Koledzy proszę o pomoc, sugestie, wskazówki.
Przed zimą przy ustawianiu klimy na minimalną temperaturę wiał chłodek z kratek nawiewów. Teraz przyszły cieplejsze dni i przy włączeniu klimatyzacji na minimalną temperaturę niestety chłodu brak. Temperatura nawiewanego powietrza jest taka jak na zewnątrz, obojętnie czy włączę klimę w trybie eco, czy bez trybu eco. Z początku myślałem, że brak to czynnika, więc pojechałem aby nabić, jednak okazało się, że czynnik jest i ciśnienie trzyma. Gdy otworzę maskę, to wentylator od klimy działa, ale nie wiem, czy działa sprężarka ( szczerze to nie wiem dokładnie gdzie ona się znajduje) . Dźwięk pracy silnika zakłóca dodatkowe dźwięki innych podzespołów. Temperatura na fisie to + 15 stopni więc chłodzenie powinno się załączyć, a nie działa. A i jeszcze jedno, w okresie zimowym wymieniany był rozrząd. Czy mechanik mógł czegoś nie podłączyć przy montażu demontażu ? Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
[ A6 C5] klimatyzacja nie chłodzi - sprężarka padła ? Jak sp
Polecam Ci poczytaj trochę tematów, tam masz prawie wszystko w co się mogło stać. Ja przerabiałem to kilka dni temu, u mnie był to walnięty elektromagnes sprężarki /200zł część + robocizna/.
Sprawdź:
1. przede wszystkim bezpieczniki, również te pod kierownicą.
2. wiatrak chodzi więc coś już jest ok.
3. czynnik jest też ok.
4. pozostają czujnik ciśnienia klimy.
5. przewody do sprężarki
6. wspomniany elektromagnes - chyba że masz starszy typ sprężarki to wtedy może sprzęgło.
7. sama sprężarka - najgorszy scenariusz.
ps. mechanik mógł nie wpiąć czujnika ciśnienia, to się zdarza, co do sprężarki to jej nie musiał odłączać przy wymianie rozrządu.
Sprawdź:
1. przede wszystkim bezpieczniki, również te pod kierownicą.
2. wiatrak chodzi więc coś już jest ok.
3. czynnik jest też ok.
4. pozostają czujnik ciśnienia klimy.
5. przewody do sprężarki
6. wspomniany elektromagnes - chyba że masz starszy typ sprężarki to wtedy może sprzęgło.
7. sama sprężarka - najgorszy scenariusz.
ps. mechanik mógł nie wpiąć czujnika ciśnienia, to się zdarza, co do sprężarki to jej nie musiał odłączać przy wymianie rozrządu.
AUDI A6 C5 2003 AVANT 1,9 TDI AWX 131KM@163KM / 296Nm@365Nm/ CHIP by TDI - TUNING.
Problem rozwiązany. Okazało się, że pseudo mechanik, który wymieniał rozrząd nie wpiął ponownie kostki z przewodem od sprężarki. Inny mechanik dziś zanurkował ręką ( obyło się bez odkręcania ekranów pod silnikiem) i podłączył ponownie kostkę i klima już śmiga.
Swoją drogą nauczka, żeby takie "drobiazgi" posprawdzać dokładnie po wymianie rozrządu. Potem mogą dość mocno utrudnić życie. Pozdrawiam i dziękuję za sugestie Szanownych Kolegów.
Swoją drogą nauczka, żeby takie "drobiazgi" posprawdzać dokładnie po wymianie rozrządu. Potem mogą dość mocno utrudnić życie. Pozdrawiam i dziękuję za sugestie Szanownych Kolegów.