Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Klimatyzacja nie działa na postoju

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mattez
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Klimatyzacja nie działa na postoju

Post autor: Mattez » 23 maja 2016, 21:28

Witam,

Zdaję sobie sprawę, że trochę podobnych wątków jest, jednak te, które znalazłem wskazują na usterki, które wyeliminowałem.

Otóż powietrze z nawiewów przy włączonej klimatyzacji schładzane jest i to dość konkretnie, bo bez problemu robi 19 stopni przy ponad 40 stopniowym upale na zewnątrz (sprawdzane rok temu w Hiszpanii). Problem polega na tym, że tylko w czasie jazdy. Nie wiem, czy chodzi tu o niejałowe obroty, czy o pęd powietrza. Do tej pory nie udało mi się tego dowiedzieć. Jak tylko się zatrzymam, powietrze z kratek zaczyna lecieć ledwo chłodniejsze od powietrza z otoczenia. Przy obecnych temperaturach (ponad +25 stopni) na jednym czerwonym świetle z 20 stopni robi się na prawdę nieprzyjemnie ciepło. Potem muszę zaliczyć 2-3 zielone, żeby zbić temperaturę...

Klima była sprawdzana pod kątem szczelności, jakości, wydajności jakimś turbonitrohipertronem 3000, uzupełniana - wg speca jest git. Nic to nie pomogło.
VAG nie pokazuje żadnych błędów, filtr przeciwpyłkowy wymieniony miesiąc temu (poprzedni był czysty), wentylator od klimy grzecznie włącza się i gaśnie co jakiś czas.

Ostatnio przy wiosennym przeglądzie mój mechanik zauważył, że "chłodnica klimatyzacji jest napuchnięta". Nie mogę nijak wytłumaczyć mojej chwilowej zaćmy intelektualnej, ale nie raczyłem go dopytać o szczegóły...

Orientujecie się, czy powyższe może być spowodowane tą "napuchniętą chłodnicą", czy przyczyny szukać gdzieś dalej?
Every problem is easy... once it's solved.

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 23 maja 2016, 23:37

jak dla mnie wentylator od klimy powinien chodzić cały czas kiedy jest włączona

mrporpoise
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: mrporpoise » 24 maja 2016, 00:09

Proponuję potraktować dobrą chemią skraplacz od klimy i sprawdzić jak będzie. Jak masz zasyfioną, to może nie wyrabiać ze skraplaniem czynnika. Ewentualnie sprężarka może. Sprzęgło elektromagnetyczne sprawdzałeś? Może się ślizga.

Awatar użytkownika
Mattez
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mattez » 24 maja 2016, 09:23

bendzji, fakt, trochę niedokładnie się wyraziłem :) Wentylator chodzi powolutku cały czas, a co jakiś czas załącza drugi bieg, co owocuje głośnym szumieniem na zewnątrz.

mrporpoise, myślę, że kwestia skraplacza nie zależałaby od prędkości / ilości obrotów silnika. Sprężarki raczej sam nie sprawdzę, chyba, że jest na to jakiś domowy sposób. Ja kto sprzęgło zweryfikować?

Dodam, że przy niższych temperaturach (ok 25 stopni) wszystko działa poprawnie, czy w czasie jazdy, czy na postoju. Problem zaczyna się przy temperaturach bliżej 30 stopni. W czasie jazdy pięknie chłodzi, jak tylko stanę, do przestaje.

mrporpoise
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: mrporpoise » 24 maja 2016, 09:49

Mattez - no to już objaśniam i tłumaczę: Aby układ chłodził, musi w nim panować odpowiednie ciśnienie czynnika, w odpowiednich miejscach układu. Jest ono zależne między innymi od sprawności sprężarki, ilości czynnika w układzie oraz sprawności skraplacza. Zabrudzony skraplacz nie schładza odpowiednio czynnika i cały układ przestaje pracować efektywnie. Kiedy jedziesz CAŁY skraplacz, czy jak kto woli chłodnica klimatyzacji, jest owiewany powietrzem i chłodzony efektywniej. Uwierz mi, bo wiem to z praktyki przy większych urządzeniach, że często porządne umycie i prostowanie lameli na skraplaczach likwiduje problem.

Dlatego w pierwszej kolejności radziłbym ci kupić porządny przemysłowy środek do czyszczenia - jakiś naprawdę dobry odtłuszczacz - i porządnie wypucować 'chłodnicę'.

Awatar użytkownika
Mattez
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mattez » 24 maja 2016, 12:47

Brzmi to faktycznie dość logicznie. Próbowałem pogooglować gdzie jest ta chłodnica od klimatyzacji, ale zgłupiałem. To ta wielka widoczna z przodu auta?

axe
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: FWD

Re: Klimatyzacja nie działa na postoju

Post autor: axe » 24 maja 2016, 19:02

Mialem taka sama sytuacje jak Ty. W trakcie jazdy dzialala klimatyzacja na postoju nie.
Dodatkowo w upalne dni na postoju przechodzila w tryb ECON.

Po wymianie wentylatora klimatyzacji dzialalo ok.
--
Pełne ambiente QQ2
HeadUp KS1
Fotochrom 5SJ
Homelink VC1
Elektryczna pokrywa 4E7

Awatar użytkownika
Mattez
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mattez » 24 maja 2016, 19:59

axe, dzięki za sugestię. To też sprawdzę. U Ciebie wentylator w ogóle nie działał, czy nie domagał?

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat

Post autor: bendzji » 24 maja 2016, 22:32

no u mnie nie działał w ogóle - tak kupiłem auto , ktoś sprytnie napełnił układ w połowie żeby nie ciśnienie nie wywalało klimy :|

mrporpoise
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: mrporpoise » 24 maja 2016, 22:39

Mattez, Z przodu jest ;) Generalnie oglądnij jak wygląda, i porządnie wyczyść. Jak jest mocno zajechana, to całkiem możliwe, że pomoże dopiero wymiana :) Ale zacznij od porządnego spa i sprawdź czy jest różnica.

Awatar użytkownika
Mattez
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mattez » 25 maja 2016, 11:41

To wezmę się najpierw za to czyszczenie i zdam relacje. Wielkie dzięki.

Dziś w gigantycznym korku (było z półtorej godziny stania, jednak nie było tak gorąco, ok +25 na zewnątrz) pod koniec temperatura płynu w chłodnicy osiągnęła u mnie lekko ponad sto stopni. Na szczęście już wyjeżdżałem z korka i po kilkuset metrach jazdy wróciło do normy. Czy ta napuchnięta chłodnica może być winą obydwu objawów? W sensie przegrzewającego się płynu i zarówno nie do końca wydajnego układu klimatyzacji?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl