Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Kontrola ciśnenia nie działa.

Koła, felgi i opony
ODPOWIEDZ
krysti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Kontrola ciśnenia nie działa.

Post autor: krysti » 23 wrz 2013, 22:41

W MMI nie pokazuje mi ciśnienia.
Na ekranie pojawiają się takie ekrany.

Co może być nie tak??

Awatar użytkownika
lyngso
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mariusz
Rocznik: 2018
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5 TDI R5
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: lyngso » 24 wrz 2013, 08:12

Witam,

Wszystko jest prawidłowo. System tylko monitoruje spadek ciśnienia w kołach. Fizycznie nie pokazuje jakie jest. To taka uboższa wersja.
Pierwszy ekran mówi o tym, żeby po sprawdzeniu i potwierdzeniu prawidłowości ciśnienia zapisać dane w celu monitoringu.
Drugi ekran potwierdza, że we wszystkich 4 kołach ciśnienie odpowiada wartości zapisanej w pamięci.
Jeśli ciśnienie w którymś z kół spadnie dostaniesz komunikat ale sam bedziesz musiał sprawdzić w którym kole.

Pozdrov

krysti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krysti » 24 wrz 2013, 22:31

lyngso pisze:Witam,

Wszystko jest prawidłowo. System tylko monitoruje spadek ciśnienia w kołach. Fizycznie nie pokazuje jakie jest. To taka uboższa wersja.
Pierwszy ekran mówi o tym, żeby po sprawdzeniu i potwierdzeniu prawidłowości ciśnienia zapisać dane w celu monitoringu.
Drugi ekran potwierdza, że we wszystkich 4 kołach ciśnienie odpowiada wartości zapisanej w pamięci.
Jeśli ciśnienie w którymś z kół spadnie dostaniesz komunikat ale sam bedziesz musiał sprawdzić w którym kole.

Pozdrov
Dzięki za pomoc.
Można to rozszerzyć to opcji full ??

Awatar użytkownika
lyngso
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mariusz
Rocznik: 2018
Moje auto: A6 C8
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5 TDI R5
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Post autor: lyngso » 25 wrz 2013, 08:12

Witam,

Pewnie można. Najprawdopodobniej potrzebne będzie aktywowanie tej funkcji przez VCDS no i nie obejdzie się bez czujników ciśnienia, przynajmniej tak mi sie wydaje. Nie wiem jak to jest realizowane w Audi, gdzieś kiedyś przeczytałem, że system dokonuje pomiarów toczenia się poszczególnych kół i na tej podstawie wysyła komunikat o nieprawidłowym ciśnieniu. Wartość ciśnienia w poszczególnych kołach najprawdopodobniej muszą zmierzyć czujniki i przesłać do jednostki sterującej, tak myślę ale nie wiem jak to realizuje Audi.
Mi wystarcza obecny system monitorowania, bo tak na logikę co mi da wiedza na temat ciśnienia w poszczególnym kole ?
Jeśli ciśnienie spadnie to i tak trzeba koło dopompować a sprawdzenie wszystkich kół nie zajmie dużo czasu.
Natomiast jeśli ciśnienie sprawdzane jest przez dodatkowe czujniki to tylko sprawa sie komplikuje w przypadku zmainy kół z letnich na zimowe i odwrotnie. Trzeba by kupic 2 zestawy czujników. Ewentualna usterka to znowu kłopot bo pewnie pojawi sie komunikat o tym i będzie wkurzał do czasu wymiany czujnika :)
To tylko moja opinia, zrobisz kolego jak zechcesz.

Pozdrov

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja