Ile płynu chłodzącego
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T 150KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Ile płynu chłodzącego
Witam ,ile wlać płynu chłodzącego,do audi A6 C5, 18.t ile wchodzi ,może głupie pytanie ale pokazuje ,że ok 7 l na internecie,a ostatnio miałem wyciek było dolane do maksimum i ,później ubyło pod minimum i to sporo pod ,czy to normalne ? Dolewać jeszcze czy szukać .OZE ucieka gdzieś indziej ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: Ile płynu chłodzącego
Nieważna pojemność układu, ważne ile ubyło, największa strzykawka z apteki (100ml), wężyk na strzykawkę (np. przeźroczysty do benzyny), ściągnij płyn ze zbiorniczka do minimum (strzykawką z wężykiem), dolej do maksimum, zanotuj (np. 1 litr) i poleż w łóżku i porozkminiaj: gdze ten przykładowy litr sobie poszedł? wąż? króciec? spaw na zbiorniczku? uszczelka pod głowicą? wżer na bloku? polecam wyrobić nawyk: przy otwarciu maski checklista 5 pozycji, w tej kolejności: olej (bagnet), płyn chłodniczy (bez otwierania zbiorniczka), płyn hamulcowy (bez otwierania zbiorniczka), wspomaganie (bez otwierania, potrzebna latarka), spryskiwacze (dolać do maksimum). Dla pewności zastosować zasadę: dotknąć ręką "tu byłem", od razu wyłapiesz, jeśli gdzieś, coś, dobrą praktyką jest zaglądać co drugie tankowanie (np. pod domem, przed jazdą, na zimnym silniku).nicraM pisze: ↑09 sie 2022, 22:37Witam ,ile wlać płynu chłodzącego,do audi A6 C5, 18.t ile wchodzi ,może głupie pytanie ale pokazuje ,że ok 7 l na internecie,a ostatnio miałem wyciek było dolane do maksimum i ,później ubyło pod minimum i to sporo pod ,czy to normalne ? Dolewać jeszcze czy szukać .OZE ucieka gdzieś indziej ?
Litr chłodniczego to już dużo, jeśli nie rozszczelniłeś układu i nie odpowietrzałeś (np. wymiana reduktora LPG, nagrzewnicy, węża, króćca, złącza, kolanka, itp.). W silniku V6 z LPG w upały ubywa 100ml na kwartał, układ ciśnieniowy, łatwiej wydostać się przez gumę parom płynu niż cieczy, dwa kieliszki a nie dwie butelki po piwie.