witam wszystkich
od kilku dni mam problem z moją Audiczką, sam uruchamia mi sie alarm, bez syreny, wczoraj sprawdziłem komputer i pokazał dwa błędy 01403 - załączanie alarmu przez czujnik zbicia szyby i 01384 czujnik zbicia szyby tylny, udało sie błedy wykasować ale po krótkim czasie alarm znów sie uruchomił i włączał średnio co 5 minut. Czy miał ktos podobny problem?
problem z alarmem
- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Rocznik: 2001
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: problem z alarmem
W tylnych szybach bagażnika jest wtopiona ścieżka tworząc układ zamknięty - każde jego przerwanie jest sygnalizowane jako zbicie szyby. Możesz spróbować dobrać się do złącz tych szyb i sprawdzić, czy przypadkiem któraś ze 'ścieżek' nie została przerwana. Możesz również zrobić 'zworkę' we wtyczce i w ten sposób będziesz symulował 'obwód' szybypiooter18 pisze:witam wszystkich
od kilku dni mam problem z moją Audiczką, sam uruchamia mi sie alarm, bez syreny, wczoraj sprawdziłem komputer i pokazał dwa błędy 01403 - załączanie alarmu przez czujnik zbicia szyby i 01384 czujnik zbicia szyby tylny, udało sie błedy wykasować ale po krótkim czasie alarm znów sie uruchomił i włączał średnio co 5 minut. Czy miał ktos podobny problem?

Niestety dojście do tych wtyczek może być kłopotliwe - z tego co się orientuję musisz zdemontować tapicerkę boków bagażnika. Jeżeli się z tym mylę to proszę aby ktoś mnie poprawił

- kot919
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Audi Forum
- Moje auto: S6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TFSI 300KM
- Skrzynia: Tiptronic
Włóż kawałek przewodu pomiędzy konektory w złączu szyb bocznych. Zanim to zrobisz, sprawdź miernikiem, czy obwód szyby jest na pewno przerwany. Dlaczego? Bo możliwe że przerwa nie powstała wcale na 'szybie' a gdzieś w przewodzie (zaśniedziały styk itp). W każdym razie rezystancja powinna być zbliżona do zero.piooter18 pisze:dzieki, juz wiem od czego zacząć, jakbyś mógł jeszcze napisać jak zrobic tą "zworkę" to będe wdzięczny
Jeżeli dysponujesz multimetrem, ustaw go w pozycję 'piszczek' (tak aby piszczał jak zewrzesz dwie sondy ze sobą) i wtedy podłącz je do wtyczki szyby. Jeżeli będzie piszczało to wszystko jest w porządku. Jeżeli nie będzie, to musisz zrobić zworkę

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Jeżeli nic nie da się zrobić możesz to wyłączyć,będzie działal tylko"normalny"alarm
+ 256 - Różne źródła: Typ alarmu lub Aktywacja czujników zbicia tylnych bocznych szyb lub Logiczna tylna klapa
odejmujesz 256 od sumy kodowania,wszystko masz tutaj:
viewtopic.php?t=60338
+ 256 - Różne źródła: Typ alarmu lub Aktywacja czujników zbicia tylnych bocznych szyb lub Logiczna tylna klapa
odejmujesz 256 od sumy kodowania,wszystko masz tutaj:
viewtopic.php?t=60338
Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl