Nie obcinaj przewodów, bo można wyjąć wiatrak razem z całym przewodem, tylko potrzebny jest do tego kanał lub podnośnik, bo przewód mocowany jest do obudowy wiatraka na takie metalowe zaczepy z których trzeba go wyjąć. Niestety poprowadzony jest od wiatraka w dół pod wiatrakiem chłodnicy silnika i później idzie w gorę do kostki obok zbiorniczka płynu pompy wspomagania. Ja też wiatrak wyjąłem góra w miejscu gdzie znajduje się kanał który doprowadza powietrze do filtra powietrza.
A silniczek bardzo łatwo można rozebrać i wymienić szczotki.
Odkręcasz 3 śruby na klucz 10 i jedną na klucz 8 tylko ta z przodu wiatraka ma lewy gwint.
gdy silniczek masz już zdemontowany kombinerkami zaciskasz zaczepy znajdujące się z na obwodzie tyłu silniczka ( tylko delikatnie po troszku żeby nie połamać tych zaczepów)
i delikatnie śrubokrętem podważasz tylną klapkę silniczka, aż do otwarcia .
Wyciągasz cały szczotko-trzymacz. Odginasz blaszki za szczotkami i wysuwasz je do tyłu, obcinaczkami obcinasz przewody doprowadzające prąd do szczotek. wkładasz nowe szczotki w prowadnice i w miejscu obcięcia lutujesz przewody.Montujesz całość na wirniku, a następnie składasz silniczek i rozginasz te zaczepy które wcześniej ściekałeś. przykręcasz wiatrak i montujesz w samochodzie. No i cieszysz się zimnym powietrzem.
U mnie szczotki kosztowały niecałe 20 zł tylko były większego rozmiaru i trzeba było je troszkę zeszlifować, do wymiaru ori szczotek.
[A6 C5 1.9 tdi ] kompresor i wiatrak klimy nie załącza
u mnie jeszcze oprócz tego wkręta musiałem na dole jakąś taką "łapkę" odgiąć bo nie chciał sięprzekręcić.jurekgrz pisze:mocowanie wiatraka -
wkręt u góry wiatraka i przekręcenie całości o kilka stopni ( jak otwarcie słoika) i masz go luzem.
Lepiej mieć Parkinsona i ... trochę wylać
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !
niż Alzheimera i ... zapomnieć się napić !
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2009
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
U mnie był tylko wkręt tak jak pisał już jurekgrzcacek66 pisze:u mnie jeszcze oprócz tego wkręta musiałem na dole jakąś taką "łapkę" odgiąć bo nie chciał sięprzekręcić.jurekgrz pisze:mocowanie wiatraka -
wkręt u góry wiatraka i przekręcenie całości o kilka stopni ( jak otwarcie słoika) i masz go luzem.