Hej, jakiś czas temu nabiłem klimę, zaraz po nabiciu śmigała super. Po ok miesiącu przestała w ogóle chłodzić. Stwierdziłem, że to wina zabrudzonej dyszy, wymieniłem ją bo była faktycznie niesamowicie zapaprana, nabiłem klimę, 3,6st z kratek przy 25 st na zewnątrz. Niestety długo się tym stanem nie cieszyłem, po chwili klima przestała znowu chłodzić.
Wentylatory chodzą, sprzęgło sprężarki działa, klima pracuje w trybie auto. Nigdzie nie widać wycieków pod ultrafioletem. Ktoś podpowie co to może być co jeszcze sprawdzić zanim wydam kupę kasy na dochodzenie w serwisach ? :D
Brak chłodzenia klimy, chwilę po nabiciu. Wszystko niby ok
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź ale nie wydaje mi się, żeby był to osuszacz. Nawet jeśli to po postoju klima znowu powinna na chwilę zadziałać a tak nie jest. Jutro podjadę znowu na sprawdzenie czy coś uciekło z czynnika, jeśli tak to trzeba szukać nieszczelności dokładniej.
P.S Polecam każdemu wymienić zawór rozprężny, u mnie był masakrycznie zasyfiony
P.S Polecam każdemu wymienić zawór rozprężny, u mnie był masakrycznie zasyfiony

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Ciśnień nie sprawdzałem, jutro sprawdzę.
Rurki obie właściwie delikatnie zimne. Woda się nie skrapla.
[ Dodano: 2017-05-18, 15:27 ]
Niestety, ciśnienie niskie 6Bar, wysokie troszkę ponad 6Bar, sprężarka do wymiany
teraz pytanie czy kupić używkę i liczyć na to, że podziała czy iść w spore koszta i wymienić wszystko w układzie na nowe....
Rurki obie właściwie delikatnie zimne. Woda się nie skrapla.
[ Dodano: 2017-05-18, 15:27 ]
Niestety, ciśnienie niskie 6Bar, wysokie troszkę ponad 6Bar, sprężarka do wymiany

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Zawór rozprężny czyli dyszę dławiącą wymieniałem, chyba, że jest jeszcze jakiś inny w tym modelu ? Przed chwilą sprawdzałem, w aucie gorąco, po włączeniu klimy moment robi się chłodniutko. Nie mam teraz niestety termometru żeby sprawdzić ile dokładnie wieje z kratek ale mrozi palce.
Co mechanik to inna opinia, teraz dowiedziałem się, że możliwe że po długim czasie stania za dużo oleju zlało się do sprężarki i teraz dopiero się rozrusza. Póki co śmiga, zobaczymy jak długo :D
Jak będzie chwila to podjadę sprawdzić ciśnienia w układzie.
[ Dodano: 2017-05-23, 21:46 ]
Dzisiaj zdarzyło mi się, że klima nie zadziałała. Po ponownym odpaleniu auta już zadziałała, zauważyłem też, że z kratek kierowcy leci cieplejsze powietrze niż z kratek pasażera przy tej samej temperaturze ustawionej na panelu klimatronika. Ktoś wie co to może być ? Będę musiał chyba pozaglądać w klapki czy na pewno dobrze się ustawiają.
[ Dodano: 2017-06-01, 11:14 ]
Dla potomnych, wymieniłem kompresor i klima śmiga elegancko. Obeszło się bez płukania układu, oczywiście kolejny raz zmieniona również dysza dławiąca.
Co mechanik to inna opinia, teraz dowiedziałem się, że możliwe że po długim czasie stania za dużo oleju zlało się do sprężarki i teraz dopiero się rozrusza. Póki co śmiga, zobaczymy jak długo :D
Jak będzie chwila to podjadę sprawdzić ciśnienia w układzie.
[ Dodano: 2017-05-23, 21:46 ]
Dzisiaj zdarzyło mi się, że klima nie zadziałała. Po ponownym odpaleniu auta już zadziałała, zauważyłem też, że z kratek kierowcy leci cieplejsze powietrze niż z kratek pasażera przy tej samej temperaturze ustawionej na panelu klimatronika. Ktoś wie co to może być ? Będę musiał chyba pozaglądać w klapki czy na pewno dobrze się ustawiają.
[ Dodano: 2017-06-01, 11:14 ]
Dla potomnych, wymieniłem kompresor i klima śmiga elegancko. Obeszło się bez płukania układu, oczywiście kolejny raz zmieniona również dysza dławiąca.