[A6 C5] Zamek strona LP
Panowie ja osobiście na prawdę nie polecam zamienników. Na początku chciałem kupić zwykłego chinola i w sumie już dzwoniłem, żeby złożyć zamówienie telefonicznie. Facet zaproponował mi po dołozeniu 60 zł dobry (jak twierdził sprzedawca) niemiecki zamek. Zapłaciłem za niego 179zł + przesyłka. Po założeniu wszystko lux - po prostu świetnie. Założyłem ten zamek około września roku 2014r. Podziałał do pierwszego zimnego dnia coś około grudnia. Na fisie nie pokazywało lampki sie nie zapalały na podsufitce, w drzwiach podświetlenie nóg nic. Jedynie co to po prostu zamykał i otwierał prawidłowo. Problemu z szybami też nie miałem. Jedyny błąd jaki popełniłem to, że zamist wysłać na gwarancję ja wolałem go szybko naprawić a to tylko z racji tego, że nie miałem drugiego zamka. Naprawiałem te mikrostyki tak 3x za każdym razem płacąc po 50zł za naprawę. W końcu kupiłem używany z allegro za 60 zł który działał do dziś
czyli około półtorej roku. Dzisiaj problem jednak nie z mikrostykiem a z nie odbijajym ryglem otwierania drzwi
Jak rozbiorę zamek i to będzie silniczek to jeszcze się pobawię i może zregeneruję a jak nie to kupię znowu używany z allegro.
EDIT :
Ciekawę jak sie sprawują zamki tym co je założyli. Mogli by coś napisać
może tylko ja trafiłem na taki zameczek 

![;] ;]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)
Jak rozbiorę zamek i to będzie silniczek to jeszcze się pobawię i może zregeneruję a jak nie to kupię znowu używany z allegro.

EDIT :
Ciekawę jak sie sprawują zamki tym co je założyli. Mogli by coś napisać

-
- Forum Audi A6 / A7
Rok temu zamontowałem zamiennik zamka z VE-GA ponieważ stary ciężko chodził i zacinał się. Mikrostyk otwartych drzwi działał pół roku (oznaka brak komunikatu na FISie i oświetlenia). Zamieniłem moduł elektryczny na oryginalny, pozostały po ostatniej wymianie i zamek działa do dnia dzisiejszego.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Przyszedł zameczek
Założony bez zdejmowania ramy
i na chwilę obecną jest pięknie
![Obrazek]()
Natomiast stary zamek :
![Obrazek]()
Faktycznie silniczek jest podrdzewiały, ale czy to była przyczyna nie podnoszenia rygla (tylko przy minusowej temperaturze) ? Nie sądzę, ale również nie mam odpowiedzi na to pytanie. Fakt, że dolna cześć tej płytki jak i ten silniczek był mokry. Zastanawiam się tylko dlaczego nie działały mi podswietlenie nóg, pod drzwiami, czerwona lampa, brzęczyk no i na FISie, Skoro wszystkie mikrostyki są sprawne. Jedynie co to ta cała kostka z mikrostykiem co ma te dwa kabelki czerwony i niebieski była mokra i w syfie.. i To myślę, że do takiego stopnia, że mogła nie działać![;] ;]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)
Pytanie moje od Was czy wiecie który mikrostyk odpowiada ze te całe podświetlenie itd ?

Natomiast stary zamek :
Faktycznie silniczek jest podrdzewiały, ale czy to była przyczyna nie podnoszenia rygla (tylko przy minusowej temperaturze) ? Nie sądzę, ale również nie mam odpowiedzi na to pytanie. Fakt, że dolna cześć tej płytki jak i ten silniczek był mokry. Zastanawiam się tylko dlaczego nie działały mi podswietlenie nóg, pod drzwiami, czerwona lampa, brzęczyk no i na FISie, Skoro wszystkie mikrostyki są sprawne. Jedynie co to ta cała kostka z mikrostykiem co ma te dwa kabelki czerwony i niebieski była mokra i w syfie.. i To myślę, że do takiego stopnia, że mogła nie działać
Pytanie moje od Was czy wiecie który mikrostyk odpowiada ze te całe podświetlenie itd ?
Przepraszam że odgrzewam kotleta. W przeciągu roku padły mi dwa najtańsze nowe zamienniki na allegro w prawych przednich drzwiach. Postanowiłem, że kupię naprawdę dobry jakościowo zamek nowy, tylko potrzebuję informacji jaka firma na pierwszy montaż dostarczała dla audi te zamki.
Z tego co widzę zamek firmy vemo jest najdroższy, ale nie wiem czy to jakość oem?
Do wyboru mam (dla zamka o numerach 401837016 [prawy przód, pasażer]):
Topran 321,18 PLN
Bugiad 259,58 PLN
Vemo 605,42 PLN
Vaico 283,34 PLN
Metzger autoteile 405,66 PLN
Nie ukrywam że myślę o metzgerze albo o vemo, bo nie chce mi się już poraz kolejny ściągać boczku i pierniczyć z tym zamkiem.
Z tego co widzę zamek firmy vemo jest najdroższy, ale nie wiem czy to jakość oem?
Do wyboru mam (dla zamka o numerach 401837016 [prawy przód, pasażer]):
Topran 321,18 PLN
Bugiad 259,58 PLN
Vemo 605,42 PLN
Vaico 283,34 PLN
Metzger autoteile 405,66 PLN
Nie ukrywam że myślę o metzgerze albo o vemo, bo nie chce mi się już poraz kolejny ściągać boczku i pierniczyć z tym zamkiem.
Coś czuję w kościach że trzeba będzie się szarpnąć na ori z aso. Ale miło by było jak by ktoś dał znać jaka firma dostarcza na pierwszy montaż te zamki.
Joter82, jak masz może gdzieś ori zamek to go rozbierz i zobacz czy nie ma jakichś informacji, kto to wyprodukował?
Ja poszukam u siebie czy gdzieś mi oryginał nie leży i też go rozbiorę i poszukam oznaczeń producenta lub czegoś co mogło by powiedzieć kto to robił bo wychodzi na to że w oryginale najdłużej trzymają te zamki.
Albo jest jeszcze pomysł kupić gdzieś normalną krańcówkę i ją zamontować i wpiąć w obieg, którym idzie informacja że drzwi są otwarte.
Joter82, jak masz może gdzieś ori zamek to go rozbierz i zobacz czy nie ma jakichś informacji, kto to wyprodukował?
Ja poszukam u siebie czy gdzieś mi oryginał nie leży i też go rozbiorę i poszukam oznaczeń producenta lub czegoś co mogło by powiedzieć kto to robił bo wychodzi na to że w oryginale najdłużej trzymają te zamki.
Albo jest jeszcze pomysł kupić gdzieś normalną krańcówkę i ją zamontować i wpiąć w obieg, którym idzie informacja że drzwi są otwarte.