Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Połamane ÂŚmigło Wentylatora POMOCY!

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
MISIEK_A6

[A6 C5] Połamane ÂŚmigło Wentylatora POMOCY!

Post autor: MISIEK_A6 » 09 sty 2009, 18:34

Witam! Dziś podczas wyprzedzania dodalem gazu... Automat zredukował bieg niżej i poczulem takie dziwne szarpnięcie z przodu i hałas jak bym w cos uderzył... Zjechałem w nic nie uderzyłem pojechałem dalej... Jadąc dalej komputer zaczął pokazywać mi taka ikone jak jest na wskaźniku temperatury silnika... Podejzewam ,że to niski poziom płynu chłodniczego... Zatrzymałem sie i spostrzeglem wydobywajacy sie z pod spodu samochodu płyn chłodniczy a w zbiorniczku nic nie ma :( Powolutku powolutku patrzac na to by nie zagrzac silnika dojechałem do domu... Podjechałem do mechanika oddałem auto i on odrazu spostrzegł ze wiatrak albo jak to mozna nazwać śmigło wentylatora jest polamane... Podejrzewam ze to bylo własnie to szarpnięcie... I ,że wiatrak łamiac sie rozciął jakiś przewód z płynem chłodniczym... Co Wy na to? Może komuś sie takie coś przytrafiło? No i dlaczego ten wiatrak sie tak ni z tąd ni zowąd połamał :roll: (nowe śmigło juz zamowione) Dodam ,że to wentylator od strony kierowcy... Mechanik zabierze sie dopiero za to w poniedziałek wiec prosze Was o pomoc...

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 09 sty 2009, 19:07

Ale ja nie wiem jak on sie mogł połamac... :roll: cięzko tam reke włoyc co dopiero zrobic by cos tam wpadło... :-x

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 09 sty 2009, 19:39

Ehhh a dlaczego plyn od chlodnicy poszedł? :shock: i nie ma wogole :roll: dobrze ,że było -12 stopni to dało sie powoli jechac jakos by nie zagrzac silnika

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 09 sty 2009, 20:21

No to sie stało zaraz po tym jak zacząlem mocno przyspieszać wiec mozliwe ze cos sie zsunęło na wentylator :shock: nawet o tym nie pomyslałem ale tam jest taka maskownica i ona byla lekko odchylona jak oglądalem to z mechanikiem może to to? Wystarczyło by ze lekko by obtarło i mogło sie połamać... Jutro lece do sklepu po nowe śmigło... Pozostaje wymiana przewodu od płynu do chłodnicy i przy okazji wymiany plynu chlodniczego <ok>

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 09 sty 2009, 23:38

Co wtedy zrobiłeś? Ile Cię to kosztowało? Co wymieniłeś?

Awatar użytkownika
Złoty
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Złoty » 10 sty 2009, 09:36

od razu możesz zamówić nowe visko.
szkoda kasy na samo śmigło bo za chwile znowu będzie to samo.
Visko się zużywa z czasem i potem "lata" (ma luzy) - chwyć sobie śmigło i poruszaj czy trzyma się pewnie czy też są luzy (małe bo małe ale efekty są potem takie jak rozwalone śmigło a od niego chłodnica i Bóg wie co jeszcze - słyszałem nawet o pogiętej masce jak wystrzeliło w górę)
1. AUDI Allroad Quattro (C5) 2002 2,5 V6 TDi 225KM Tiptronic AKE
2. AUDI Allroad Quattro (C5) 2004 2,5 V6 TDi 180KM Multitronic BAU
3. VW Golf 4 TDi 4 Motion 2003 1,9 TDi 150KM ARL

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 10 sty 2009, 10:11

ZÅ‚oty, myślisz ze jak zamowie to sprzęgło to powinno być wszystko ok? :-| bo zamowiłem samo śmigło... można osobno dokupić to visco?

