Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

czujnik temperatury po wymianie

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
atlas audi a6

czujnik temperatury po wymianie

Post autor: atlas audi a6 » 03 kwie 2015, 18:51

Witam
Właśnie wymieniłem czujnik płynu chłodzącego na ORI ponieważ stary made in Italy raz działał a raz nie, podnosił się i opadał jak głupi :) Tak więc nowy włożony i niespodzianka, pokazuje najwyżej 80 stopni. Podpiąłem więc komputer i tyleż samo w kompie. Teraz moje pytanie: czy czujnik pomimo, że nowy może być strzelony? jak rozumiem temperatura chłodziwa jest identyczna w kompie i na zegarach ponieważ info płynie właśnie z tego czujnika.
Zastanawiam się jak sprawdzić czy czujnik jest ok czy nie. Nie podejrzewam, że w tej samej chwili padł mi termostat i nie bardzo mogę z góry sprawdzić bo nie dojdę ręką do dolnego węża aby sprawdzić czy jest gorący.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi
Pozdrawiam

rafal100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tadeusz
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: rafal100 » 03 kwie 2015, 18:54

wogóle nie dobija temperatura do 90 st ?

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Ziomek » 03 kwie 2015, 21:23

Może się zdarzyć że ori czujnik jest uszkodzony, może być nie ten co trzeba bo chyba było kilka rodzajów, możliwe że zbiegły się dwie usterki naraz. Miałem tak u siebie że po wymianie czujnika dobrze było przez 24H..

sztukens
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sztukens » 03 kwie 2015, 22:20

Musisz dobrać identyczny czujnik jak miałeś uprzednio. Najlepiej po kolorze, jak był zielony to bierz zielony. Ja kupiłem po modelu kiedyś i niestety sprzedawca zamówił mi błędny. Sprawdz kolor starego.

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: yaszczur » 03 kwie 2015, 23:02

Również miałem perypetię z czujnikiem temp. Auto ciężko paliło na zimnym, na zegarach wskazówka ani drgnęła. Kupiłem nowy czujnik oryginał VW/Audi (około 100zł) i wszystko było ok przez jakieś 3h jazdy po założeniu, następnie wskazówka poszybowała pod 120stC i FIS wywalił ostrzeżenie o przegrzewającym się silniku. Czujnik poszedł na reklamację (uznana) a tymczasowo wziąłem najtańszy - Verneta (30zł), który jeździ od prawie roku i nie sprawia żadnych problemów. Także potwierdza się, że nawet nowy i oryginalny czujnik może być uszkodzony.
Pozdrawiam...

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 04 kwie 2015, 16:02

hej
za ten ori zielony dałem też prawie 100pln. Wcześniej też był zielony. Temperatura nie dochodzi do 90 stopni. Zatrzymuje się na 85 i potem troszkę spada do 80. Nie wiem teraz czy kupować inny czujnik czy ogarnąć termostat. Zasadniczo jak podniosę rozgrzane autko to będę wiedział czy dolny obieg jest otwarty i tym samym wyeliminuje termostat ale to dopiero po świętach

egoonn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ernesto
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: egoonn » 04 kwie 2015, 16:21

nie wiem jak u was w silniku ale u mnie w AWT sa 2 czujniki jeden idzie na zegary a 2 na climatronik i ecu , jak jedziesz to temp. opada a w korkach rosnie to termostat
ANIMAL

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 07 kwie 2015, 16:14

spróbuj jak radzi kolega wyżej, rozgrzej silnik i przejedź się z większą prędkością, jeśli temperatura zacznie spadać a potem podczas wolniejszej jazdy się podniesie to winny jest termostat. jeśli temp. będzie stała w miejscu to winę ponosi walnięty czujnik.
co do wskazań na kompie i na zegarach to sygnał podają dwa czujniki zamknięte w jednej obudowie i rzadko się zdarza aby przy niesprawnym czujniku oba wskazania się pokrywały.

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 08 kwie 2015, 13:08

Termostat wymieniłem wczoraj bo to w sumie żaden koszt, jakieś 35 zł dałem a wymiana jest dziecinnie prosta. Niestety żadnych oznak poprawy :/ Tyle dobrze, że wymieniony bo zaleca się wymianę co 5 lat a ja wyjąłem oryginał
Dziś zamówiłem nowy czujnik, żaden markowy tym razem firmy ERA ( cokolwiek to oznacza ) też koloru zielonego za dwie dyszki. Zakładam go po południu i dam znać co i jak.

rafal100
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tadeusz
Rocznik: 2013
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
Skrzynia: Multitronic
Kontakt:

Post autor: rafal100 » 08 kwie 2015, 18:04

jakies poprawy ??????

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 10 kwie 2015, 08:39

Owszem poprawy są :) włożyłem nowy czujnik i wszystko działa jak należy. Jak udało mi się dowiedzieć, w niektórych polskich hurtowniach motoryzacyjnych znajduje się spora partia oryginalnych czujników, które pochodzą z wadliwej partii gdzie 50% nie działa. Jak trafisz dobrze to super - jak źle to walczysz jak ja. Podobno są to części zakupione w cenie złomu i oferowane nam - klientom

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja