Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5]Samochod sam się otwiera łącznie z szybami

Elektryka
pattex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5]Samochod sam się otwiera łącznie z szybami

Post autor: pattex » 30 lis 2009, 11:49

Witam
Dziś podjechałem do pracy, zamknąłem samochodzik i poszedłem. Za 10 minut woła mnie szef i i pyta: "Ty wietrzysz ten samochód?"
Wszystkie szyby opuszczone na max w dół i samochód otwarty.
Wsiadłem odpaliłem go na minutę, zamknąłem szyby i wszedłem znowu do budynku. Zaraz znowu się otworzyło.
Skończyło się tak, że musiałem zawinąć się z pracy no bo tak samochód pootwierany nie będzie.
Podczas jazdy samochód nonstop się otwierał (to takie "cykanie" elektrycznego zamka), po jakimś czasie się zamykał i znowu otwierał. Szyby podczas jazdy się nie otwierały - jedynie kiedy wysiadałem i zamykałem samochód - wtedy się otwierały (zresztą samochód też :( )
Pojechałem do mechanika - ale pech chciał, że jeden jest chory a drugi na wyjeździe. Załamany wsiadłem do samochodu - i kurcze wszystko przeszło. Znowu działa jak powinien i nic nie otwiera.
I teraz mam mały mętlik w głowie. Co to może być. Czy to jakiś błąd, który sam się naprawił czy też "usterka" na chwilę tylko ustąpiła.
Czy spotkał się już ktoś z czymś takim?
Dzięki wielkie z góry
Pozdrawiam

tomciar
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2003
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: tomciar » 30 lis 2009, 13:14

Wiele się czyta o zalanym wodą module komfortu - objawy na to wskazują, szukaj wilgoci pod dywanikami.

Awatar użytkownika
alukard
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi A6 Jacek
Rocznik: 1999
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: alukard » 30 lis 2009, 14:01

za cieplo mu <ok>

a tak na powaznie to otwiera sie automatycznie zawsze
czy tylko jak podchodzisz z kluczykami ??

pattex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pattex » 30 lis 2009, 14:01

tomciar pisze:Wiele się czyta o zalanym wodą module komfortu - objawy na to wskazują, szukaj wilgoci pod dywanikami.
Witaj
Dziękuję za szybka odpowiedz. Bylem właśnie w aucie - naprawdę suchutko jest w środku jak i pod dywanikami.
Autko stało 3 dni nie jeżdżone - może stąd ten problem?
Modułu komfortu nie udało mi się namierzyć niestety żeby sprawdzić czy zalany czy nie.

grand57
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Konrad
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: grand57 » 30 lis 2009, 22:35

jednak zajrzeć pod wykładzinę pod nogami kierowcy nie zaszkodzi, zdejmiesz listwę przy progu, podniesiesz wykładzinę ciasno ale da się rękę włożyć i sprawdzić czy tam w okolicach "puszki" modułu nie jest mokro.

pattex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pattex » 30 lis 2009, 23:36

alukard pisze:za cieplo mu <ok>

a tak na powaznie to otwiera sie automatycznie zawsze
czy tylko jak podchodzisz z kluczykami ??
Hej!
Przepraszam nie zauwazylem Twojego posta w momencie pisania poprzedniego.
Otwiera sie sam - kluczyki sa bardzo bardzo daleko w budynku - wiec nie ma opcji zeby mialy zasieg. Otwiera sie sam - a raczje otwieral bo juz jest ok - niby samo sie naprawilo.
grand57 pisze:jednak zajrzeć pod wykładzinę pod nogami kierowcy nie zaszkodzi, zdejmiesz listwę przy progu, podniesiesz wykładzinę ciasno ale da się rękę włożyć i sprawdzić czy tam w okolicach "puszki" modułu nie jest mokro.
Dziekuje jutro z ranca wymacam go solidnie :) i dam znac co i jak.
Pozdrawiam
I dziekuje za wszelkie rady i uwagi!

pattex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pattex » 02 gru 2009, 12:47

Hej
Bylem wlasnie u elektryka. Siedzielismy nad tym 2,5h i nie zrobilismy. Mialem z tylu z prawej zamek, ktory nie zawsze sie otwieral. Odlaczylismy go i juz prawie bylismy zadowoleni.
Niestety samochod dalej swoje.
Koles wykluczyl modul komfortu - mowi ze dziala ok i nic nie pokazuje komputer.
Mam problem z prawa szyba - krzywo sie domyka - jest 1 mm przestrzeni. Zastanawia sie czy to moze byc problem.
2 tylnie szyby domykaja sie krzywo - trzeba bedzie to wyregulowac rowniez.
Samochod mam 2 tygodnie - wiec dopiero teraz zauwazam pewne problemy.
I wlasnie to mnie zastanawia - czy on moze takie cuda robic przez te szyby?
Nawet teraz jak go otwartego w garazu zostawilem to caly czas daje sygnal otwierania.
pomocy :(

Awatar użytkownika
Peran7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Peran7 » 02 gru 2009, 13:23

Wygląda na problem z micro stykiem który odpowiada za otwieranie. jeden z tych dwóch po lewej stronie. Niestety trzeba rozebrać zamek żeby się do nich dostać.
Obrazek

pattex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pattex » 02 gru 2009, 13:41

Dziekuje za szybkie i bardzo profesjonalne odpowiedzi. Jak tylko cos zadzialam odpisze natychmiast (wyedytuje posta)
Normalnie elektryk tak mnie nastraszyl, ze juz rozwazalem lina czy skok z mostu :lol:
No ale dzieki Wam mam inne spojrzenie na caly problem i jakos juz mi lepiej.
Dziekuje bardzo!

robsonb73
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: robsonb73 » 03 gru 2009, 23:30

kuna pisze:Nic nie pomagało - prosby , grozby, pokazywanie miejsca w kontenerze
:mrgreen: normalnie szantażysta jesteś ;-)
Nigdy nie narzekaj że masz w życiu pod górę jeśli zdecydowałeś, że idziesz na szczyt. Forum Audi A6 dyskusyjne !

Awatar użytkownika
martinolee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: martinolee » 11 gru 2009, 12:09

Witam
Miałem identyczny przypadek,siedziałem nad tym tydzień w garażu i nic,ale mam mądrego kuzyna elektryka który sprawnie usunoł problem.
Po pierwsze musisz ustalić który zamek ci robi zwarcie,podejrzewam że kierowcy bo to jest sterujący,jeżeli go odepniesz problem powinien zniknąć,ale nie sztuka jeździć z odłączonym zamkiem,u mnie problem polegał na przebiciu na ścieżce podającej impuls do otwarcia zamka,tzn pobierała napięcie ze ścieżki obok i w ten sposób dostawała cały czas impuls do otworzenia auta i opuszczenia wszystkich szyb.
Lekarstwo - przerwanie ścieżki powrotnej najlepiej blisko mikro styku otwierającego - powinien problem ustać jak tak to lecimy dalej przecinamy nóżkę przy kostce tej samej ścieżki i zastępujemy ten odcinek cienkim kabelkiem,tylko układamy dobrze żeby nie przeszkadzał w pracy mechanizmu zamka, i po problemie :lol: :lol:
Co do szyb to są one ciągnięte na lince w której na dole często zrywa się któryś z rygielków plastikowych i wtedy szyba nie jest ciągnięta prawidłowo tzn nie równo jedną ze stron,i teraz albo kupić ten plastik co graniczy z cudem albo wcisnąć na gorąco coś owalnego jakiś trzpień.
Mam nadzieje że coś pomogłem pozdro ;-)
Endriu

piotrilawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrilawa » 18 gru 2009, 08:48

Witam Kolegów, wstaje rano, szyby pootwierane, mysle włam, wychodze z domu i widze że wszystkie zamki całe, zamykam autko a tu szyby znowu w dół, narazie stoje w garażu jak cos ciekawego odnajde czego nie było jeszcze na forum to napewno opisze ( najgorsze było odśnieżenie środka, dobrze że jest skóra ) mysle że zaczne od odłączenia kostki od zamka kierowcy.

piotrilawa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: piotrilawa » 18 gru 2009, 19:48

Witam ponownie, autko ogrzałem i problem ustał ale zauważyłem że z klucza mogę otworzyc tylko drzwi kierowcy czyli napewno jest problem z tym mikrostykiem, narazie poczekam i jeżeli problem wróci tej nocy to jutro wypinam kostkę z zamka i czekam na cieplejszy dzień żeby zdemontowac zamek , będę informował o dalszych postępach, pozdrawiam

Awatar użytkownika
jacomix
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jacomix » 24 maja 2012, 20:18

Witam kolegów,moze troche odswierze temat, zdarzylo mi sie dwa razy ze szyby same sie otwieraly i samochod stal otwarty, problem sam znikl,ale pozostalo cos takiego ze jak otwieram samochod wszystko ladnie sie otwiera ale jak otworzy to cykaja zamki jeszcze raz.....po kilka krotnym naciskaniu na kluczyku otworz zamknij i tak kikla razy -centralny wogole nie odpowiada, po jakims czasie dopiero jakby sam sie odblokowywuje i dziala dalej.Dodam iz z kluczyka zamykaja mi sie tylko drzwi kierowcy.Dzisiaj wypinalem wtyczke pod zamkiem kierowcy i nic to nie dalo.Moze wie ktos co robic i co sie dzieje?Pozdrawiam

mis_22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 C5 2,4 avant 2000

Post autor: mis_22 » 15 wrz 2012, 16:02

Witam kolegów ja mam całkiem podobny problem do was a mianowicie alarm i centralny zamek działa
najpierw miałem problem tego typu iż zamykał sie prawidłowo a w momencie otwierania centralny otwierał i od razu zamykał a alarm był wyłączony ponowne jego zamknięcie powodowało jedynie kliknięcie alarmu bo centralny już zamknięty był.
po 1 dniu takiej zabawy mam inną przypadłość :(
a dokładnie otwiera prawidłowo ale gdy się chce zamknąć alarm zalącza się ale centralny nie zamyka auta
jedynie poprzez zamek w klapie bagaznika moge zamknąć całe auto...

uprzedze może czyjeś pytanie otóż zamek w drzwiach kierowcy mam uszkodzony (kręci się wokół) jakiś czas temu próba włamania.

ale do tej pory wszystko było ok.

coż dalej począć ?pomocy
Pozdrawiam wszystkich

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl