Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C6] wymiana/demontaż zamka drzwi kierowcy

Elektryka
Awatar użytkownika
_wladi_
Moderator
Moderator
Imię: Włodek
Rocznik: 2016
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI 190KM DDDA
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: _wladi_ » 15 lut 2020, 10:56

No to niestety chyba mało razy ściągałeś tapicerki, bo ja robię to często a może raczej robiłem w byłej A4 ale spinki w A6 są takie same ;) po kilku razach tak jak pisałem tracą swoją sprężystość ale tak jak piszesz koszt to około 3-4 zł więc nie ma tragedii. A jeżeli chodzi o ponowne ich zgrzewanie to się nie będę wypowiadał ja wolę użyć nowych.

leon11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: leon11 » 15 lut 2020, 13:50

_wladi_ pisze:A jeżeli chodzi o ponowne ich zgrzewanie
Chyba jednak nie ściągałeś żadnej tapicerki w A6 i nie wiesz o co chodzi. Piszę nie o samej spince tylko o gnieździe, które jest przygrzane w dwóch punktach do boczka i właśnie te zgrzewy puszczają przy demontażu. Samych spinek nie wyobrażam sobie zgrzewać.
Akurat w dużej mierze zajmuję się naprawą zamków i ściąganiem tapicerek w Audi VW. Takie spinki które są w A6 C6 występują w A4 tylko w modelu B7. Jeszcze spotkałem je w A8 D3 i Q5 i TT, jeśli chodzi o Audi. W starszych modelach Audi, jak i VW faktycznie mogły się wyrabiać spinki, ale o nich przecież nie mówimy, tylko o C6 :)
Mogę Ci jeszcze podpowiedzieć, że aby odkleić piankę z drzwi pod tapicerką, podgrzej klej opalarką lub suszarką, zdecydowanie lepiej odchodzi a przy montażu też nagrzej klej i wspaniale się przyklei.
VCP+K
Poprzednie Audi: A2 1.4 MPI 75 KM, A4 B7 2.0 TDI 140 KM, A6 C5 Avant 1.9 TDI 130 KM, A6 C6 Avant 2.0 TDI 180 KM S-line, A6 C6 Avant 3.0 TDI 233 KM Quattro tiptronic, A6 C6 Sedan 3.0 TDI 239 KM Quattro tiptronic
Obecnie: LEXUS ES 300h i LEXUS NX 300h

Jepa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Jepa » 16 kwie 2020, 08:55

Witam. Ja z kolei mam problem chyba z ustawieniem zamka albo cos innego nie gra. Zdemotowalem zamek bez wyciągania ramki z szyba. Rozebrałem zamek. Wyczyściłem styki. Zamontowałem z powrotem ale nie zamykały mi sie drzwi. Rozebrałem znów okazało się że żółty patyczek w zamku nie trafił w swoje miejsce. Założyłem wszystko hula... Ale gdy wsiadłem do auta i chciałem wyjść okazało się ze nie moge drzwi otworzyć od środka. Cięgno jest podpięte.

Miałem problem z nie otwieraniem sie całej lewej strony najpierw siadły tylne drzwi a po paru tyg przód.

W zamku jest takie jakby pokrętło od środka (żółte) jak je przekręce to otwierają się szyby a jak w drugą to zamykają. Ale nie jest to chyba sprzężone z zamkiem zewnętrznym... Nie wiem już co zrobić żeby grało... Moze przestawiłem coś w środku w trybach..... Pomocy...

Ok już naprawiłem okazało sie ze zolta i zielona zasuwka nie wskoczyla w swoje miejsce tj. kołowrotek silniczka. Wszystko działa. Polecam naprawić samemu. 2 stówki w kieszeni

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl