Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

a6 c5 2.8 problem ze smrodem i slabym chlodzeniem

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
william
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

a6 c5 2.8 problem ze smrodem i slabym chlodzeniem

Post autor: william » 01 lip 2010, 11:09

wiatm koledzy mam taki problem jakies 4 tygodnie temu nabilem klime od tamtej pory mam małe problemy po jakims tygodniu zobaczylem wode po stronie pasazera ale z tym sie chyba uporalem przeczyscilem odplyw i jak na razie jest ok ale od jakiegos czasu widze ze nie chlodzi mi w aucie tak jak powinno byc i jak wlacze ekon i po chwili go wylacze strasznie smierdzi w aucie po nabiciu klimy przez jakis czas nie dalo sie wytrzymac taki byl smrod jak dawalem auto to koles mi powiedział ze ja odgrzybil tylko nie mam pojecia dlaczego tak smierdzi dalej i nie chlodzi

malymk45
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: malymk45 » 02 lip 2010, 09:32

Jeśli nagrzewnica/chłodniczka nie jest systematycznie czyszczona pokrywa się nalotem na którym tętni życie tzn. mikro życie ,teraz jak włączasz klimę która się zrasza i odmacza ten syfek i fetorek gotowy .
Najlepszy sposób wymontować nagrzewnicę i ręcznie oczyścić bo po odgrzybianiu różnymi sprajami daje efekt taki jak masz obecnie .

rico11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Re: a6 c5 2.8 problem ze smrodem i slabym chlodzeniem

Post autor: rico11 » 12 lip 2010, 18:42

william pisze:wiatm koledzy mam taki problem jakies 4 tygodnie temu nabilem klime od tamtej pory mam małe problemy po jakims tygodniu zobaczylem wode po stronie pasazera ale z tym sie chyba uporalem przeczyscilem odplyw i jak na razie jest ok ale od jakiegos czasu widze ze nie chlodzi mi w aucie tak jak powinno byc i jak wlacze ekon i po chwili go wylacze strasznie smierdzi w aucie po nabiciu klimy przez jakis czas nie dalo sie wytrzymac taki byl smrod jak dawalem auto to koles mi powiedział ze ja odgrzybil tylko nie mam pojecia dlaczego tak smierdzi dalej i nie chlodzi

Niestety co do smrodu to chyba nic nie pomogę, bo sam nie mogę sobie poradzić. Ozonowałem już trzy razy, zużyłem jedną puszkę spraya wurtha do oczyszczania klimatyzacji i jedną puszkę piany plaka i nic zapach pozostaje.jest poprawa ale po 2-3 tygodniach zapach wraca. według mnie najlepszy efekt daje spray wurtha tylko trzeba pryskać bezpośrednio na skraplacz a nie jak piszą w instrukcji.Pryskanie wentylatora nawiewu od strony filtra przeciwpyłkowego też nie wiele daje.ÂŻeby dostać się do skraplacza jest troszkę więcej pracy, bo trzeba zdemontować schowek i czujnik temp. za skraplaczem ale jest różnica przynajmniej przez jakiś czas.
Mam taka nadzieję że w końcu ten zapach zniknie całkowicie.

A co do słabego chłodzenia to sprawdź czy działa tobie wiatrak na chłodnicy klimy, bo jeśli nie to sprężarka będzie się tobie wyłączała jak nie będziesz jechał lub jechał powoli. Wiatrak powinien się włączyć zaraz jak włączysz klimatyzację jeśli nie działa to znaczy że coś się z nim stało i wtedy będzie słabo chłodziła, a przynajmniej tak było u mnie. w moim przypadku padły szczotki na silniczku. Wymieniłem szczotki i jest o.k.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja