Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

2.7 T - problem z chłodzeniem

Układ chłodzenia, ogrzewanie i klimatyzacja
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karlos83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

2.7 T - problem z chłodzeniem

Post autor: Karlos83 » 23 lip 2014, 17:16

No i kolejny temat. Zaczynam dochodzić do wniosku, że ogarnięcie elektroniki w tym aucie to wyższa szkoła jazdy :)

A więc pytanko takie:
Zauważyłem, że stojąc w korku w gorący dzień temperatura cieczy chłodzącej wędruje w niebezpieczne rejony (100-110 stopni). Zgodnie z podejrzeniami nie załącza się ten duży wiatrak z przodu chłodnicy ten mały od drugiej strony chłodnicy obok wizkozy zresztą też

Obrazek

Po podłączeniu kompa wywaliło błąd czujnika cieczy chłodzącej G62 czy jakoś tak - kupiłem czujnik błąd zniknął natomiast po odpaleniu auta wiatrak nadal się nie kręci.

Stąd pytanie - kiedy ten dodatkowy wiatrak się włącza? (auto testowałem na postoju i temperatura nie przekroczyła 90 stopni).

Co jeszcze może być przyczyną nie działania tych wiatraków?
Będę wdzięczny za każdą pomoc bo autko sprawia dużą frajdę z jazdy ale ogarnięcie go do końca to bardzo mozolna praca :(

[ Dodano: 2014-07-23, 17:16 ]
Maly edit - ten z przodu wiatrak który wkleiłem na zdjęciach to oczywiście wiatrak od klimy. Potestowałem dziś różne ustawienia i on działa.

Pytanie dotyczy tego drugiego mniejszego wiatraka chłodnicy (od strony wewnętrznej)

Przy jakiej temperaturze się on załącza? Wie ktoś? Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji w internecie. Dziś nagrzałem auto do 95 stopni i się nie załączył (a wiem, że jest sprawny bo na krótko podłączony się kreci) - pytanie czy powinien się załączyć a jeśli tak to co może być przyczyną braku jego włączania.

:)

peklysz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: peklysz » 23 lip 2014, 19:16

witam, z tym staniem w korku i grzaniem to mam podobnie, pompa wody wymieniona razem z rozrządem ok 2 miesiące temu, płyn zalany nowy G12 , żadnych wycieków i błędów. Co do wiatraków to przy odpalonej klimie i gorącym dniu to chodzi i pomaga przed przegrzaniem, jeśli tylko jeżdze na wyłączone klimie to już lekko wskazówka wychyla się za 90 stopni. Także sam już nie wiem o co chodzi i czemu tak jest.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja