[ A6 C6] Czujnik parkowania - nie działa
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: piotr
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[ A6 C6] Czujnik parkowania - nie działa
Witam wszystkich,
Mam pytanie odnośnie czujników parkowania w Audi A6 kombi z 2005 czy maja one jakiś bezpiecznik czy cokolwiek innego przez co może nie działać? Przy cofaniu nawet jak zasłoni się ręką to na MMI nie pika nic nie pokazuje, ze jest przeszkoda z tyłu.
Mam pytanie odnośnie czujników parkowania w Audi A6 kombi z 2005 czy maja one jakiś bezpiecznik czy cokolwiek innego przez co może nie działać? Przy cofaniu nawet jak zasłoni się ręką to na MMI nie pika nic nie pokazuje, ze jest przeszkoda z tyłu.
ja u siebie wymieniłem właśnie dzisiaj jeden, na który vcds wskazywał, ze jest uszkodzony,
wymieniony działa doskonale, ale po wymianie kolejny zaczął wariować, przy czym nie jest tak jak poprzednio, że nie działa zupełnie, ale "tykanie" jest jakby o połowę słabsze (cichsze), i raz pokazuje ok raz nie ... jak za dużo przy nim grzebie to też wywala błąd w sterowniku ...
... co za zwała ...
wymieniony działa doskonale, ale po wymianie kolejny zaczął wariować, przy czym nie jest tak jak poprzednio, że nie działa zupełnie, ale "tykanie" jest jakby o połowę słabsze (cichsze), i raz pokazuje ok raz nie ... jak za dużo przy nim grzebie to też wywala błąd w sterowniku ...
... co za zwała ...
- shogun
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2019
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 3.0 TFSI 310KM
- Napęd: 4WD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Odgrzewam temat - otóż od kilku dni pdc raz mi działał raz nie, od wczoraj w ogóle zdechł - po włączeniu pdc słychać stały sygnał akustyczny (z tylnego buzerka) i mruga dioda na przycisku pdc, na MMI tylko mrugnie system parkowania audi. Podłączałem VAG i jeden czujnik ma zwarcie z masą, a z drugim moduł się nie komunikuje. Oba czujniki są obok siebie tj. lewy skrajny i lewy środkowy z przodu, błąd wyskoczył w obu na raz co pozwala mi twierdzić, że problem leży gdzie indziej jak w czujnikach. Ma ktoś może jakieś pomysły?
wcześniej C6 2.4 BDW FWD 2005 i C6 2.7 TDI CANC Quattro S-line virus 230KM 470Nm, Merc W205 C200T 4matic 2016
Obecnie Q8 3.0 55 TFSI 2020
U mnie tez ten sam problem, nagle padly dwa czujniki ale z tylu, srodkowe. Sprawdzilem ja 'na ucho' - nie cykaja.
Gdzies 2 tyg. wczesniej bylem w ASO Sosnowiec na przegladzie i nie bylo bledu czujnikow a tu nagle DWA srodkowe padly ...
Też wydaje mi sie to dziwne - moze ktos 'ma pomysla' gdzie jest problem ...
Gdzies 2 tyg. wczesniej bylem w ASO Sosnowiec na przegladzie i nie bylo bledu czujnikow a tu nagle DWA srodkowe padly ...
Też wydaje mi sie to dziwne - moze ktos 'ma pomysla' gdzie jest problem ...
- shogun
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2019
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 3.0 TFSI 310KM
- Napęd: 4WD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
A to Ci dopiero! U mnie 2 tygodnie nie działało PDC, a wczoraj jak gdyby nigdy nic znowu zaczął działać... Wszystko jest OK. Gadałem na ten temat z tmr, twierdził, że ten typ czasami tak ma, więc nie ma co od razu wymieniać trzeba poczekać może mu się odmieni.
wcześniej C6 2.4 BDW FWD 2005 i C6 2.7 TDI CANC Quattro S-line virus 230KM 470Nm, Merc W205 C200T 4matic 2016
olo_gsm pewnie masz racje, wczoraj, jak wyszlo slonce i zrobilo sie cieplej czujniki ożyly. Wielka radosc w mym sercu byla ale tylko do wieczoru, potem znowu error. Chyba skusze sie na stwierdzenie ze wilgotnosc ma tutaj znaczenie, bo skoro czujniki dzialaja w cieple sloneczne dni tzn. ze sa sprawne i problem gdzies na tych stykach , kablach....
Wiec zadam pytanie jako totalny laik : co moge i jak zrobic aby to naprawic. Bede wdzeczny z podpowiedz
Wiec zadam pytanie jako totalny laik : co moge i jak zrobic aby to naprawic. Bede wdzeczny z podpowiedz

-
- Forum Audi A6 / A7
Witam. U mnie po podłączeniu do VAG'a wyskoczyły następujące błędy:
1. Sensor for Parking Aid; Rear Mid-Right (G205)
Open or Short to Ground
2. Sensor for Parking Aid; Front Right (G252)
Open or Short to Ground
3. Sensor for Parking Aid; Rear Mid-Right (G205)
No Signal/Communication - Intermittent
Czym to może być spowodowane? Oby dwa czujniki padły wg. VAG'a przy 182000km i 184000km. Czekam na odp.
1. Sensor for Parking Aid; Rear Mid-Right (G205)
Open or Short to Ground
2. Sensor for Parking Aid; Front Right (G252)
Open or Short to Ground
3. Sensor for Parking Aid; Rear Mid-Right (G205)
No Signal/Communication - Intermittent
Czym to może być spowodowane? Oby dwa czujniki padły wg. VAG'a przy 182000km i 184000km. Czekam na odp.

-
- Forum Audi A6 / A7