[A6 C6] Kontrolka Oleju [Min.]
[A6 C6] Kontrolka Oleju [Min.]
Hej,
chciałbym spytać ponieważ po prostu nie wiem. dziś jak jechałem do krakowa zapaliła mi się kontrolka od tego że mam oleju mało. Dolałem z bagażnika bo poprzedni właściciel mówił że kapke trzeba czasem dolać bo bierze. nie wiem - nie znam się.
potem sie uspokoił, po 50 km znowu to samo.
olej wydaje sie byc w normie.
co moze byc tego przyczyną?
dodam że olej w normie
chciałbym spytać ponieważ po prostu nie wiem. dziś jak jechałem do krakowa zapaliła mi się kontrolka od tego że mam oleju mało. Dolałem z bagażnika bo poprzedni właściciel mówił że kapke trzeba czasem dolać bo bierze. nie wiem - nie znam się.
potem sie uspokoił, po 50 km znowu to samo.
olej wydaje sie byc w normie.
co moze byc tego przyczyną?
dodam że olej w normie
Jestem Slaby, a jaki to był dokładnie komunikat? Wskazywał na osiągnięcie minimalnego stanu, czy było coś napisane o 'Oil pressure'?
Jeśli stan oleju jest OK, to pewnie zaczął bym od przeskanowania autka VCDS/VAS, a potem ew. zakupił nowy czujnik oleju... ale upewnij się, czy to nie przypadkiem 'Oil pressure', bo wtedy nie powinieneś nawet odpalać już tego auta
Jeśli stan oleju jest OK, to pewnie zaczął bym od przeskanowania autka VCDS/VAS, a potem ew. zakupił nowy czujnik oleju... ale upewnij się, czy to nie przypadkiem 'Oil pressure', bo wtedy nie powinieneś nawet odpalać już tego auta

a czemu?0x4B25A pisze:Jestem Slaby, a jaki to był dokładnie komunikat? Wskazywał na osiągnięcie minimalnego stanu, czy było coś napisane o 'Oil pressure'?
Jeśli stan oleju jest OK, to pewnie zaczął bym od przeskanowania autka VCDS/VAS, a potem ew. zakupił nowy czujnik oleju... ale upewnij się, czy to nie przypadkiem 'Oil pressure', bo wtedy to nie powinieneś nawet odpalać już tego auta
chyba nie było oil pressiure. na 99%.
otworzyłem maske, dolałem oleju, kluczyk włożyłem/wyjąlem - i smiga.
ale boje sie ze sie znow pojawi.
WTF? podłączyć pod kabelek?
Ja obstawiam po prostu branie oleju. W C6 (przynajmniej moim) jest tak, że jak zapali się kontrolka oleju a ja otworzę maskę i zamknę, to komunikat znika by pojawić się z powrotem za kilkanaście/kilkadziesiąt kilometrów. Widocznie komp uznaje, że jak podniosłeś maskę, to dolałeś oleju.
A w momencie zapalenia kontrolki mam na bagnecie połowę, więc tym się nie sugeruj.
A w momencie zapalenia kontrolki mam na bagnecie połowę, więc tym się nie sugeruj.
Najprawdopodobniej padł Ci czujnik poziomu oleju znajdujący w misce olejowej. Koszt 320 PLN w ASO. Komunikat znika po otwarciu maski, ponieważ komputer uznaje to za ingerencję użytkownika i ewentualne uzupełnienie oleju. Zacznij jednak od sprawdzenia czujnika otwarcia maski, ponieważ on też może być przyczyną tego komunikatu. U mnie czyszczenie czujnika otwarcia maski nic nie pomogło ponieważ działał prawidłowo. Dopiero przy wymianie oleju wymieniłem także czujnik poziomu oleju i od tamtej pory cisza.
Spokojnie możesz z tym jeździć. Wymianę czujnika musisz połączyć z wymianą oleju w silniku, ponieważ czujnik jest w misce olejowej i bez spuszczenia oleju się nie obędzie.rozumiem że mogę z tym jeździć poki co przez tydzien/dwa i nie bedzie problemu?
nie jest to awaria?
Nie wiem jak mocno uderzyłeś o ten krawężnik. Teoretycznie siłę uderzenia powinna przyjąć osłona, która znajduje się od spodu ale blisko jest też miska olejowa ze wspomnianym czujnikiem więc dobrze było by obejrzeć samochód od dołu czy nic nie zostało uszkodzone.czy jakies kable od spodu moga byc poprzecierane bo ostatnio przypieprzyłem o krawężnik?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 11:06 przez rav1982, łącznie zmieniany 1 raz.
wymiana za 20 tysi. o
[ Dodano: 2012-06-20, 11:02 ]
dolewałem, dolewałem no i mi brakło w pudełku zeby sprawdzić. musze dokupić ;D

[ Dodano: 2012-06-20, 11:02 ]
nie to ze sie skonczyl.Hohe pisze:A nie lepiej dolać oleju i sprawdzić jak się zachowa? Może po prostu czujnik daje znać o małym stanie jak olej jest na połowie bagnetu, tak jak u mnie.
Ja bym nie jeździł na siłę, ale to Twoje auto.Mam nadzieje, że to żart?Jestem Slaby pisze:nie mam już, skonczyl mi sie
dolewałem, dolewałem no i mi brakło w pudełku zeby sprawdzić. musze dokupić ;D