Po zgaszeniu silnika włącza się jakiś wentylator.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Po zgaszeniu silnika włącza się jakiś wentylator.
Mam taki problem. Dziś po wyłączniu silnika po normalnej jeździe załączał się jakiś wentylator (chyba, takie niezagłośne bzyczenie), pochodził z 45s potem 5 minut przerwy i znowu na 45s. Generalnie w tym cyklu chodzi cały czas.
Temperatura silnia spadła do 60s a głupek nie odpuszcza. Jak go zostawie na noc to chyba mi akumulator padnie...
Czasami tylko się włącza i wyłącza.
Co może być zepsute? Komputer nie wskazuje żadnych błędów.
Temperatura silnia spadła do 60s a głupek nie odpuszcza. Jak go zostawie na noc to chyba mi akumulator padnie...
Czasami tylko się włącza i wyłącza.
Co może być zepsute? Komputer nie wskazuje żadnych błędów.
- kiler22
- Forum Audi A6 / A7
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Kontakt:
Zaciekawił mnie ten temat . Do czego słuzy taka pompkabendzji pisze:może masz pompkę elektryczną obiegu płynu? powinna być w okolicy alternatora , coś takiego:

nigdzie nie ma nic na ten temat (chyba że źle szukałem)
w Omedze V6 jest taka pompka i powoduje obieg wody na zgaszonym silniku i działa z takim niby ogrzewaniem postojowym czyli grzeje tak długo dopóki płyn chłodzący jest ciepły
da się takie coś założyć w A6

- bendzji
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Michał
- Rocznik: 2018
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: Inne
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
była na pewno w 2.7T i wersjach V6 na cieplejsze kraje czy coś takiego , powinna działać gdy temperatura płynu chłodniczego przekracza jakąś temperaturę (chyba 101 C ) i działa aż nie zbije jej do usatalonej wartośći
dołożenie raczej bezsensu i w twoim przypadku raczej kłopotliwe - od roczników 2000-2001 jest moduł sterowania wentylatorami i on tym steruje , w 98 nawet nie wiem jakby to miało być rozwiązane
dołożenie raczej bezsensu i w twoim przypadku raczej kłopotliwe - od roczników 2000-2001 jest moduł sterowania wentylatorami i on tym steruje , w 98 nawet nie wiem jakby to miało być rozwiązane
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T ANB 150KM
- Napęd: FWD
W 1.6TD SB miałem podobną pompkę tylko tam czujnik był na turbinie i sama turbina też była cieczą chłodzona właśnie przez tą pompkę. Inna sprawa że żeby się włączyła to trzeba przyczepkę zapinać i gnać z 10km pod górę. Dowiedziałem się o tym czujniku jak się kabelek urwał, tyknął do masy a rano auta nie zapaliłem. Tak że dołożyć można.bendzji pisze:w 98 nawet nie wiem jakby to miało być rozwiązane
-
- Forum Audi A6 / A7
- Krix0
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Artur
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI CANA 190KM
- Paliwo: Benzyna
Jeśli uważasz ze awaria systemu wietrzenia wnętrza które wlancza sie przy wyłączonym silniku na postoju za pośrednictwem solar dachu nie może być przyczyna to Moj błąd.Damolka89 pisze:Solar do tego nic nie ma Kolego.Krix0 pisze: A masz może solar dach ?
Dlatego zapytałem czy kolega ma solar dach, jelsi nie ma to nie ma takiego systemu

Dokładnie nie znasz dnia alni godziny wiec nie porzucaj tej sprawy bo chwilowo ustało

Edit: Dokladnie bendzji
Rozumiem Was Panowie dokładnie
Napisałem tak, bo mam taki solar u siebie w audi i wiem dokładnie jakie jest jego działanie i jak głośno działa nie wentylator tylko dmuchawa nawiewu

Krix0 pisze:Jeśli uważasz ze awaria systemu wietrzenia wnętrza które wlancza sie przy wyłączonym silniku na postoju za pośrednictwem solar dachu nie może być przyczyna to Moj błąd.
Dlatego zapytałem czy kolega ma solar dach, jelsi nie ma to nie ma takiego systemu
Napisałem tak, bo mam taki solar u siebie w audi i wiem dokładnie jakie jest jego działanie i jak głośno działa nie wentylator tylko dmuchawa nawiewu

Jak samochód, to tylko Audi;)
na szczęście u mnie jeszcze niebendzji pisze:spoko też mam solar i dopóki nie rozebrałem dmuchawy i nasmarowałem ośki to hałasował niemiłosiernie

Pozostaje pytanie z którego miejsca po podniesieniu maski słychać ten wentylator

A najlepiej jak będzie słyszał ten dźwięk to niech wyciągnie filtr kabinowy i i pod nim z dmuchawy posłucha oraz zobaczy, że się kręci pod warunkiem, że ma solar.
Jak samochód, to tylko Audi;)
-
- Forum Audi A6 / A7
Za Chiny nie mogę dopowadzić ponownie do tej usterki. Jedyny parametr jaki miał miejsce feralnego dnia to temperatura powietrza. Akurat to był wyjątkowo ciepły dzień. Termometr wskazał 7 stopni powyżej 0. Natomiast teraz ciągle poniżej lub w okolicach 0 stopni i problem nie występuje. Szkoda, chciałbym to naprawić teraz