Nie włącza sie wentylator chłodnicy A6 C5 2.0 ALT
Nie włącza sie wentylator chłodnicy A6 C5 2.0 ALT
Witam, mam taki problem od jakiegoś czasu nie wlacza się woglole wentylator chłodnicy, wymieniłem już czujnik temperatury, który znajduje się na dole chłodnicy następnie oddalem sterownik wentylatora do elektronika niby wymienil 4 tranzystory bo były wypalone po czym problem nie ustapi. Kupilem używany sterownik ale jest bez zmian, do sterownika napiecie dochodzi wentylator fizycznie sprawdzony i działa. W czym może być problem? proszę o pomoc
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Gosia
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
U mnie do lewej podłużnicy była przymocowana taka wtyczka, która się przepaliła i w końcu spaliło wentylator.
viewtopic.php?t=54819&postdays=0&postorder=asc&start=30
viewtopic.php?t=54819&postdays=0&postorder=asc&start=30
Kable niby sa wporzadku i te co wchodzą do sterownika i te co wychodzą ze sterownika do wentylatora dwóch mechanikow już się poddalo
tak wygląda ten sterownik co jest na chłodnicy masz tak samo?
[ Dodano: 2014-04-07, 14:48 ]
A najlepsze jest to ze wskaźnik temperatury rosnie do 90 stopni i jest tak nawet jak już zaczyna gotowac a bledow w kompie nie ma

[ Dodano: 2014-04-07, 14:48 ]
A najlepsze jest to ze wskaźnik temperatury rosnie do 90 stopni i jest tak nawet jak już zaczyna gotowac a bledow w kompie nie ma

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mazdomania
- Forum Audi A6 / A7
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
W różnych wersjach występowały różne konfiguracje - zależały od silnika, klimatyzji itp.
Na Twoim miejscu - skoro już wymieniłeś czujnik - sprawdziłbym czy bezpieczniki są całe. Znajdują się w nogach kierowcy pod osłoną kierownicy ... Pozycja nr 21 i 22 na poniższym zdjęciu:
Następnie należałoby sprawdzić sam wentylator - podłączyć go na krótko czy w ogóle działa - może po prostu skończyły się w nim szczotki
Jeżeli wentylator będzie sprawny, oraz bezpieczniki całe, to zapewne jest problem w module sterownia pracą wentylatora, bądź w okablowaniu
Na Twoim miejscu - skoro już wymieniłeś czujnik - sprawdziłbym czy bezpieczniki są całe. Znajdują się w nogach kierowcy pod osłoną kierownicy ... Pozycja nr 21 i 22 na poniższym zdjęciu:
Następnie należałoby sprawdzić sam wentylator - podłączyć go na krótko czy w ogóle działa - może po prostu skończyły się w nim szczotki

Jeżeli wentylator będzie sprawny, oraz bezpieczniki całe, to zapewne jest problem w module sterownia pracą wentylatora, bądź w okablowaniu

- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
który to wentylator klimy a które chłodnicy??? audi S6 C5
Witam,
mam równiez irytujący problem,
posiadam audi S6 C5 z roku 99 - od jakiegos czasu auto się grzeje za mocno (jest to pewnie spowodowane latem) - do rzeczy
przy odpalonym silniku działa cały czas 1 wentylator - strona lewa patrząc od przodu auta (na pasku) wentylator z prawej strony ani drgnie, kolejny wentylator (nr 3) załączał się przy klimatyzacji - umieszczony pomiędzy belką zderzaka a chłodnicą
temperatura chłodnicy podczas jazdy (bez klimy) 90st. oleju ok 90-100
temp. chłodnicy podczas jazdy z klima powyżej 95st.
temperatura chłodnicy w korkach dochodzi do 100 st. olej ponad 100
po z gaszeniu auta zaden z wentylatorów nie chodzi - nawet jak auto zagrzane (po odpaleniu gorącego auta - temp. na chlodnicy nawet 95st.!?
tak jak wczesniej powiedziałem wentylator lewy działa na pasku, od klimy czyli lewy przed chłodnicą działa po załączeniu klimy
prawy nie działa... nie sprawny (sprawdzony na krótko)
wymiłem owy wentylator i na krótko działa bez problemu
natomiast jak auto zagzane to jak sie nie włączał wentylator dodatkowy tak się nie włacza dalej
Zauwazyłem dzis coś dziwnego - po właczeniu klimy włączają się 2 wentylatory!!!
czy tak powinno być???
Pytanie, który wentylator jest od klimy a który od chłodnicy?
drugie pytanie czy zagrzany (mocno) silnik - powinien uruchomic jakis wentylator po zgaszeniu?
czy klimatyzacja ma dwa wentylatory?! czy moze mam namieszane w instalacji elektrycznej
proszę o pomoc
pozdrawiam
mam równiez irytujący problem,
posiadam audi S6 C5 z roku 99 - od jakiegos czasu auto się grzeje za mocno (jest to pewnie spowodowane latem) - do rzeczy
przy odpalonym silniku działa cały czas 1 wentylator - strona lewa patrząc od przodu auta (na pasku) wentylator z prawej strony ani drgnie, kolejny wentylator (nr 3) załączał się przy klimatyzacji - umieszczony pomiędzy belką zderzaka a chłodnicą
temperatura chłodnicy podczas jazdy (bez klimy) 90st. oleju ok 90-100
temp. chłodnicy podczas jazdy z klima powyżej 95st.
temperatura chłodnicy w korkach dochodzi do 100 st. olej ponad 100
po z gaszeniu auta zaden z wentylatorów nie chodzi - nawet jak auto zagrzane (po odpaleniu gorącego auta - temp. na chlodnicy nawet 95st.!?
tak jak wczesniej powiedziałem wentylator lewy działa na pasku, od klimy czyli lewy przed chłodnicą działa po załączeniu klimy
prawy nie działa... nie sprawny (sprawdzony na krótko)
wymiłem owy wentylator i na krótko działa bez problemu
natomiast jak auto zagzane to jak sie nie włączał wentylator dodatkowy tak się nie włacza dalej
Zauwazyłem dzis coś dziwnego - po właczeniu klimy włączają się 2 wentylatory!!!
czy tak powinno być???
Pytanie, który wentylator jest od klimy a który od chłodnicy?
drugie pytanie czy zagrzany (mocno) silnik - powinien uruchomic jakis wentylator po zgaszeniu?
czy klimatyzacja ma dwa wentylatory?! czy moze mam namieszane w instalacji elektrycznej
proszę o pomoc
pozdrawiam
No RiSk No FuN
było A6 C5 1999r. 1.9TDi
było 89 cabrio 1995r. 2.6B
było A4 B5 2000r 2.5 TDI
było A6 C5 1999r. 1.9TDi
było 89 cabrio 1995r. 2.6B
było A4 B5 2000r 2.5 TDI