[ Dodano: 2009-01-10, 11:15 ]
Ehhh, no i stało sie zamowiłem ÂŚmigło ze sprzęgłem... Koszt za orginał firmy BEHR 250zł za sprzęgło plus 60zł śmigło... Coraz bardziej mnie wkurza moje autko... Ale i tak je uwielbiam <ok>

Awatar użytkownika
Złoty
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Złoty » 10 sty 2009, 14:41

jeszcze nie raz cie wkurzy <ok> ale przynajmniej temat viska już masz rozwiązany na dłuższy czas. Ciesz się że chłodnicy nie rozwaliło :mrgreen:
1. AUDI Allroad Quattro (C5) 2002 2,5 V6 TDi 225KM Tiptronic AKE
2. AUDI Allroad Quattro (C5) 2004 2,5 V6 TDi 180KM Multitronic BAU
3. VW Golf 4 TDi 4 Motion 2003 1,9 TDi 150KM ARL

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 10 sty 2009, 15:28

ZÅ‚oty, i rubio, serdeczne dzięki za pomoc... Odwdzięczyłem sie wam punktem za pomoc <ok>

Ehhh.... Niestety to nie zadne węzyki od płynu chlodniczego tylko chlodnica :cry: jutro lece po taka chłodnice oczywiście nowa ORI! Ale cena powalająca mnie na kolana 250zł... :mrgreen: Tania strasznie <ok>

Odebrałem Autko... I po sprawie było tak jak pisaliście... Sprzęglo Visco, chłodnica...

bardor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bardor » 16 sty 2009, 13:16

Wiecie jakie sa koszta moze w przypadku silnika 2,5 tdi V6 bo mnie tez przytrafila sie taka sytuacja :/ masakra

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 16 sty 2009, 14:54

A więc tak chlodnica tam gdzie ja kupiłem

http://moto.allegro.pl/item515578773_au ... ginal.html

Jest to orginał nowka za dobre pieniadze... Kupilem wszystko jest napisane na chłodnicy nabite znaczki OOOO i VW... Oraz numer seryjny... Więc polecam

Do tego sprzęglo Visko orginal BEHR cena około 300zł, no i jeszcze śmigło wentylatora koszt okolo 55zł... Plus robocizna 150-200zł za wymiane tego wszystkiego... Plus około 5-6litrów płynu chłodniczego czyli 40zł

Podsumowując 250złchłodnica+Visco 300zł+60zł smigło +robocizna 200zł+płyn 40zł = 850zł... Ale to mowie na częściach orginalnych... Możesz to zrobic tanszym ksoztem ale nie bedziesz dobrze spał po nocach... 8-)

bardor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bardor » 18 sty 2009, 14:21

no tak ale przy 2.5 tdi ceny beda chyba inne ;/ pewnie drozej fuck!

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 18 sty 2009, 18:53

bardor, kolego podalem Ci ten sam sklep co ja kupiłem do swojej Audiczki... A w nim do Twojej Niuni tyle samo kostuje 250zł chłodniczka <ok> A sprzęgło visco sprawdzalem to chodzą 300-330zł... Plus śmigło wiatraka do mnie kosztowało 38zł a do Ciebie 55zł więc niewiele drożej... A co do robocizny to chyba podobnie <ok>

liberro

Post autor: liberro » 20 sty 2009, 11:10

rubio pisze:Ja miałem podobnie w A4 tzn jechałem i podczs wyprzedzania usłyszałem świst a potem uderzenie. Zatrzymałęm się i okazało się że wiatrak się rozwalił a kawałki wbiły się w chłodnice i wyciekł płyn.
Przyczyną tego było uszkodzone sprzęgło visco...i przez to wiatrak kręcił się z taką szybkością jak obroty silnika. Więc przy wyprzedzaniu a zatem wysokich obrotach wiatrak kręcił się tak szybko że się rozpadł :lol:
DOKłADNIE wiskoze Ci szlag trafił ja zdążyłem zmienić dwa wentylatory zaczym połapałem o co biega . :) Wymiana sprzegiełka kolego

MISIEK_A6

Post autor: MISIEK_A6 » 20 sty 2009, 21:25

liberro, chcialem zauważyc ze juz po czasie to napisałeś <ok> wszystko wymienione 8-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja