Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Klima działa po pewnym czasie

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
AutomationW2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Klima działa po pewnym czasie

Post autor: AutomationW2 » 20 lip 2014, 21:35

Witam Forumowiczów :) Szukałem na forum być może słabo ale mam problem z moim klimatronikiem. Mianowicie... okazało się żę miałem uszkodzony wentylator klimatyzacji i wymieniłem go na nowy znajomy który zajmuje sie klima nabił odczynnik i wszystko było cacy... ale następnego dnia zostawiłem samochód na słońcu i po odpaleniu silnika klima sie nie załaczyła... dopiero po przejechaniu ok 10 km zaczeła dmuchać i dzieje się to za każdym razem dziś też od razu sie działała tylko po pewnym czasie .... dodam żę wentylator klimy pracuje cały czas chociaż wydaje mi się że troche głośno działa wentylator dmuchawy... Dodam że moja audi posiada też solardach a podobno ma od fukcje załączania klimy podczas postoju samochodu może jakiś przekaźnik nie odbija ?? Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem prosze o pomoc :)

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 21 lip 2014, 12:39

W jaki sposób ustaliłeś że nie włącza się klimatyzacja? Sprawdziłeś czy załącza się sprzęgło sprężarki? Nie gaśnie przycisk ECON? Startuje wentylator klimatyzacji? Czy zimne powietrze dmucha dopiero po czasie?

Solar ma funkcję 'przewietrzania' - włącza sam wentylator.

PS. Moim zdaniem w gorące dni, działanie klimatyzacji (od jej uruchomienia) może być opóźnione. Ogrzane powietrze skutecznie ogrzewa wymiennik ciepła w nagrzewnicy, co zmniejsza sprawność klimatyzacji - potrzebuje ona więcej czasu na schłodzienie wymiennika do tego stopnia aby nadążał chłodzić wdmuchiwane powietrze <okok>

AutomationW2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: AutomationW2 » 21 lip 2014, 20:01

Wiec wentylator klimatyzacji startuje od razu i w dni chłodne klima działa od razu. Wczoraj np auto stało na słońcu i załaczyło się po przejechaniu ok 10km. Pożniej auto stało tez na słońcu po czym klima załaczyła się a następnie wyłaczyła po ok 2 min. Jeśli przełaczam na econ to czuc po obrotach ze się przełacza. Włąsnie z klimatyzacja mam małe doświadczenie dlatego być może to jakas pierdoła się dzieje. Ale wydaje mi się że klima powinna działać w każdą pogode :)

[ Dodano: 2014-07-21, 20:01 ]
Prawdopodobnie problem rozwiązany :) SPrawdziłem dziś wentylator dmuchawy i okazało się że uszkodzony jest komutator silniczka. Spróbuje podmienić na inny wentylator i zobacze efekt :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja