stałem się posiadaczem wymarzonego Audi A6 C5. Niestety zaraz po zakupie okazało się że klima raz działa raz nie.
Zacząłem czytać Wasze forum i udało mi się częściowo zdiagnozować usterki.
1)W pierwszej kolejności okazało się że nie działa wentylator - jak się ruszy go śrubokrętem to pracuje jakby chciał a nie mógł. Zgodnie z zaleceniami kupiłem nowy i wymieniłem. Wentylator śmiga, że aż miło.
2)Myślałem, że klima jest słabo nabita więc pojechałem i dobiłem (wykazało brak szczelności, miałem 460gram a powinno być chyba 550)
3)Niestety klima dalej raz działa raz nie więc czytałem dalej. Udało mi się połączyć vagiem i odczytałem, że mam błąd czujnika g238 (czujnika jakości powietrza). Kasowałem błąd ale nadal wracał. Wyczyściłem złącza, przedmuchałem go sprężarką ale nic. Wyczytałem jednak, że bez tego czujnika klimatyzacja i tak będzie działać.
4)Dlatego przeszedłem do dalszej diagnozy. Znalazłem taki model diagnozy LINK
Co się okazało:
Wykonałem według powyższych wskazówek. W grupie 001.2 było 0%, w grupie 001.4 ciśnienie wynosiło 5.8bara czyli klima nabita.jeżeli masz VDCS pod ręką, to sprawdzisz sobie samodzielnie sprawność całego układu:
1. temp. zew. >16*C;
2. uruchamiasz silnik, klimatyzacja wyłączona [Econ - ON], nawiew w trybie AUTO;
3. przejeżdżasz ok. 5 - 7 km, następnie zatrzymujesz samochód w cieniu [np. garaż], silnik pracuje;
4. włączasz VCDS > 08 - Auto HVAC:
- grupa 001.2 [czyli grupa 001, pozycja 2]: powinno być 0;
- grupa 001.4 - sprawdzasz niskie ciśnienie - jego wartość minimalna wynosi w zależności od temp. zew.:
Obrazek (przy 20stopniach powinno być 5,6bara)
jeżeli powyższe jest OK, to przechodzisz do następnego etapu, jeżeli ciśnienie jest zbyt małe, to znaczy, że masz za mało czynnika w układzie.
Dlatego przeszedłem do kolejnej diagnozy:
I tak wszystko na początku wykonałem tak jak kazali. Odczyty z bloków wyglądały następująco:następny etap:
1. temp. zew. > 16*C;
2. uruchamiasz silnik, klimatyzacja włączona, temp. na LO, nawiew ustawiony na kratki środkowe [dash panel, środkowy przycisk], szyby zamknięte, nawiew na 3/4, recyrkulacja włączona, podnosisz obroty do 2000 rpm;
3. VCDS > 08 - Auto HVAC:
- grupa 001.1: > 0.3A;
- grupa 001.2: > 30%;
- grupa 001.4: > więcej niż w tabelce powyżej [zazwyczaj 12-16bar], lecz mniej niż 29bar;
- grupa 009.3: po 5 min. ma być maks. o 3*C więcej niż w 010.1;
- grupa 009.4: po 5 min. ma być maks. o 3*C więcej niż w 010.1;
- grupa 010.1: po 5 min. ma być temp. jak na obrazku poniżej [czyli ok. 2-5*C]:
Obrazek
- 001.1 - 0,65A
- 001.2 - 60-70%
- 001.4 5,8bara (powinno być około 12-16) więc ciśnienie w ogóle się nie podniosło. Kilka razy podczas załączania i wyłączania wskoczyło na 6barów.
- 009.3 i 009.4 różnica była ok 2 stopni
- 010.1 - powinna być między 2-5 a miała ok 20stopni (tyle co na dworze)
I tu moje pytanie co teraz mogę sprawdzić albo co jest przyczyną i co należy wymienić. Czy ktoś jest wstanie jakoś pomóc.
pzdr.piotrek