Witam,
przymierzam się do montażu CB, zasilanie planuję wyciągnąć z bezpieczników pod kierownicą. Mógłby ktoś podpowiedzieć najlepiej z pod których bezpieczników wyprowadzić zasilanie. Ewentualnie prosiłbym o jakiś schemat.
[A6 C6] Zasilanie do CB radia
- yaszczur
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
karq11, akumulator działa poniekąd jako filtr przeciwzakłóceniowy dlatego też, podłączenie zasilania bezpośrednio z niego, wpływa później na komfort użytkowania CB. Prawie każdy, kto najpierw kombinował z podpięciem zasilania CB z byle jakiego miejsca w aucie, potem ciągnął jednak kable od aku. Więc lepiej zrobić raz a dobrze.
Pozdrawiam...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Zależy to od radia. Ja mam u siebie uniden 520xl pod zapalniczkę którą i tak niestety muszę wyciągać po skończonej jeździe bo w zapalniczce też jest stały prąd... u mnie nie ma szumów i nie ma zmian przy dodaniu gazu itp. Wszystko zależy od auta, od radia itd.yaszczur pisze:karq11, akumulator działa poniekąd jako filtr przeciwzakłóceniowy dlatego też, podłączenie zasilania bezpośrednio z niego, wpływa później na komfort użytkowania CB. Prawie każdy, kto najpierw kombinował z podpięciem zasilania CB z byle jakiego miejsca w aucie, potem ciągnął jednak kable od aku. Więc lepiej zrobić raz a dobrze.
Natomiast mam też w aucie dokładany zestaw głośnomówiący parrot i jest on pociągnięty od skrzynki bezpieczników z prawej strony, od pasażera. Wystarczy kolego miernik w rękę i sprawdzić gdzie pojawia się zasilanie

Tak więc koledzy fajnie że podajecie swoje doświadczenia, ale autor jasno napisał czego oczekuje

Nie, nie napisał jasno. Zapytał spod których bezpieczników jest 'najlepiej' . Najlepiej to jest dla każdego inaczej
A jeśli chodzi o to że zależy od radia - to jedne mają lepsze inne gorsze filtry, to prawda, co nie zmienia faktu, że i jeśli masz możliwość czerpać wodę czystą lub brudną, to nawet mając dobry filtr, lepiej czerpać od razu czystą 
Ale do rzeczy - jeśli uzależnić od zapalniczki to tak jak napisał kamil666, miernik w rękę i ogień. Choć osobiście uważam że lepiej ściągnąć z forum schematy elektryczne i sobie zobaczyć
Ewentualnie aku -> tablica bezpieczników -> przekaźnik -> radio. Uzależnić uruchomienie przekaźnika od napięcia pojawiającego się po 'przekręceniu' kluczyka i z głowy... Masz wyseparowane zasilanie bez zakłóceń i nie musisz się martwić jakie radio sobie kiedyś kupisz czy podłączysz

Ale do rzeczy - jeśli uzależnić od zapalniczki to tak jak napisał kamil666, miernik w rękę i ogień. Choć osobiście uważam że lepiej ściągnąć z forum schematy elektryczne i sobie zobaczyć

Ewentualnie aku -> tablica bezpieczników -> przekaźnik -> radio. Uzależnić uruchomienie przekaźnika od napięcia pojawiającego się po 'przekręceniu' kluczyka i z głowy... Masz wyseparowane zasilanie bez zakłóceń i nie musisz się martwić jakie radio sobie kiedyś kupisz czy podłączysz

Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia i uwagi. Zadałem pytanie żeby było mi szybciej i chciałem przede wszystkim skorzystać z doświadczenia osób które podłączały radyjka w sposób który ja chcę wykorzystać. Moje radio ma bdb. filtr i nie mam potrzeby podłączania pod klemy.
Pomimo wszystko dziękuję.
[ Dodano: 2014-10-05, 15:56 ]
Radio zamontowane - zasilanie wzięte ze skrzynki z bezpiecznikami. Przejechałem już kilka stówek km i nie ma żadnych zakłóceń. Radyjko zamontowane - schowane pod kierownicą.
pozdrawiam wszystkich
Pomimo wszystko dziękuję.
[ Dodano: 2014-10-05, 15:56 ]
Radio zamontowane - zasilanie wzięte ze skrzynki z bezpiecznikami. Przejechałem już kilka stówek km i nie ma żadnych zakłóceń. Radyjko zamontowane - schowane pod kierownicą.
pozdrawiam wszystkich

Radyjko udało mi się znaleźć starego poczciwego unidemka (nie made in china).
Nie widoczne podczas wsiadania. Do najniższych nie należę (190cm wzrostu) i moimi kolankami o radyjko nie chaczyłem.
Kabel antentowy schludnie poporowadzony do bagażnika, antena presidenta na magnesie na klapie bagażnika. (chociaż lepsze pomiary miała na dachu).
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Nie widoczne podczas wsiadania. Do najniższych nie należę (190cm wzrostu) i moimi kolankami o radyjko nie chaczyłem.
Kabel antentowy schludnie poporowadzony do bagażnika, antena presidenta na magnesie na klapie bagażnika. (chociaż lepsze pomiary miała na dachu).