[A6 C6] Tylna lampa nie świeci
-
- Forum Audi A6 / A7
Wszystkie styki przepatrzone. Były w dobrym stanie,bez żadnego nalotu czy utlenienia. Mimo wszystko spryskalem je specjalnym sprayem. Piny przy sterowniku w lewym nadkolu również. Niestety nic nie pomogło. U większości z Was problem występował sporadycznie i poglebial się. U mnie zapalilo się pierwszy raz i teraz za każdym uruchomieniem to samo. Podpowie ktoś co robić?
[ Dodano: 2016-12-09, 17:49 ]
Ewentualnie może ktoś poda mi szerokie znaczenie kodu usterki 01502 009?
[ Dodano: 2016-12-09, 17:49 ]
Ewentualnie może ktoś poda mi szerokie znaczenie kodu usterki 01502 009?
- sudan
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: RAFAL
- Moje auto: A6 C6
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Odkopuje temat bo i mnie dopadlo to samo co tutaj kolegow a konkretnie krokodylv6,
Nie dzialalo mi jedno swiatlo cofania,wymienilem zarowke i jest ok.Jednak teraz nie dzialaja mi swiatla przeciwmgielne,ani z jednej ani z drugiej strony.Nie wiem czy wczesniej dzialaly bo nigdy ich nie uzywalem,ale nigdy wczesniej podczas skanowania VCDS nie wyskakiwaly bledy zarowek przeciwmgielnych a teraz jest blad na obu i obie nie dzialaja.Zarowki wymienione na nowe.Styki prysniete jakims sprayem do kontaktow. ma ktos jakis pomysl ?
Nie dzialalo mi jedno swiatlo cofania,wymienilem zarowke i jest ok.Jednak teraz nie dzialaja mi swiatla przeciwmgielne,ani z jednej ani z drugiej strony.Nie wiem czy wczesniej dzialaly bo nigdy ich nie uzywalem,ale nigdy wczesniej podczas skanowania VCDS nie wyskakiwaly bledy zarowek przeciwmgielnych a teraz jest blad na obu i obie nie dzialaja.Zarowki wymienione na nowe.Styki prysniete jakims sprayem do kontaktow. ma ktos jakis pomysl ?
- sudan
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Nie bardzo rozumiem tego numeru z wykalaczkami.Gdzie je powciskac ?
Juz ktorys raz podchodze do tej lampy i lipa.Wszystko dziala a przeciwmgielne nie...
Nie pomaga psikanie niczym,czyszczenie,ruszanie kostka czy zarowkami
Mowi sie zle o elektryce w Renault,ale w naszych Audi czasem mam wrazenie ze elektryka zyje swoim zyciem.
Juz ktorys raz podchodze do tej lampy i lipa.Wszystko dziala a przeciwmgielne nie...
Nie pomaga psikanie niczym,czyszczenie,ruszanie kostka czy zarowkami
Mowi sie zle o elektryce w Renault,ale w naszych Audi czasem mam wrazenie ze elektryka zyje swoim zyciem.
- sudan
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Grzebalem dzis znowu przy tych lampach.Zarowki podmienialem,wszystko poczyszczone nawet blaszki dogialem ktore je trzymaja zeby ciasniej wchodzily ... i dalej kupa
Moze to bedzie jakas wskazowka ? : jak zamienie miejscami te wklady w ktore montuje sie zarowki,czyli jak przeloze lewy wklad do prawej lampy na odwrot,to po wlaczeniu swiatla cofania,swieca zarowki od przeciwmgielnych :shock: ale przeciwmgielnych w miejsce cofania nie ma nadal...
Co steruje tymi swiatlami ? jakis modul ? dodam ze wszystkie inne swiatla swieca.
Wylacznik glowny swiatel mam zalozony z polifta,ale to chyba bez znaczenia ?
Moze to bedzie jakas wskazowka ? : jak zamienie miejscami te wklady w ktore montuje sie zarowki,czyli jak przeloze lewy wklad do prawej lampy na odwrot,to po wlaczeniu swiatla cofania,swieca zarowki od przeciwmgielnych :shock: ale przeciwmgielnych w miejsce cofania nie ma nadal...
Co steruje tymi swiatlami ? jakis modul ? dodam ze wszystkie inne swiatla swieca.
Wylacznik glowny swiatel mam zalozony z polifta,ale to chyba bez znaczenia ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
To nie jest takie hop siup. Nic tutaj neonówką nie zmierzysz. Jak sterownik wykryje brak żarówki to przestaje podawać na nią napięcie.czarcil pisze:kup neonowke z przewodem masowym zobacz czy wogole prad dochodzi do lampy od przeciwmgielnych moze faktycznie wlacznik skopany u mnie sie wlacza osobno przod osobno tyl dwa razy wlacznikiem do siebie raz przod dwa przod i tyl wiecej pomyslow nie mam
I teraz tak, skoro stop z drugiej lampy zaświecił się to znaczy, że ze sterowaniem wszystko w porządku.
- sudan
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
wojciech007, nie stop tylko swiatlo cofania,czyli wnioskuje ze mocowanie zarowki i te metalowe sciezki sa dobre a do kostki nie dochodzi prad.Nie mam miernika zeby tam pomierzyc.
Wiem tylko ze jakis czas temu szwagier tam przykladal miernik to mowil ze mam jakies dziwne napiecia typu 6-7 volt. To jest normalne ?
Wiem tylko ze jakis czas temu szwagier tam przykladal miernik to mowil ze mam jakies dziwne napiecia typu 6-7 volt. To jest normalne ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Moje auto: A6 C7
- Rocznik: 2016
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
Odepnij na 3min akumulator. Może sterownik się zawiesił.
Pytałeś co steruje światłami, jest to sterownik znajdujący się za prawym boczkiem bagażnika, tzw. bordnetz. A że tak zapytam bezpieczniki sprawdzałeś?
Sprawdź samą lampę poprzez podawanie napięcia na poszczególne piny.
I jeszcze raz napiszę. Nie sugeruj się napięciem 6-7V, bo jak mówiłem nie zmierzysz nic, jak sterownik nie widzi żarówki.
A tutaj taka ciekawostka:
Podobno po wyłączeniu zapłonu sterownik się resetuje i po ponownym włączeniu na nowo sprawdza żarówki. To prawda, ale miałem kiedyś taki przypadek, że poprzez zrobienie zwarcia sterownik odciął zasilanie z lamp (stop, pozycja) i nie dało się nic z tym zrobić. Auto stało 5dni nie ruszane i dalej nic. Już miał być zamawiany nowy sterownik, ale... Odłączenie akumulatora rozwiązało problem,
Pytałeś co steruje światłami, jest to sterownik znajdujący się za prawym boczkiem bagażnika, tzw. bordnetz. A że tak zapytam bezpieczniki sprawdzałeś?
Sprawdź samą lampę poprzez podawanie napięcia na poszczególne piny.
I jeszcze raz napiszę. Nie sugeruj się napięciem 6-7V, bo jak mówiłem nie zmierzysz nic, jak sterownik nie widzi żarówki.
A tutaj taka ciekawostka:
Podobno po wyłączeniu zapłonu sterownik się resetuje i po ponownym włączeniu na nowo sprawdza żarówki. To prawda, ale miałem kiedyś taki przypadek, że poprzez zrobienie zwarcia sterownik odciął zasilanie z lamp (stop, pozycja) i nie dało się nic z tym zrobić. Auto stało 5dni nie ruszane i dalej nic. Już miał być zamawiany nowy sterownik, ale... Odłączenie akumulatora rozwiązało problem,
- sudan
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
wojciech007, Dzieki za nowe i konkretne wskazowki Jesli chodzi o bezpieczniki w boczku po prawej stronie to wszystkie sa dobre.Z podpieciem napiecia pod piny - dobry pomysl sprobuje tego.Dobry pomysl z tym akumulatorem,ale sie troche boje go odlaczac.Nie stanie sie nic ? znaczy chodzi mi najbardziej o to,zeby pozniej samochod odpalil to ze bledow nalapie to wiem.Mam VCDS to pokasuje.
- sudan
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Wracam z dobrymi wiadomosciami swiatla przeciwmgielne swieca !
Piwo dla czarcil, i wszystkich ktorzy stawiali na wylacznik,mieliscie racje,tu byl problem.
Mialem zalozony taki "poliftowy" chromowany z chin i to on nie podzialal za dlugo Przelozylem oryginal i wszystko dziala.Przy okazji naprawilo sie tez "leaving home" czy jak sie to pisze.
Dziekuje rowniez koledze wojciech007, za wskazowki i naprowadzanie na przyczyne.Przy okazji mam styki w lampach wyczyszczone na blysk Teraz moge smigac we mgle
Piwo dla czarcil, i wszystkich ktorzy stawiali na wylacznik,mieliscie racje,tu byl problem.
Mialem zalozony taki "poliftowy" chromowany z chin i to on nie podzialal za dlugo Przelozylem oryginal i wszystko dziala.Przy okazji naprawilo sie tez "leaving home" czy jak sie to pisze.
Dziekuje rowniez koledze wojciech007, za wskazowki i naprowadzanie na przyczyne.Przy okazji mam styki w lampach wyczyszczone na blysk Teraz moge smigac we mgle