Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5 1.9 tdi] Problem z ECONEM

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
masinski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[a6 c5 1.9 tdi] Problem z ECONEM

Post autor: masinski » 17 lip 2010, 16:08

Temat wygląda tak: Wczoraj po pracy wsiadam w auto, odpalam klimatyzację wszystko okey. Dojezdzam do domu patrze swieci sie obieg zamniety i econ na raz. Powietrze leci schlodzone ale z obiegu zamknietego. Naciskam obieg zamkniety znika econ, ponownie naciskam obieg zamkniety econ wchodzi w auto.

Wyłączyłem silnik, właczylem ponownie znowu to samo. Wcisnalem OFF ponownie wylaczylem i wlaczylem - swieci sie off razem z lampka od econu. Po wcisnieciu ktoregokolwiek z klawiszy wchodzi w tyb auto econ.

Myslalem ze przejdzie po dniu schlodzenia, jednak nic z tego. Potrafi nawet byc tak ze obieg zamkniety i econ swieca na raz, jednak plusem jest fakt ze leci klimatyzowane powietrze z obiegu.

Oczywiście wcisnięcie klawisza econ nie daje nic

Doczytałem się, że może to być wina komputera (niestety nie mam nikogo, kto w sobotę mógłby pomoć w stolycy)

tomciar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: tomciar » 17 lip 2010, 21:50

Moim zdanie nie komputer jest tu winny ale panel klimatyzacji - z czasem pojawiają się tam zimne luty i przestaje prawidłowo funkcjonować. Poszukaj na forum było już dużo na ten temat.

masinski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: masinski » 18 lip 2010, 00:21

Update:

Podczas postoju załącza się częsciej econ na obiegu zamkniętym dając nieschłodzone powietrze. Może to być wina czegoś innego. Tak czy siak ide w niedzielę na komputer zobaczymy

masinski
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: masinski » 19 lip 2010, 09:48

właśnie idę do mechanika :D <ok>

[ Dodano: 2010-07-21, 23:13 ]
Problem rozwiązany!
Znajomy mechanik potraktował szóstkę komputerem diagnostycznym i wykrył błąd czujnika w klimie. Skasowanie błędu, przekrecenie stacyjki i jest chłodno :D

Jednak Mechanik powiedział mi, że jeśli temat powróci dosyć szybko to faktycznie czujnik może być do wymiany. Przynajmniej znam problem, dziekować za zainteresowanie i pomoc :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja