Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Ogrzewanie postojowe/Webasto nie grzeje w środku

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
mixsio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Ogrzewanie postojowe/Webasto nie grzeje w środku

Post autor: mixsio » 04 sty 2016, 10:28

Witam

A6 c5 z 2000 roku wyposażona w fabryczne ogrzewanie postojowe sterowane z FIS-a mianowicie problem dotyczy ogrzewania kokpitu samochodu z kratek dmucha tylko i wyłącznie chłodne powietrze, samochód już 2 razy po 60 min był włączony i nic nie daje ciepła do środka, climatronik ustawiony na AUTO temperatura na HI, nic się nie dzieje, natomiast węże z płynem chłodniczym są ciepłe i jak odkręcam korek wlewu płynu chłodniczego to widać jak trochę paruje bo płyn się nagrzewa.

W czym problem, ktoś ma jakieś pomysły ? a może przerabiał podobny temat, dlaczego ogrzewa tylko płyn chłodniczy, a wnętrze auta już nie, ewentualnie jak go zdiagnozować VCDS ??

Awatar użytkownika
rasti86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rasti86 » 04 sty 2016, 18:25

A masz obieg wody? Rura od chłodnicy parzy czy możesz ją spokojnie dotknąć?

Sprawdź nagrzewnice czy działa
Z tego co wiem to w dieslu są dwie nagrzewnice wodna i elektryczna
Don't drink & drive Just Smoke & Fly

Bylo: Golf MK2 Country 1.8 4x4 Syncro; Opel Omega 2.0; WV Passat B4 1.6; Opel Corsa B 1.2 - Aktualnie Audi a6 c5 1.8T

mixsio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mixsio » 04 sty 2016, 21:50

tak obieg mam bo węże są ciepłe, dotknąć mogę, ok czyli jeśli dobrze rozumiem ta elektryczna ma dogrzewać wnętrze, skoro jest elektryczna musi mieć bezpieczniki wiesz może które to ??? chodzi mi o numery gniazd
jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać

Awatar użytkownika
rasti86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: rasti86 » 04 sty 2016, 22:49

Sprawdź czy nagrzenica działa, przeczyść styki itp..
Nagrzewnica jest na tunelu środkowym, po zdjęciu osłony znad nóg kierowcy. Mniej więcej na wysokości pedału gazu powinna być nagrzewnica a równolegle do niej ta elektryczna grzałka. Idą do niej 3 wtyczki (2 czarne i jedna brązowa).

Ps. a na klimatroniku przy trybo auto masz wyłaczony tryb econ?
Don't drink & drive Just Smoke & Fly

Bylo: Golf MK2 Country 1.8 4x4 Syncro; Opel Omega 2.0; WV Passat B4 1.6; Opel Corsa B 1.2 - Aktualnie Audi a6 c5 1.8T

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 05 sty 2016, 07:22

Jak ma fabryczne webasto sterowane z FIS - nagrzewnicy elektrycznej może nie być

mixsio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mixsio » 05 sty 2016, 07:52

rasti86 pisze:Ps. a na klimatroniku przy trybo auto masz wyłaczony tryb econ?

tak tryb ECON mam włączony, jutro tam zaglądnę, w razie wymiany łatwo się to robi czy trzeba z pół samochodu wybebeszać ?????
jeśli nie odpowiadam/nie odpisuje długo znaczy że mnie nie ma w kraju i nie mam czasu, co robić ? cierpliwie czekać

LeszekA6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: LeszekA6 » 05 sty 2016, 19:39

Jeśli normalnie przy uruchomionym silniku grzeje, to odpuść sobie sprawdzanie nagrzewnicy.
Sprawdź bezpieczniki od webasta. Nie pamiętam, ale jeden jest od wentylatora.
Panel klimatronika na włączonym zapłonie ustawiasz na nawiew na szybę (strzałka w górę), ewentualnie dodatkowo na kratki (na środek) oraz obroty wiatraka na 2-3 kreski. Chwilę odczekaj aż się ustawi i wyłącz stacyjkę. ECON nie ruszasz (nie świeci dioda na przycisku).

Jeśli wentylator dmucha ale zimnem to sprawdź czy jest obieg wody. Ale przy slabym obiegu piec by się wyłączał co chwilę.
Włącz webasto i przekręć zapłon ale bez odpalania. Sprawdź czy zacznie lecieć ciepło.

mixsio
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mixsio » 11 sty 2016, 09:50

ok a więc nagrzewnicy elektrycznej żadnej nie mam, problem jest już rozwiązany wina była w samym piecu, oddałem auto do warsztatu i gość ogarnął temat, pytałem co było zrobione, nie bardzo się dowiedziałem co, ale wreszcie grzeje, więc temat skończony

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 11 sty 2016, 11:12

Jak ma fabryczne webasto sterowane z FIS - nagrzewnicy elektrycznej może nie być
Czyli potwierdza się <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl