Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Problem ze światłami do jazdy dziennej

Elektryka
ODPOWIEDZ
JoseDiablo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C6] Problem ze światłami do jazdy dziennej

Post autor: JoseDiablo » 13 cze 2009, 18:39

Witam

Jakiś czas temu przerabiałem w swoim A6 z 2005 r. przednie lampy ze zwykłych na bi-xenon. Mam jednak problem z funkcją świateł dziennych. Tzn w pozycji automatycznej nie zapalają mi się żarówki halogenowe w lampach, świecą jedynie postojówki, gdy się ściemni xenony zapalają się automatycznie, natomiast zwykłe żarówki w dalszym ciągu nie świecą. Przeglądając forum natrafiłem na temat, gdzie sugerowano włączenie świateł do jazdy dzienne w MMI CAR SETUP / Exterior Lighting. Z tym, że u mnie nie ma opcji daylight headlight :/ Czy da się to włączyć VAG-iem tak ,by podczas jazdy w dzień nie świecił xenon a jedynie zwykła żarówka?

Awatar użytkownika
żeli
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: żeli » 13 cze 2009, 19:16

http://wiki.ross-tech.com/index.php/Aud ... ics#Coding
Sprawdź czy masz prawidłowo zakodowane.
Widzisz mnie na drodze?Trąb i mrugaj, machaj i krzycz!

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2007
Moje auto: S6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Multitronic
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: tmr » 13 cze 2009, 20:52

Jeśli xenon zakładał "ktoś" - to istnieje możliwość że lampę założył, skoro komp nie wyświetla błędów - to pewnie przekodował bordnetz, ale być może nie pociągnął kabli do świateł dziennych.
Rozumiem że światła długie masz. Dobrze by było żebyś sprawdził w kodowaniu MMI czy masz "daytime lights on" (lub selectable by mmi), no i żebyś sprawdził w kodowaniu bordnetza czy masz wogóle zarejestrowane xenony.

btw.. w bixenonie nie ma dodatkowej żarówki halogenowej. Ta do jazdy dziennej to P21W z tego co pamiętam, czyli taka jak np. w lampach stop.

Pozdr
_TMr

JoseDiablo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: JoseDiablo » 14 cze 2009, 10:36

tmr pisze:btw.. w bixenonie nie ma dodatkowej żarówki halogenowej. Ta do jazdy dziennej to P21W z tego co pamiętam, czyli taka jak np. w lampach stop.
rzeczywiście, pisząc o żarówce halogenowej miałem na myśli wskazaną przez Ciebie żarówkę P21W (taka okrągła) mój błąd
tmr pisze:Jeśli xenon zakładał "ktoś" - to istnieje możliwość że lampę założył, skoro komp nie wyświetla błędów - to pewnie przekodował bordnetz, ale być może nie pociągnął kabli do świateł dziennych.
zakładałem sam z małą pomocą elektryka, lampy nie były przekodowane stąd wywala błąd przepalonej żarówki, który znika po włączeniu świateł mijania, kable do świateł dziennych są podciągnięte
tmr pisze:Rozumiem że światła długie masz.
Jako długie świeci oczywiście xenon + właśnie te zarówki odpowiadające światłom do jazdy dziennej P21W, więc nie wiem, czy powinny świecić, czy są źle podłączone

W praktyce wygląda to tak, że w pozycji auto, gdy się ściemnia xenony włączają się automatycznie, natomiast w przypadku gdy światła są narażone na światło dzienne (np. po wyjechaniu z garażu) wywala właśnie błąd przepalonych żarówek.

I teraz nie wiem, czy jest to kwestia złego podłączenia żarówek do jazdy dziennej, czy tylko przekodowania VAG-iem i włączenia ich (rozumiem, że wówczas opcja daylight pojawi się w menu?)
tmr pisze:żebyś sprawdził w kodowaniu bordnetza czy masz wogóle zarejestrowane xenony.
czy po przekodowaniu zniknie błąd przepalonej żarówki występujący w związku z niefabrycznym bi-xenonem?
żeli pisze:http://wiki.ross-tech.com...ctronics#Coding
Sprawdź czy masz prawidłowo zakodowane.
dzięki za schemat kodowania

Tak na marginesie zapytam - myślałem nad zderzakiem od S6 z diodami LED w miejscu halogenów. Przerabiał ktoś u siebie? Jeśli tak, to rozumiem, że funkcjonują one jako zamienniki halogenów? jak wygląda kwestia ich adaptacji (pewnie inne wtyczki i konieczność włączenia ich VAG-iem, tak jak w przypadku lamp tylnych z LED-ami ?)

Wielkie dzięki za wyjaśnienia :)

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: tmr » 14 cze 2009, 10:57

JoseDiablo pisze:
Jako długie świeci oczywiście xenon + właśnie te zarówki odpowiadające światłom do jazdy dziennej P21W, więc nie wiem, czy powinny świecić, czy są źle podłączone
- jest błędne podłączenie bordnetz-lampa. Być może da się to skorygować bez rozbierania przodu samochodu (tylko wtedy jeśli jest zamienione krzyżowo podłączenie przesłony długich i żarówek do jazdy dziennej). Jeśli "elektryk" podłączył lampy bez pociągnięcia kilku nowych kabelków do każdej z lamp - to żeby to ogarnąć - rozbieranie samochodu.

Jeśli masz bordnetz z literką B na końcu numeru oprogramowania - nie przekodujesz xenonów. Możesz "na trwałe" usunąć błędy spalonych żarówek dając nastawy fabryczne bordnetza (niektóre z nich są w stanie "nauczyć" się nowych wartości oporu odbiorników).

Jeśli jest tak jak to wygląda - nie próbuj włączać świateł dziennych VAG-iem- owszem, uruchomisz je, ale w trybie świateł dziennych dla żarówki halogenowej (wyższe napięcie serwowane przez bordnetz) - objaw będzie taki, że xenon będzie zapalał się , pomruga i zgaśnie... i tak kilka razy aż uszkodzisz przetwornice.

Co do zderzaka z diodami - w oryginale nieco inne pdłączenie elektryczne do bordnetza. Oczywiście można to obejść robiąc rzeźbę. Ale szkoda.

Pozdr
_TMr
Ostatnio zmieniony 14 cze 2009, 11:09 przez tmr, łącznie zmieniany 1 raz.

JoseDiablo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: JoseDiablo » 14 cze 2009, 11:08

tmr pisze:Jeśli masz bordnetz z literką B na końcu numeru oprogramowania - nie przekodujesz xenonów.
rozumiem, a gdzie znajdę ten numer?
- jest błędne podłączenie bordnetz-lampa. Być może da się to skorygować bez rozbierania przodu samochodu (tylko wtedy jeśli jest zamienione krzyżowo podłączenie przesłony długich i żarówek do jazdy dziennej).
robiłem to już jakiś cza temu, więc nie pamiętam dokładnie jak to wygląda, z tego co pamiętam musiałem wygospodarować dwa dodatkowe przewody do tych żarówek, bo w wiązce ze zwykłych lamp ich brakowało, ze względu na przetwornicę
tmr pisze:Co do zderzaka z diodami - w oryginale nieco inne pdłączenie elektryczne do bordnetza. Oczywiście można to obejść robiąc rzeźbę. Ale szkoda.
Jak znajdziesz czas prześlij na priv jak się za to zabrać, będę Ci bardzo wdzięczny :)

Pewnie i tak nie obędzie się bez rozbierania,najchętniej zabrałbym się za to już po zakupie zderzak od S6 ;)

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: tmr » 14 cze 2009, 11:19

... te dwa dodatkowe przewody jeśli są pociągnięte (obsługują plus dziennych i plus solenoidu przesłony) - i są w lampie podłączone tam gdzie trzeba - to będzie oki ;-) - wtedy tylko je we właściwe dziurki w kosteczkach modułu... :lol:

numer bordnetza (chodzi o numer oprogramowania) - jest na samej naklejce bordnetza ;-)

Jak znajdę chwilę - podeślę schemat ledów przód

pozdr
_TMr

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: tmr » 14 cze 2009, 13:23

spróbuj go przekodować dla xenonów - cuda się zdarzają...
Jeśli się nie uda - nie masz co przekładać kabli i tym bardziej uruchamiać świateł dziennych - i tak nic z tych rzeczy działać nie będzie... :-|

Jedyne wyjście (bez rzeźby)- to kupić bordnetza który obsłuży xenony, podłączyć wszystko jak trzeba i udać się do serwisu audi (dopasowanie elementu) - niestety bordnetz ma ochronę komponentu i "samemu" się tu nic nie poradzi.

pozdr
_TMr

JoseDiablo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: JoseDiablo » 20 cze 2009, 14:57

Odświeżę temat, gdyż interesuje mnie jeszcze jedna rzecz, mianowicie, czy Bordnetz z końcówką B w nazwie uniemożliwia włączenie tylnych lamp LED ? Z tego, co się orientuje C6 z ledami z tyłu na wyposażeniu miało również xenon. Jest z tym jakiś problem?

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: tmr » 20 cze 2009, 15:11

led z tyłu możesz włączyć :lol:
... na tym polega niekonsekwencja audi.... ale prędzej czy później wypuszczą rewizję blokującą tą możliwość jak znam życie...
btw...: led-y z tyłu kodowane są nie bordnetzem, ale "modułem komfortu" (numerek 46 w vc...).
pozdr
_TMr

aaa... mam ten schemat led-ów z przodu - podeślij na pw maila :lol:

JoseDiablo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: JoseDiablo » 26 lip 2009, 17:22

Mam jeszcze jedno pytanie - jak powinny być podłączone światła do jazdy dziennej LED z S6 do instalacji elektrycznej?
Jeżeli nie mogę włączyć świateł do jazdy dziennej P21W to jak powinny być podłączone te LED z S6? Równolegle z postojówkami?
Schemat mam, ale kiepski ze mnie elektryk :roll:
Czytałem, że stosuje się schemat podłączenia ich zamiast wspomnianych P21W natomiast P21W zamiast halogenów, aby nie wyświetlało błędu przepalonej żarówki.

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: tmr » 26 lip 2009, 22:21

JoseDiablo pisze:Mam jeszcze jedno pytanie - jak powinny być podłączone światła do jazdy dziennej LED z S6 do instalacji elektrycznej?
Jeżeli nie mogę włączyć świateł do jazdy dziennej P21W to jak powinny być podłączone te LED z S6? Równolegle z postojówkami?
(...) stosuje się schemat podłączenia ich zamiast wspomnianych P21W natomiast P21W zamiast halogenów, aby nie wyświetlało błędu przepalonej żarówki.
Stary, i to jest właśnie rzeźba ;-)
Napisz do usera Kobra7 czy nie ma czasem jakiegoś bordnetza ze ściągniętą ochroną komponentu (do xenonów/z afs/ ledami) - wydasz parę złotych (ułamek tego co na owe ledy :lol: ) a będziesz miał:
- długie światła,
- normalne światła do jazdy dziennej,
- zero błędów
- ledy podłączone jak w fabryce
- satysfakcję

Dziadostwa nie rób, bo się napracujesz, a będziesz później żałował. Będziesz miał niedziałające ledy, zero halogenów, jarzące się P21 zamiast długich i taaaakie problemy z ubezpieczalnią w razie (nie daj Boże) najmniejszej stłuczki.

Co do kłopotów z czytaniem schematów elektrycznych które podesłałem - napisz czego konkretnie nie rozumiesz - odpowiem najlepiej jak potrafię :lol:
Pozdr
_TMr

JoseDiablo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: JoseDiablo » 27 lip 2009, 20:17

Dzwoniłem do użytkownika Kobra7, będzie szukał optymalnego rozwiązania :)
tmr pisze:bordnetza ze ściągniętą ochroną komponentu (do xenonów/z afs/ ledami)
4F0 907 279A http://allegro.pl/item697867379_sterown ... 7279a.html

4F0 907 280A http://allegro.pl/item697866857_sterown ... 7280a.html

takie znalazłem na alledrogo. Oprócz xenonu obsłużą również ledy?

tmr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: tmr » 27 lip 2009, 20:25

Obydwa odpadają. Ten drugi to wogóle nie to o czym mówimy.
Szukaj z końcówką gołą 279, albo 910 279D, albo 279K.
Jak coś poszukasz - zapytaj się - postaram się zerknąć.
Pozdr
_TMr

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja