mam problem z przegrzewającym się silnikiem.
Po odpaleniu, silnik normalnie się nagrzewa, dochodzi do 90*C i trzyma tą temperaturę przez kolejnych 5-10 min jazdy, po tym czasie wskazówka temperatury przekręca się w prawo i wskazuje temperatury z przedziału 95-100*C. Zdjęcie poniżej:
https://ibb.co/f0UtzK
Sprawdzałem temperautrę VAGiem, wskazywał jeszcze więcej niż wskazówka: 103-105*C.
Co ciekwe, po zgaszeniu silnika, odczekaniu 2 minut i jego ponownym zapłonie, wskazówka, która zaczęła od wskazywania przegrzania, wraca na pozycje 90*C i znów po kilku minutach ponownie pokazuje przedział 95-100*C.
Układ chłodzenia mam szczelny (sprawdzane kilka razy już).
Poziom płynu chłodniczego utrzymuje się na poziomie minimalnie ponad kreską "MIN" na zbiorniczku wyrównawczym. Gdy dolewam płynu, z moich obserwacji uchodzi on górą przez zbiorniczek, ponieważ rozszerza się zbyt mocno pod wpływem nieprzecietnie wysokiej temperatury.
Wentylator chodzi. Sprawdzałem nawet poprzez wepchnięcie gazety między łopatki, czy nie kręci się zbyt słabo - nie zatrzymuje się. Co ciekawe, pamiętam z poprzednich lat, że po jeździe latem i wyłączeniu silnika, bardzo często było słychać chodzący jeszcze wentylator, który dochładzał silnilk. W tym roku ani razy nie zaobserwowałem, żeby moje auto tak zrobiło

Przy przegrzaniu, przykładając rękę do chłodnicy w każdym możliwym miejscu, jest ona wszędzie zimna.
Odpowietrzałem układ chłodniczy metodą z tego forum (rozszczelnienie przewodu w podszybiu dziurką) + sposobem, który pomógł koledze w bmw (nalanie płynu aż do przelania i włączenie silnika na 30 min).
W zbiorniczku wyrównawczym nie pojawiają się bombelki, ani tłuste plamy jak w rosole, ani żaden syf. Biały dym nie leci z rur, więc osobiście wykluczam uszczelkę pod głowica.
Termostat wymieniany był półtora roku temu.
Pompa wody 4 lata temu.
Parametry:
A6 C5 2000 rok, AML 2.4, benzyna+gaz. 290 tyś na zegarze.
Osobiście mam podejrzenia co do termostatu, jednak bardzo chciałbym usłyszeć Wasze opinie. Chciałbym też spytać: 1. Czy ew. walnięty czujnik temperatury miałby takie objawy? 2. Czy możliwe, żebym miał zapowietrzoną chłodnice i wspomniane sposoby na odpowietrzenie instalacji mogły jej nie pomóc?