Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 C5 1.9 AVF Stuki sprężarki klimy

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Dawidof
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 C5 1.9 AVF Stuki sprężarki klimy

Post autor: Dawidof » 27 gru 2016, 16:43

Cześć,

Od czasu kiedy temperatury zbliżyły się do 0*C, po odpaleniu zimnego silnika (najczęściej po nocy) słychać stukot dochodzący ze sprężarki klimatyzacji. Hałas występuje tylko na zimnym silniku i tylko na wolnych obrotach. Wystarczy, że przejadę kilka kilometrów, albo podniosę obroty do 1000 i stukot znika. Napinacz paska klimy jest nowy. Nie ma znaczenia czy klima jest włączona czy wyłączona. Sprawa jest dziwna o tyle, że w 2013 jeszcze w niemcowni był robiony serwis klimy, łącznie z wymianą sprężarki (z resztą do dziś to jest najczystszy element z osprzętu silnika :P )

Na forum A(klasę niżej) B6/B7 ,coś czytałem o wymianie łożyska i jakiś gumek, ale tam jest klima na jednym pasku i nie wiem czy tam jest taka sama sprężarka jak w A6. Czy ktoś już miał taki problem?

[ Dodano: 2016-12-17, 17:00 ]
Dziś wywaliłem pasek klimatyzacji bo już mnie to stukanie doprowadzało... i nagrałem szybki filmik:

Taki więc to jest dźwięk. Padły jakieś gumki/tłumiki w tym kole pasowym, czy sprężara się kończy? Aha, sprzęgło alternatora jest OK.

[ Dodano: 2016-12-27, 16:43 ]
Hehe.. sam sobie odpisuję...

ale przynajmniej będzie pomoc dla innych :)

Dziś wyjąłem sprężarkę z auta i okazało się, że jest to chiński zamiennik Denso. Ktoś pożałował w 2012r kilka euro i jakiś badziew do auta wcisnął. Powodem stukania koła pasowego jest wybity wieloklin sprzęgła (które znacząco różni się od tego, które powinno być oryginalnie). Wszystkie pozostałe elementy czyli sama sprężarka i łożysko koła są sprawne.

Oto mój chiński zamiennik:

koło

Obrazek

sprzęgło

Obrazek

A tak powinno to wyglądać w oryginale:
http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/ ... -Lodz/2130

Także jak ktoś ma taki zamiennik i mu napier...la klimatyzacja, to niech sobie sprawdzi wieloklin tego sprzęgła, bo prawdopodobnie zostały już tylko żyletki tak jak u mnie :)

Po temacie,

Pozdro :)
Gdyby nie AUDI, to nie byłoby czym jeździć...

Jest - A6 C5 Avant 1.9 TDi AVF 2002
Jest - A6 C5 Avant 1.9 TDi AVF 2003
Jest - 80 B4 Avant 1.9 TDi 1Z 1994
Było - A6 C5 Sedan 1.9 TDi AFN 1998
Było - 80 B4 Avant 2.0E ABK 1993

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja