Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] Nieszczelny układ chłodzenia?

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
linekmks
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5] Nieszczelny układ chłodzenia?

Post autor: linekmks » 25 sty 2013, 14:04

Witam,

Od kilku dni obserwuje dziwne zachowanie swojego auta. Płynu chłodzacego ubywa w zastraszajcym wręcz tempie (2-3 dni i pusto ), przy włączaniu auta czasami pojawia sie czerwona ikona temperatury silnika, podobna sytuacja ma tez miejsce czasami np podczas stania na światłach. Po dolaniu płynu problem znika. Ale to nie koniec. Nawet jak płynu jest dużo to i tak gdy wyłączenia silnik to przez dłuższy czas, wydobywa sie z niego dym. Nie mam pojęcia co jest. Zbiornik z płynem na pewno jest cały bo sprawdzalem. Płyn do chłodnicy tez ma specyficzny kolor i nie widzę go na śniegu ale za to jakby zbierał sie na grillu. Czy to może być zapowietrzony układ? Czy gdzies dziura w którymś wężu i leje na silnik? Boje sie w sumie jeździć zeby mi nie poszła uszczelka pod glowica lub poprostu umarł silnik z przegrzania. Muszę tutaj dodać ze wskaźnik temperatury nie przekracza połowy lub ( co dziwniejsze ) jest o wiele poniżej. Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 25 sty 2013, 19:14

przy takich temperaturach jak ostatnio to jeśli gdzieś cieknie płyn to na pewno widać parę. piszesz coś o dymie, może to właśnie para sprawdź skąd się wydobywa. jeśli sam nie jesteś w stanie dojrzeć skąd leci to jedynie na podnośnik lub kanał. zdjąć osłonę spod silnika i musi być coś widać. płyn po odparowaniu pozostawia nalot więc będzie ślad. może gdzieś masz pękniętą chłodnicę bo piszesz coś o zbieraniu płynu na grillu, ale wtedy tak jak pisałem powinna być para. ostatecznie jak nie ma wycieków zewnętrznych to może walnięta uszczelka pod głowicą i płyn idzie w wydech

linekmks
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: linekmks » 26 sty 2013, 16:01

Tak, tak wiem ze by poszło w wydech no ale wtedy to juz by było "po ptakach". Dzisiaj powalcze, przejrze cały uklad

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 26 sty 2013, 19:05

linekmks, zobacz jeszcze od dolu w okolicach kola psowego :] znajomemu puscila pompa wody i dopiero tam bylo widac wyciek :|

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja