Dziś byłem na obsłudze klimy bo przestała dmuchać zimnym z dnia na dzień,
oczywiście czynnika brakowało i został uzupełniony, mimo to klimatyzacja nie działa, przeglądający stwierdził że padła sprężarka i naprawi ją za 400 zł
po dłuższej rozmowie wyciągnąłem z niego że to sprzęgło elektromagnetyczne
stwierdził, że w "dislach" odkręca się (luzuje) jakaś śruba, która mocuje sprzęgło i to jest powodem że nie załącza kompresora??? dla mnie to co najmniej dziwne?
parę miesięcy jeździłem bez sprawnego wentylatora klimatyzacji jakieś dwa miesiące temu wymieniłem szczotki w silniku wentylatora i klima chodziła jakieś dwa miesiące, teraz przestała z dnia na dzień
i pytanie do was czy wymiana takiego sprzęgła elektromagnetycznego w kompresorze czynnika to coś bardzo skomplikowanego? czy idzie zrobić to samemu ?
bo nie chce mi się wierzyć, że dokręcę jakąś śrubę i będzie wszystko ok
bezpieczniki pod kierownicą od klimy wszystkie ok
tam gdzie uzupełniałem czynnik sprzęgło kosztuje 180 zł (jakbym je kupił i sam zrobił)
300 zł wymiana sprzęgła jak przywiozę sprężarkę luzem
400 zł jak oni wymontują kompresor
jak dla mnie to stanowczo za drogo:)
i ostatnie pytanie gdzie jeszcze można zakupić sprzęgło elektromagnetyczne
[ Dodano: 2010-09-08, 20:28 ]
czyżby nikt nie rozbierał sprężarki od klimy?

[ Dodano: 2010-09-10, 20:19 ]
wczoraj zarobiłem 400 zł w 5 minut bo tyle trwała samodzielna naprawa

po założeniu dekielka i przykręceniu go sprzęgło załącza kompresor i klima chodzi,
mam nadzieję że komuś to pomoże i tak jak ja nie da się naciągnąć

podobno najczęściej luzuję się ta śruba a u mnie wykręciła się całkowicie, ostatnio jeździłem do Lublina a wiadomo jakie są nasze drogi i od tamtej pory klima przestała chłodzić.
teraz 400 zł do wydania na mody