90.
Wytłumaczyłem to sobie, że otworzył się termostat, wleciała zimna ciecz z chłodnicy, a póżniej się całość ociepliła...
Ma ktoś inne wytłumaczenie?
Wytłumaczyłem to sobie, że otworzył się termostat, wleciała zimna ciecz z chłodnicy, a póżniej się całość ociepliła...
Ma ktoś inne wytłumaczenie?
własnie dzisiaj na trasie 100km 2 razy mi sie to zdarzyło miałem temperature 90stopni i zauwazyłem ze spadła do 80 ale nie wiem czy nagle czy powoli. W drodze powrotnej już się to nie zdarzyło. Ale jeszcze zauwazyłem ze musze spory kawałek z 6-7km przejechac zeby temperatura wzrosła do 90stopni choc w srodku bardzo szybko zaczyna leciec ciepłe powietrze. Silnik tak jak w profilu, czy cos z termostatem nie tak czy moze czujnik temperatury?
Było Audi 80 B3 1.8S
Jest OOOO A6 C5 2.4 Quattro
Jest OOOO A6 C5 2.4 Quattro
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual