[ A6 C5] Głośna praca wentylatora
- maciejjernas
- Forum Audi A6 / A7
[ A6 C5] Głośna praca wentylatora
Mam pytanie czy jest normalnym to, że podczas pracy wentylatora słychać jak by jego obroty były uzależnione od obrotów silnika, ponieważ w trakcie dodawania gazu słychać jakby wentylator dostawał większych obrotów? 

- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Tak, to jest normalne.maciejjernas pisze:czy jest normalnym to, że podczas pracy wentylatora słychać jak by jego obroty były uzależnione od obrotów silnika
Oczywiście zakładam, że pytasz o wentylator napędzany sprzegłem wiskotycznym a nie np elektryczny wentylator klimy

Części samochodowe online - Motostacja pl
- maciejjernas
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- maciejjernas
- Forum Audi A6 / A7
No właśnie nic innego nie powoduje takich objawów, ponieważ jeśli wyłączę nawiew to w samochodzie jest cichutko i nie słychać nic innego jak tylko przyjemny dzwięk silnika.
Po włączeniu nawiewu objaw powraca i słychać wyraźnie jak w momencie dodawania gazu rosną obroty to hałas z wentylatora też rośnie.
Po włączeniu nawiewu objaw powraca i słychać wyraźnie jak w momencie dodawania gazu rosną obroty to hałas z wentylatora też rośnie.
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
maciejjernas, nie bierz pod uwage tego co napisałem wyzej, sądziłem że chodzi Ci o wentylator chlodzący chłodnicę.
Natomiast jeśli chodzi o wentylator/dmuchawę wentylacji to nie jest normalny ten wzrost obrotów.
Byłoby to logiczne gdybys miał niestabilne napiecie. Wtedy ze wzrostem obrotów silnika rosloby napięcie i w efekcie przyspieszalby wentylator dmuchawy (inne odbiorniki, np: wycieraczki tez pracowałyby szybciej).
No ale czy mamy taki przypadek ?
Natomiast jeśli chodzi o wentylator/dmuchawę wentylacji to nie jest normalny ten wzrost obrotów.
Byłoby to logiczne gdybys miał niestabilne napiecie. Wtedy ze wzrostem obrotów silnika rosloby napięcie i w efekcie przyspieszalby wentylator dmuchawy (inne odbiorniki, np: wycieraczki tez pracowałyby szybciej).
No ale czy mamy taki przypadek ?
Części samochodowe online - Motostacja pl
- maciejjernas
- Forum Audi A6 / A7