Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5]Problem z funkcją Econ

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
arturo99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5]Problem z funkcją Econ

Post autor: arturo99 » 28 cze 2010, 19:49

Witam od kilku dni mam problem z funkcja econ w moim samochodzie.Lampka od tej funkcji cały czas się świeci i klima nie pracuje.Przed jej uruchomieniem świeci się econ i off , czego nigdy nie miałem.Obrazek
Gdy włączam klimę, zapalają mi się trzy kontrolki:auto,obieg zamknięty i econ.W żaden sposób nie mogę jej wyłączyć.
Obrazek .
Gdy zostawiam obieg zamknięty i auto to funkcja econ włącza się sama po pół minuty i tak cały czas.
Ostatnio nabijałem i odgrzybiałem klimę,dodatkowo wymieniłem wiatrak klimatyzacji bo się zatarł.Wszystkie bezpieczniki są dobre, reset kompa też nie pomógł.Wszystko działało ponad 1.5 miesiąca bez problemu od nabicia.Nie wiem co mam poradzić.Czy może to powodować czujnik ciśnienia , który znajduje się w chłodnicy?Czy też może panel lub ten sterownik pod kierownicą?Proszę o pomoc
Audi for ever !!!!!!

masinski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: masinski » 17 lip 2010, 16:14

Dokladnie to samo mnie spotkało, a klimatyzowanie się wlasnym potem i powietrzem chyba nie jest zdrowe :PPP

Ivaneczek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Ivaneczek » 23 lip 2010, 09:09

Witam
U mnie z kolei jest problem jest tego typu ze przycisk ECON sie nie włącza.Vag nie pokazuje jakichkolwiek błędów z układem klimatyzacji wiec stawiam ze najprawdopodobniej mam posadzony sam przycisk.Jeśli ktoś ma inną sugestie byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Buczek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Buczek » 23 lip 2010, 10:40

u mnie nie łączył czunik ciśnienia klimatyzacji, żeby było śmieszniej to klima przestała działać w bułgarii, a powrót do polski bez klimy mi się nie uśmiechał. Na szczęście następnego dnia usterka sama się naprawiła :mrgreen:

poczytaj tutaj:
a6-c5-econ-swiecacy-sie-caly-czas-vt223 ... imatyzacji
Tata - 80 B4 SEDAN 1Z + A6 C5 SEDAN AWX
brat - A4 B5 AVANT AFN -> A6 C5 AVANT AVF
ja - Było A6 C5 SEDAN AWX (Przekazane Tacie)
Jest: Czarne A6 C5 AVANT AVF
OOOO ..... mamy w genach
Jeśli pomogłem --> naciśnij "Pomógł"

arturo99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arturo99 » 30 lip 2010, 23:22

Witam ponownie!Długo się nie odzywałem ale to z tego powodu iż bardzo dużo pracuje :-P Więc zacznę od tego ,że zastosowałem się do tego co zasugerował mi Andi 2.5 tdi,lecz na trochę inny sposób.Zamówiłem sobie z Allegro Interfejs VAG KKL obd2 i ściągnąłem Polski VAG 4.9 i VAG-COM 3.11 i sam sprawdziłem samochodzik w poszukiwaniu jakichś błędów.Znalazłem 2 po skanie klimatronika
604 Potencjometr w V71-G113
przerwa lub zwarcie do plusa - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
792 Włącznik ciśnieniowy klimatyzacji-F129
przerwa lub zwarcie do masy - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
Po skasowaniu ich klima śmiga "jak ta lala" i wszystko wróciło do normy.Również wszystki opcje nawiewów działają 8-) Zastanawia mnie tylko czy ten komunikat numer 792 nie sygnalizuje psującego się czujnika klimatyzacji???Jak myślicie?Dzięki wszystkim za pomoc!!!Pozdrawiam
Audi for ever !!!!!!

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 04 sie 2010, 19:22

arturo99, może ma to związek z pracami , jakie wykonywałeś, tzn wymiana wiatraka.

Podobny błąd wyskakuje właśnie, kiedy włączysz zapłon przy odłączonym np. przepływomierzu
arturo99 pisze:przerwa lub zwarcie do plusa - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
Druga opcja to lekko zaśniedziałe styki w w/w czujniku, chociaż w Audi raczej się to nie zdarza pomijając te na zewnątrz, np przy kołach :mrgreen:
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl