Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 All] Problem z autoregulacją xenonów

Elektryka
0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 26 sty 2012, 07:45

mwx, dokładnie to co opisujesz... szczególnie, że dotyczy to jednej lampy... koszt naprawy niski... wystarczy, że znajdziesz kogoś, kto Ci to zamontuje (lub zrobisz to sam :) ), bo elementów to tych lamp jest bardzo dużo (i do C5 i C6)...

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 26 sty 2012, 15:28

Montaż/demontaż lamp i elementów składowych mam obcykany.
Problem w tym, że nie wiem jakiego silniczka szukać - może ktoś podrzuci numer takiego silniczka, stosowanego w aucie z kodem 8Q3 (automatic headlight-range adjustment dynamic (self-adjusting while driving))

lgorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lgorek » 26 sty 2012, 15:36

dołącze się do pytania, czy silniczki w xenonie są inne niż w zwykłej lampie ?? Czy to są te same ?

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 26 sty 2012, 15:45

mwx, jest na forum polecany człowiek z Piły - p. Dominik. On robi dokłada LEDy do lamp z C6... ale można do niego przedzwonić czy nie ma do Twojego modelu także... na PM podaję Ci namiary...

bombel1862
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bombel1862 » 27 sty 2012, 06:44

Witam!niedawno w swojej a6 c5 lift wymieniałem rozrząd i przy okazji wyczyściłem reflektory jak nalezy.W prawym leflektorze zauwazylem nie zapiety trzpien od silniczka regulacji wczesniej objawialo sie to tym ze jak wpadlem w dziure lampa sie trzesla!Więc zapiołem i od razu wiadomo ze trzeba przestawic reflektor o ta różnice,odpaliłem takze samochód przed podłączeniem lamp w celu sprawdzenia rozrządu!Teraz mam błąd wyswietla sie żółta kontrolka od regulacji ksenonów i owa regulacja nie dziala!Jak to naprawic i ewentualnie może ktoś zna szpeca z łódzkiego KUTNO ÂŁÓdź????a może kupic kabelek i samemu sie nauczyc????

holekpiotr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Silnik: 1.6 ADP 101KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: holekpiotr » 27 sty 2012, 18:20

A jaki może być powód braku łączności z kanałem xenonów. ÂŁącze się poprzez vcds z wszystkim co tylko możliwe oprócz xenonów. Są oryginalne, wymieniałem tylko prawą lampę na nową podczas zakupu auta bo była przerysowana ale przetwornice i żarnik przełożyłem od starej.
Mają coś z tym wspólnego postojówki diodowe bo wydaje mi się że raczej nie.

holekpiotr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Silnik: 1.6 ADP 101KM

Post autor: holekpiotr » 27 sty 2012, 19:27

Kabel testowany na kilku systemach - cisza
xenony testowane także na najtaĂąszym kablu i na commanderze - cisza
kabel testowany na innych autach - wchodzi bez problemów

Widocznie nie jest mi dane <wnerw>

karol_srem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karol_srem » 23 wrz 2012, 10:47

witam odświeże temat i musze napisac że umnie dzieje sie cos takiego..... mianowicie poprzestawiały mi sie jakos dziwnie światła po wymianie żarnika od strony kierowcy i przetwornicy od strony pasażera.... poprzestawiały sie do tego stopnia ze jak jade na swiatłach mijania "krótkie" to świecą ledwo parę metrów do przodu natomiast długie jak włącze to nie rażą nawet kierowców jadących z przeciwka świecą jakoś dziwnie do dołu że w jednym miejscu na drodze widac poprostu taki jeden jasny skupiny punkt. a przecież światła długie powinny ładnie daleko świecic... dodam jeszcze że jakos dziwnie zachowuja mi sie same reflektory tzn to samopoziomowanie bo wiem że po włączeniu świateł powinny poruszyć sie w pionie w góre i w dół raz tak sie dzieje raz nie....

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 23 wrz 2012, 22:51

Tak to działa, że gdy w układzie poziomowania pojawi się jakaś usterka to światła zjeżdżają na maxa w dół, żeby nie oślepiać. Musisz podłączyć się pod kompa i sprawdzić co jest nie tak.

Jeśli nie będzie błędów to zobacz, czy czujniki przy lewych kołach są ok.
U mnie zerwało się cięgno od czujnika przy przednim wahaczu - błędów nie było, a światła latały się jak chciały.

karol_srem
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karol_srem » 24 wrz 2012, 22:29

gdzies wyczytałem że jesli było cokolwiek rozłączane przy pampach w moim przypadku rozłączałem przetwornice i wymieniałem żarnik wiec kostki musiałem powyczepiać to w takim przypadku układ sie rozregulowywuje i trzeba podłączyc do kompa by "SKALIBROWAć" światła i mysle że to bedzie przyczyna.....

Kaiser26
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kaiser26 » 11 mar 2013, 01:55

Witam,
u mnie problem pojawił się po deszczowej trasie a mianowicie wjechałem w dość sporą kałużę i od tego czasu mi ten błąd samopoziomowania pika. Gdyby raz się zaświecił i cisza to luz, ale on pika średnio co 5-10 sekund (znika na FISie i znowu piiii).
Samopoziomowanie pod ścianą sprawdzałem i działa.
Nie wiem czy szukać przyczyny bo coś "zamokło", przegniło, obruszyło się na dziurze?
Dodam, że miesiąc temu poprzedni właściciel wymienił 8 wahaczy przód (analizując poprzednie posty podobno to też może być przyczyną?)

lgorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lgorek » 11 mar 2013, 10:24

czujnik od poziomowania świruje, często się dzieje tak. Poziomowoanie może i działa na postoju ale przy pewnych wysokościach świruje. Podmień czujnik i sprawdz. Lub odkręć go, i wyczyść w środku, przy odpowiednich zabiegach otworzych cały czujnik

RFO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: RFO » 20 mar 2013, 22:51

Witam panowie, też mam problem z lewą lampą ksenon ori, świeci w ziemie 3m przed autem. Wiecie kto w krakowie może mi to ogarnąć bo ja nie mam doswiadczenia ani kabla do vag. Z g&#242;ry dziękuje. <lol>
NIE TRAKTUJ KOBIET JAK SZMATY !!! ANI SZMAT JAK KOBIETY !!!

lgorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lgorek » 21 mar 2013, 12:23

Prawdopodobnie pękł jeden z uchwytów i cały odbłyśnik opadł, ale bez sprawdzenia tego wizualnie nie jest do potwierdzenia. Aby to sprawdzić ściągnij dekielek z lampy i poruszaj odbłyśnikiem jeżeli będzie się poruszał to lampa do naprawy.

Jeżeli wszystko się trzyma to adaptacja lamp.

Awatar użytkownika
goly191
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 165KM
Skrzynia: Manual

Post autor: goly191 » 31 mar 2013, 12:34

feeble3 pisze:To już drugi temat w którym napiszę... pow ymianie sprężyn z TYÂŁU samoregulacja przestała działać, nie widzę żeby soczewki się poruszały. Dwa tygodnie temu robiłem też kompletny zawias z przodu. Myślicie że to przypadek że akurat przy wymianie tyłu, odłączyły się czujniki? Czy może z powodu uniesienia się tyłu soczewki nie mają już pola regulacji?
zobacz może co komp powie, bo można się xenonami łączyć
albo zdejmij koło i zobacz czy coś się nie stało przy mianie sprężyn z czujnikiem

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja