[A6 C5 Avant] Jakie ciśnienie w oponach 18''?
[A6 C5 Avant] Jakie ciśnienie w oponach 18''?
Witam,
mam oponki 225/45/R18 i nie wiem czy nie mam ich za mało napompowane - 2,2 bara. Czy nie powinno być więcej? (90% czasu jeżdżę sam, bez żadnego dodatkowego obciążenia)
mam oponki 225/45/R18 i nie wiem czy nie mam ich za mało napompowane - 2,2 bara. Czy nie powinno być więcej? (90% czasu jeżdżę sam, bez żadnego dodatkowego obciążenia)
2,8 to spore cisnienie dla takiego profilualukard pisze:bo to nie maluch :mrgreen:MrBorrows pisze:Dlaczego aż tyle?alukard pisze:2,8
tak na serio przy 2.8 opony scieraja sie rownomiernie wiec mysle ze to to cisnienie :mrgreen:
bedzie kazdy kamyk czuc
takie cisnienie to dla zaladowanego auta
dla 235/45/17 zalecane to 2,3 przod i tyl przy malym obciazeniu
dla 205/55/16 zalecane to 2,6 bodajze (takze male obciazenie)
Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
- bartosch
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
mam 225x40x18 jak je kupiłem to miały 2.2 nie jeżdżąc za wiele po dziurach pokrzywiły mi sie felgi (naprawa 400zł) napompowalem po naprawie do 2.4 i dzisiaj znowu przy 140 poczułem bicie, dopompowałem do 2.8 i chyba znowu bede musial prostowac:( doradźcie co mam zrobić, lepiej sprzedać te felgi czy takie duże ciśnienie coś pomoże. dodam że to felgi od golfa V GTI
a6 jest sporo ciezsze od Gofra GTI a czesto pod tym katem producenci felgi przygotowujabartosch pisze:mam 225x40x18 jak je kupiłem to miały 2.2 nie jeżdżąc za wiele po dziurach pokrzywiły mi sie felgi (naprawa 400zł) napompowalem po naprawie do 2.4 i dzisiaj znowu przy 140 poczułem bicie, dopompowałem do 2.8 i chyba znowu bede musial prostowac:( doradźcie co mam zrobić, lepiej sprzedać te felgi czy takie duże ciśnienie coś pomoże. dodam że to felgi od golfa V GTI
ale generalnie albo te felgi sa jakies lewe (naprawiane 1mln x) albo musisz zrewidowac swoj styl jazdy
poza tym bicie to nie tylko wynik pokrzywienia felg, ale przede wszystkim zlego wywazenia
Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
ja mam 2,5 TDI 180KM, Q, FL, Avant i tez dla tych opon mam 2,4 lub 2,3piptor pisze:Witam, jestem posiadaczem a6 2,5 tdi z 2002 roku i u mnie na klapce wlewu paliwa zalecane ciśnienie to 2,7 a kolega ma takie samo autko tylko 2 latka starsze i u niego na klapce podane zalecane ciśnienie to 2,4 dla oponek 205/55/16. Jak myślicie z czego wynika ta różnica .
i dla zaladowanego ok. 2,6
nie chce mi sie teraz sprawdzac

producenci opon na swoich stronach podaja wlasnie cisnienie 2,3 - 2,4 dla tego rozmiaru do A6
Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz
A teraz najprostsza odpowiedź.
na oponie masz napisane jakie ciśnienie jest max i min zalecane wstrzel się pomiędzy i będzie ok. Wszystko zalezy od Twojego stylu jazdy i tego czego oczekujesz od opon. Ja jeżdżę na 2.6 przód i 2.5 tył w cyklu miejskim. Jedź na normalny cpn napompuj przejedź się zobacz jak w zakrętach trzymają i dobierz coś pod siebie. Pamietaj też by nie przedobrzyć bo opona będzie Ci się nierownomiernie zużywać. Teksty w stylu załadowane bądź nie załadowane auto nie mają znaczenia bo nominał jest określony dla masy maksymalnej auta a z reszta kombinuj sam:-)
na oponie masz napisane jakie ciśnienie jest max i min zalecane wstrzel się pomiędzy i będzie ok. Wszystko zalezy od Twojego stylu jazdy i tego czego oczekujesz od opon. Ja jeżdżę na 2.6 przód i 2.5 tył w cyklu miejskim. Jedź na normalny cpn napompuj przejedź się zobacz jak w zakrętach trzymają i dobierz coś pod siebie. Pamietaj też by nie przedobrzyć bo opona będzie Ci się nierownomiernie zużywać. Teksty w stylu załadowane bądź nie załadowane auto nie mają znaczenia bo nominał jest określony dla masy maksymalnej auta a z reszta kombinuj sam:-)