Dzień dobry , szperałem na forum ale nigdzie nie znalazłem. Siadła mi sprężarka strasznie piszczy i ślizgają się paski jak odpalę klimę nie da się wręcz jeździć na klimie włączonej.
Chciałbym kupić używkę ale nie wiem jaką Audi mam z 1999 roku z października model 2000 wersja sedan silnik 1.9 TDI 110 koni. Nie chce odstawiać do mechanika bo musiałbym oddać auto na kilka dni a auto potrzebne do pracy. Czy wersja od byle jakiego Diesla do c5 będzie ok czy musi być to jakiś konkretny model sprężarki pod ten silnik?
[a6 c5] Jaka sprężarka Klimatyzacji
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Możesz zamontować dowolną od 4-cylindrowego silnika. Przynajmniej tak twierdzi ETKA.
Nie wiem czy dasz radę wymienić sam sprężarkę
. Sama wymiana jest niby czysto mechaniczna, ale później trzeba ponownie nabić klimę, a przed wymianą trzeba ją rozszczelnić, a teoretycznie nie wolno tego robić bez odzyskiwania czynnika.
Nie wiem czy dasz radę wymienić sam sprężarkę

-
- Forum Audi A6 / A7
Dziękuje za pomoc
Oddam do mechanika , głównie rozchodzi mi się o czas. Dlatego chcę kupić uzywkę pojechać do niego i w 2-3 godziny mi ogarnie temat - co do nabicia i ściągnięcia czynnika tu podobnie znajomy ma warsztat z klimą ogarnie mi wszystko. Nie chciałem po prostu stawiać auta do mechanika na dzień czy dwa jak to zazwyczaj bywa w takich przypadkach zanim dana część dojdzie bo po prostu przez ten okres bym nie zarabiał.mat1324 pisze:Nie wiem czy dasz radę wymienić sam sprężarkę
Być może nie znam się , piszczy świszczy tak że wysiedzieć nie idzie, prościej będzie chyba kupić używkę za 250-300 zł i mieć z głowy niż drapać się z wymianami które mogą ale wcale nie muszą pomóc.yaszczur pisze:Może wystarczy wymienić łożysko w kompresorze.