Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] kapie z przewodów - wężyków

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
gietek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gietek » 08 lip 2011, 08:02

podepnę się pod temat. też mam pytanie odnośnie skraplania się wody, u mnie wycieka czysta woda zaraz po otwarciu samochodu, otwieram auto,nie odpalam, i po chwili widzę strumyczek wody z pod maski, zaczyna się lać w okolicach skrzyni bardziej po stronie pasażera, wyleje się tak ok. 300-400ml. i później ok. klima była na przeglądzie, nabita i wszystko z nią ok., to jest normalne zjawisko ?

Awatar użytkownika
Toperz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Toperz » 08 lip 2011, 11:04

To się wylewa woda która się skrapla na nagrzewnicy, ale ona powinna kapać a nie lać się strumyczkiem i to tylko jak działa klima... a co za tym idzie silnik.
Zobacz czy przypadkiem nie masz wody pod wykładziną w nogach pasażera bo może się okazać iż już wszystko tam pływa. Poszukaj było już wiele razy o odpływie wody z klimy.

Pozdro
Toperz

gietek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gietek » 08 lip 2011, 12:41

pod nogami pasażera raczej sucho, ale sprawdzę jeszcze dokładnie. właśnie u mnie można powiedzieć że się leje ta woda a nie kapie. czym to może być spowodowane że się leje woda zaraz po otwarciu auta ? już drugi raz polał się taki strumyk

mada07
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mada07 » 10 lip 2011, 17:10

leje się woda jak otwierasz - czyli np. gdy chcesz w danym dniu uruchomić po raz pierwszy samochód? tzn. zimny silnik, nie odpalany, klima nie chodziła itp.?

Tak dużo wody raczej nie pochodzi z klimy i ewentualnego skraplania się.

Samochód garażujesz czy trzymasz pod gołym niebem?
Sprawdź miejsce gdzie umiejscowiony jest filtr kubełkowy i czy jest tam sucho. Ja miałem właśnie taki problem, że cały filtr mi pływał i woda po deszczu przelewała się do środa, właśnie od strony pasażera. Zamontowałem daszek na filtr kubełkowy i problem ustąpił a woda tam wlewała sie między uszczelką a szybą przednią. Co prawda wówcza nie zauważyłem takich wycieków pod silnikiem, ale sprawdź u sibie, bo może jest to ta sama przyczyna.
Sprawdź również czy w okolicy akumulatora jest sucho.
mada

gietek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gietek » 10 lip 2011, 19:29

auto stoi trochę pod chmurką trochę w garażu. ostatnio przejechałem autem tylko do garażu, po 4-5 godzinach wróciłem żeby jechać gdzieś, otwieram auto, nie odpalam, i spod auta leci strumyk. ale dzisiaj zauważyłem że po stronie pasażera jest trochę mokry dywanik, więc chyba mam trop.

mada07
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mada07 » 11 lip 2011, 08:19

stawiam na filtr kubełkowy, którym wlewa ci się do środka i tym samym pewnie gdzieś również wylewa się na zewnątrz. Zamontuj daszek - ja zrobiłem z blachy ocynkowanej :) prowizorka, ale pomogło.
pozdrawiam
mada

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja