mat1324 pisze:Robię rocznie 60-70 tysięcy km i też wymieniam olej co 15 tysięcy km, więc to żadne wytłumaczenie, że robisz tak długie trasy. Wymiana oleju wypada średnio cztery razy do roku i co mam powiedzieć

. Kupuję filtry, olej i wymieniam z mechanikiem

.
mat1324 zgadzam się z Toba i nie neguje twoich wyborów - uważam że jeśli producenci wymyślili LongLife to czemu tego nie używać, silnik to jedna ze składowych części auta. Przy 500000km jak nie silnik czy skrzynia to coś innego będzie trzeba wymienić.
Poza tym LongLife nie definiuje zmiana co 30000km, tylko zmiana między 15000 a 30000 w zależności od stylu jazdy (krótkie trasy, długie trasy, miasto, autostrada - tak w skrócie).
Mi wymiana wychodziła zawsze w granicach 27000-29000km.
Jestem żyła i nie chce płacić 700€ co 3-4 miesiące za wymianę oleju i filtra.
A do Pana Henia nie pojadę bo auto nie kupiłem za 1000zł.
Stad moje pytanie - w kupnie auta założyłem pewne parametry użytkowe aby porównać je do auto leasingowych które miałem przez ostatnie 7 lat.
W treści posta zapytałem się o konkretny parametr i tak naprawdę jaki ma wpływ na wymianę oleju zmianę tego parametru.
Jak na razie nie dostałem żadnej odpowiedzi zbliżonej do pytania.
Przepraszam z góry jeśli zabrzmiało to niegrzecznie - ale irytuje mnie bicie piany która nic nie wnosi do tematu.
Później potencjalne rozwiązanie problemu ma 100postów z tego 3 na temat.